Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Kyle napisał(a):

Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku.

Dzięki. Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem tylko jeszcze nie zdecydowałem, który wybrać. Jakiś konkretny model 4K 27 lub 32 cale polecasz?

Opublikowano

Który wybierzesz, to zależy od preferencji. Dla mnie bardziej optymalny jest WOLED (bo wolę matową powierzchnię/wybitnie nie cierpię refleksów). Z drugiej strony QD-OLED ze świetną warstwą antyrefleksyjną i warstwą niwelującą odbicia światła od dna matrycy (żeby czerń w oświetlonym pokoju nie była kiepska) też pewnie spełniłby moje wymagania.

Dla mnie monitor musi mieć też pasywne chłodzenie (jakikolwiek szum z monitora, dla mnie jest nie do zaakceptowania).

Z konkretnych modeli nic jakoś wybitnie nie zwraca mojej uwagi. Sam bym się przesiadł ze swojego OLED "gamingowego" na jakiegoś graficznego OLED, bo mam inne priorytety. (problem w tym, że nie widzę graficznych OLED pasywnych)

Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

To zadzwoń do MSI, aby przyspieszyli premierę MSI MPG 322URDX36 to zamawiam :cool:

Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

Który wybierzesz, to zależy od preferencji. Dla mnie bardziej optymalny jest WOLED (bo wolę matową powierzchnię/wybitnie nie cierpię refleksów). Z drugiej strony QD-OLED ze świetną warstwą antyrefleksyjną i warstwą niwelującą odbicia światła od dna matrycy (żeby czerń w oświetlonym pokoju nie była kiepska) też pewnie spełniłby moje wymagania.

Dla mnie monitor musi mieć też pasywne chłodzenie (jakikolwiek szum z monitora, dla mnie jest nie do zaakceptowania).

Z konkretnych modeli nic jakoś wybitnie nie zwraca mojej uwagi. Sam bym się przesiadł ze swojego OLED "gamingowego" na jakiegoś graficznego OLED, bo mam inne priorytety. (problem w tym, że nie widzę graficznych OLED pasywnych)

A jaki OLED masz aktualnie?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.08.2026 o 17:28, oldfashioned napisał(a):

Pomysl, do czego mozna uzywac OLED'a ktory moze dzialac ponad te standardowe 4h bez 'przerwy'?
Po co w takim sprzecie stawia sie na lepsze odwzorowanie kolorow i ostrosc czcionek? 

Ciekawe kto moglby z takiego sprzetu skorzystac %-)

Ale nowe matryce nie mają tego problemu. U siebie mam powiadomienie dopiero po 24h ciągłej pracy. 

Lepsze czcionki są? Są. Więc czym ten monitor miałby się wyróżniać od każdego innego na nowej matrycy? :hmm:

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
7 godzin temu, Kyle napisał(a):

ASUS PG32UCDP. Dla gracza świetny. Jednak do grafiki przydałoby się coś bardziej wyrafinowanego.

Parametry ma bardzo fajne ale trochę drogi. A jest jego 27 calowy odpowiednik? Bo ja mam drugi 27 cali i raczej bez sensu korzystać z dwóch o różnej wielkości.

Opublikowano
W dniu 8.08.2026 o 10:15, Kyle napisał(a):

Bardzo chętnie ale chyba dalej nie ma nic co by mnie interesowało:

- 32"

- 4K

- DP 2.1

- 100 Hz+

- DisplayHDR True Black 600

- Pasywne chłodzenie

- Sprzętowa kalibracja (jak w monitorach LG)

Opublikowano
W dniu 10.07.2026 o 10:27, Phoenix. napisał(a):

Kazdy oled to ma ;) 

Nie wiem jak ty sobie wyobrazasz monitor bez jednolitej jasnosci w sdr, zeby tego nie mial :red:

W dniu 10.07.2026 o 22:18, Phoenix. napisał(a):

Kazdy oled jaki mialem i jacy mieli znajomi ma ta opjce, pokaz mi tego ktory tego nie ma ??

Od 1 genu oledow siedze na nich i kazdy  z nich to mial i ma. 

Juz na woledzie 2 gen lg to mialem. Zreszta tak jak pisalem kazdy monitor to ma i nie jest to zadna opcja wprowadzona od niedawna.

Nawet 1 woled lg ma stala jasnosc niezaleznie od okna ;) 

obraz.thumb.png.285cc9a0dd8cf83617931e27acd83e2b.png

Chyba bym monitor wyrzucil przez okno jakby mi w trackie ruszania wielkoscia okna przyciemnial i rozjasnial :hihot:

Szkoda ze rtings ma juz platna strone bo tam testuja z rowna jasnoscia i z peak brightnes w sdr to bys sobie zobaczyl;) 

Zasmuce cie, w moim obecnym monitorze tez mam opcje stalej jasnoci a to juz dziadek ;) 

W dniu 8.08.2026 o 12:30, galakty napisał(a):

Fluktuacja jasności w SDR skreśla ten monitor.

Sam mu wtedy polajkowałeś te bzdury a teraz jednak znalazł sie model który ma ABL/ASBL w SDR?
I zapewniam was jest ich mimo wszystko sporo i Uniform Brightness w SDR to nadal luksus a nie standard

Opublikowano
6 minut temu, Mizu napisał(a):

Sam mu wtedy polajkowałeś te bzdury a teraz jednak znalazł sie model który ma ABL/ASBL w SDR?
I zapewniam was jest ich mimo wszystko sporo i Uniform Brightness w SDR to nadal luksus a nie standard

Mam drugiego OLED i obydwa posiadają ten luksusowy feature. Jeden kosztował po promocjach 1700-1800 zł. Wow tyle piniendzy. 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Mizu napisał(a):

Nie pajacuj, ja swoje zdanie wyrazilem ;)  Twoje zdanie w tym temacie to mnie najmniej interesuje :hihot:  

31 minut temu, galakty napisał(a):

Mam drugiego OLED i obydwa posiadają ten luksusowy feature. Jeden kosztował po promocjach 1700-1800 zł. Wow tyle piniendzy. 

Dokladnie, pierwsze oledy od woleda gen1 juz to maja ;) 

Mamy luksusowe monitory xD

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1