ODIN85 4 866 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 17 minut temu, ostryb napisał(a): https://www.dell.com/en-uk/shop/alienware-34-280-hz-qd-oled-gaming-monitor-aw3426dw/apd/210-bwfn/monitors-monitor-accessories Niestety nie jest to 4k. Chyba że jeszcze ma wyjść o takiej rozdzielczości to będę obserwować. HDR 500 to nie za mało? Kilka lat temu przeczytałem że HDR zaczyna się od 600 czy 800 dokładnie nie pamiętam. Poniżej to gra nie warta świeczki. Czy coś się zmieniło w temacie? Definitywnie nie. Jak siedzę przed płaskim 32 cala który ma mój syn jest mi nie wygodnie. Widzę wypukłość na środku. Wiem że zapewne po jakimś czasie bym się przyzwyczaił ale ja bardzo lubię mój zakrzywiony monitor i taki będzie następny. Ps. Alienware to ten model jest 4k. https://www.dell.com/en-uk/shop/alienware-32-4k-qd-oled-gaming-monitor-aw3225qf/apd/210-bllv/monitors-monitor-accessories To weź 48,wielkość zrobi robotę.
Mizu 139 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Po tym jak używam 34" ultrawide z tym standardowym zakrzywieniem (1800R?) to cieżko mi było wrócić na 16:9 flat, 27" jeszcze by nadal przeszło ale 32" 4K brakowało mi lekkiego zakrzywienia, uciekała mi troche wizja na rogach itd. a nie chciałem go dalej od siebie odsuwać btw widzi ktoś gdzieś w końcu AW3426DW? https://premiumpc.pl/pl/p/Alienware-34-280Hz-QD-OLED-Gaming-Monitor-AW3426DW/10673 Tu w jakimś sklepiku niedostępny ale zakatalogowany na 3159zł, jakby faktycznie była cena tak niższa od ceny w € to biłby wszystkie monitory OLED na łeb (a przynajmniej inne ultrawide bezdyskusyjnie) aktualnie pod względem value w naszym nadwiślańskim kraju
oldfashioned 821 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 22 godziny temu, Kaczkofan napisał(a): 4K Curved chyba nie ma za dużo na rynku. Alienware AW3225QF na pewno, ale to trzecia generacja QD-OLED, z lat 2024-2025 panel. Z zakrzywionych monitorów to największy wybór masz albo 2560x1440, 32" lub 3440x1440, 34" i więcej (39"/45" LG ma kilka modeli). Tak, przesiadka z matrycy VA na OLED daje kopa wizualnego. QD-OLED czy WOLED - w dużym skrócie odpowiedź rodem z Copilot QD‑OLED = wyższa jasność, lepsze kolory, brak białego subpiksela, czystszy HDR, wyższe ryzyko wypaleń w starszych generacjach, WOLED = niższa jasność, biały subpiksel, bardziej „wypłukane” kolory przy wysokiej jasności, ale niższe ryzyko wypaleń. Wyszło kilka ciekawych monitorów w tym roku na najnowszej generacji QD-OLED od MSI i ASUS, Dell też wypuścił pod koniec czerwca nowy model (AW3426DW), jeszcze nie ma go w sprzedaży, przy czym skupiam się tu głównie na modelach 34"/3440x1440, matryca 280hz-360hz. Cena póki co bije dość mocno po kieszeni, ale mam porównanie między generacjami i tegoroczne modele biją na głowę np. Samsunga G8, który kilka dni poszedł na serwis (wypalenia po 17 miesiącach używania). Ja sie przesiadlem z 3440x1440 flat (34) na 5k2k (45) curved i nie wyobrazam sobie teraz grania na flacie. Bawilem sie wlasnie w weekend u znajomego na plejce i 48 tv flat, i kompletnie inny poziom imersji. Tak jak piszesz pewnie da sie przyzwyczaic z powrotem, ale po co wracac do czegos gorszego? 2 1
Phoenix. 6 909 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 50 minut temu, Kaczkofan napisał(a): Co do HDR 500 - zapewne o to ci chodzi: VESA DisplayHDR True Black 500. To standard/certyfikat HDR, "500" nie oznacza tu maksymalnej jasności itd Tak wlasnie oznacza Poza 500nitow nie wyjdzie zakres. Jesli odpalisz ten tryb. 28 minut temu, Mizu napisał(a): Po tym jak używam 34" ultrawide z tym standardowym zakrzywieniem (1800R?) to cieżko mi było wrócić na 16:9 flat, 27" jeszcze by nadal przeszło ale 32" 4K brakowało mi lekkiego zakrzywienia, uciekała mi troche wizja na rogach itd. a nie chciałem go dalej od siebie odsuwać Mnie kusi zmienic na 21:9 z ta nowa matryca lub na 4k 16:9 i mam dylemat albo po prostu nic nie ruszac Glownie gram w multi i nie wiem czy 21:9 to bedzie to co mi sie spodoba do tego typu gier. Kusi znowu to zageszczenie pixeli w 4k 1
MrKetiw 276 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Tak wlasnie oznacza Poza 500nitow nie wyjdzie zakres. Jesli odpalisz ten tryb. Mnie kusi zmienic na 21:9 z ta nowa matryca lub na 4k 16:9 i mam dylemat albo po prostu nic nie ruszac Glownie gram w multi i nie wiem czy 21:9 to bedzie to co mi sie spodoba do tego typu gier. Kusi znowu to zageszczenie pixeli w 4k Jak multi to bym poszedł w 4k 16:9, single i wyścigi na 21:9 to bajka i już nie wrócisz do zwykłych monitorów. 3 1
Kaczkofan 312 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Tak wlasnie oznacza Poza 500nitow nie wyjdzie zakres. Jesli odpalisz ten tryb. Mnie kusi zmienic na 21:9 z ta nowa matryca lub na 4k 16:9 i mam dylemat albo po prostu nic nie ruszac Glownie gram w multi i nie wiem czy 21:9 to bedzie to co mi sie spodoba do tego typu gier. Kusi znowu to zageszczenie pixeli w 4k Ok, mea culpa zatem, dzięki za wyprostowanie , w sumie moje wyjaśnienie było mało czytelne i mogło wprowadzić w błąd. @Phoenix.masz na myśli te nowe RGB V-Stripe QD-OLED Asusa i MSI, czy wybiegasz w przyszłość i czekasz na "penta tandem"? Edytowane 20 Lipca przez Kaczkofan
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) W końcu mam mój święty gral xd może w końcu go kupie jak się pojawi cena może zachęcać. Edytowane 20 Lipca przez Mistrz zakonu Paladynów
sideband 3 011 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Te wysokie tryby to ściema te monitory tak są pocięte w HDR, że nie ma szans by działał prawidłowo chociażby HDR1000 Samsung odgórnie sprzętowo tnie to producenci nic nie mogą zrobić poza rzeźbą z podbiciem krzywej EOTF jak to robi MSI 1
Kaczkofan 312 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Pytanie jaka cena tego Della, bo już teraz jest Asus na tej samej matrycy, z bogatszym wyposażeniem + teoretycznie lepszą ochroną matrycy (Neo proximity), ale bez wsparcia dla Dolby Vision. Mi akurat DV mało potrzebne, zresztą mało gier z tego korzysta.
Mizu 139 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 3 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Mnie kusi zmienic na 21:9 z ta nowa matryca lub na 4k 16:9 i mam dylemat albo po prostu nic nie ruszac Glownie gram w multi i nie wiem czy 21:9 to bedzie to co mi sie spodoba do tego typu gier. Kusi znowu to zageszczenie pixeli w 4k No to już byś musiał sam sprawdzić tak jak ja to zrobiłem i zdecydowałem, że nie ma dla mnie powrotu na 16:9 i tym bardziej flat. A 4K przynajmniej na 32" nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak myślałem, że zrobi. Tak, w windowsie i aplikacjach dużo przyjemniej, UI i zaokrąglenia w końcu ostrość jak na telefonie ale w grze aż tak tego już nie czułem i przy tym jak 4K ciężko napędzić a ja uwielbiam wysoki klatkaż stwierdziłem, że wracam do swojego AW3423DWF i będę czekał na następcę. Oczywiście wolałbym coś większego niż 34" bo brakuje troche przestrzeni w pionie i z wyższą rozdziałką wtedy ale wtedy znowu pojawia się problem napędzenia tego chcąc przy tym wysokie klatki + nie chce WOLEDa a tylko WOLED na ten moment chcąc potężny UW 5K. Także AW3426DW jako prawowity następca wleci 58 minut temu, Kaczkofan napisał(a): Pytanie jaka cena tego Della, bo już teraz jest Asus na tej samej matrycy, z bogatszym wyposażeniem + teoretycznie lepszą ochroną matrycy (Neo proximity), ale bez wsparcia dla Dolby Vision. Mi akurat DV mało potrzebne, zresztą mało gier z tego korzysta. Z jednej strony chciałbym Neo Proximity (ale i tak czarny wygaszacz ekranu ustawiony tylko na 1 czy 2 minuty to dobry poors man neo proximity ) bardziej długoterminowo a z drugiej strony gwarancja Della to dużo lepsza ochrona niż jakikolwiek ficzer Asus może dać bo i tak pewnie do końca gw monitor wymienie tak jak to robie teraz. Bardziej mnie boli brak Uniform Brightness który ma Twój model jak i PG34WCDN czy MSI i bycie zdanym na to, żeby liczyć że Dell ustawił go nieagresywnie w SDR a w trzech recenzjach które oglądałem nikt nie poruszył tematu (wszystkie sponsorowane przez Della btw) Ta loteria panelowa z PG34WCDN kompletnie mnie odrzuciła od ASUSa i nadal w Polsce przede wszystkim techlord go tylko pcha (razem z tym Twoim tańszym 280hz) a nie chce robić żonglerki panelami w mniejszym sklepie co tu wielokrotnie powtarzałem. Mam nadzieję, że Dell nie ma tego problemu ale mimo wszystko Monitors Unboxed wspominał o lekkim bandingu czego nie zrobił w recenzji ASUSa, to dopiero dziwne. Z MSI cośtamcośtam X36 nie było ani trochę szumu jak z ASUSem i takiego rozrzutu przy fabrycznej kalibracji itd. (nadal sceptyczny jestem bo na pewno sporo mniej sie sprzedał niż ASUS i mniejsza dostępność była w USA więc mniej potencjalnych osób do zgłoszenia problemu) to może i z Dellem będzie git ale dopiero sam sie przekonam 2 1
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Godzinę temu, sideband napisał(a): Te wysokie tryby to ściema te monitory tak są pocięte w HDR, że nie ma szans by działał prawidłowo chociażby HDR1000 Samsung odgórnie sprzętowo tnie to producenci nic nie mogą zrobić poza rzeźbą z podbiciem krzywej EOTF jak to robi MSI Dlatego używam TB500 i nie rozumiem podniety tymi trybami, które nie dość że EOTF mają rozjechaną w kosmos, to na dodatek WOLEDy tracą nasycenie A te 1300-1500 to i tak świeci w tak małym oknie, że daj pan spokój.
sideband 3 011 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Marketing także takie tryby muszą być. Monitory mają inną specyfikę pracy to niestety producenci tną HDR jak się da tak się boją o wypalenia niezależnie czy WOLED czy QD TV nie tylko są mniej przycięte to i jeszcze jest możliwość podbicia jasności w menu serwisowym
Kaczkofan 312 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca @MizuNie mogę narzekać na matrycę w moim modelu. Nie zauważyłem bandingu, sprawdzałem min. w teście na YT na odcieniach szarości 5%/10% do 50%. Kwestia gwarancji itd...to zawsze jest "trochę" ryzyko z tą firmą, aczkolwiek niby od 2020 poprawiają się. Szkoda, że nie oferują w PL gwarancji rozszerzonej/premium care na monitory, ale za to 3 lata gwarancji min. na wypalenia. Póki co nie myślę o tym, kilka rzeczy w przeszłości wysyłałem do ASUSA i szło bez zarzutów 1
Sirias 12 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Cytat Kilka lat temu przeczytałem że HDR zaczyna się od 600 czy 800 dokładnie nie pamiętam. Prawdopodobnie to wynika z tym że przy oryginalnych standardach HDR VESA dała ciała i HDR 600 oraz niższe dopuszczały "Edge-lit" w wyświetlaczach spełniających wymogi, co jest absurdalne. Obecnie oledy są certyfikowane na HDR True Black który ma zupełnie inne wymogi, tutaj więcej: https://www.rtings.com/monitor/learn/display-hdr 2
Phoenix. 6 909 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Co prawda nie monitor ale się pochwalę 🤣 5 2
MrKetiw 276 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 45 minut temu, Phoenix. napisał(a): Co prawda nie monitor ale się pochwalę 🤣 Za mały, ja mam 5 lat oleda 65 i już mnie korci żeby przejść na 77. 1
Phoenix. 6 909 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Ja na nim bede glownie ogladal twitch w 90% i reszta to jakie filmy i YT 2
Phoenix. 6 909 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Chyba ze cos mnie kopnie i dokupie PROsiaka
Kaczkofan 312 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Phoenix.Nie boisz się, że cię LG będzie szpiegować? Z innej beczki: mój G8 już po wymianie matrycy, do końca tygodnia wróci do domciu
j4z 1 816 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) 5 minut temu, MrKetiw napisał(a): Za mały, ja mam 5 lat oleda 65 i już mnie korci żeby przejść na 77. Kup 100. Edytowane 21 Lipca przez j4z
Phoenix. 6 909 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 1 minutę temu, Kaczkofan napisał(a): @Phoenix.Nie boisz się, że cię LG będzie szpiegować? Z innej beczki: mój G8 już po wymianie matrycy, do końca tygodnia wróci do domciu Nie, nie ulegam tym drama 1
kamilos69 388 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) 23 godziny temu, Kaczkofan napisał(a): Pytanie jaka cena tego Della, bo już teraz jest Asus na tej samej matrycy, z bogatszym wyposażeniem + teoretycznie lepszą ochroną matrycy (Neo proximity), ale bez wsparcia dla Dolby Vision. Cena Della jest już znana + dolicz januszowe z 200-300 zł na start. Asus ma już dwa modele na 5gen a ochroną się nie przejmij bo i tak to gównianie działa. Edytowane 21 Lipca przez kamilos69
MrKetiw 276 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 48 minut temu, j4z napisał(a): Kup 100. Nie ma takich 👍
j4z 1 816 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled-evo/oled97g54lw/
Rekomendowane odpowiedzi