Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie HDR, mnie najbardziej dobija, że prawie w każdej grze czarny jest szarym. Czarny kolor na OLEDzie świeci bardziej niż na LCD :boink:

Temat rzeka, ale lenistwo przy implementacji HDR jest niesamowite. W zasadzie nikt nie patrzy jak będzie obraz wyglądać w HDR.

Całe szczęście, że istnieje RenoDX - ale wciąż, nie jest to rozwiązanie dla laika. HDR powinno działać dobrze z pudełka, a często jest gorzej niż na SDR :heu:

Wy serio dostrzegacie 'lepsze kolory' w HDR? Większość gier i tak ma tonację 'brudu'. 

Na mnie HDR robi wrażenie gdy 'latarka jest latarką' :D

Opublikowano

Monitor MSI MAG 272QP QD-OLED X24 26,5" WQHD 240 Hz. Ponoć idzie wyrwać grę Onimushę.
Cena 1282zł za monitor. Morele i ponoć na allegro- tutaj ten plus, że mogę wziąć na "raty allegrowe", np na dwie. Na allegro wyprzedany ^^ Jedna osoba kupiła i poszło :D 

Szkoda, że wtedy nie brałem Gigabyte GO27Q24G WOLED jak był w okolicach 1300zł albo i taniej.

https://www.pepper.pl/promocje/monitor-msi-mag-272qp-qd-oled-x24-1351575

Trochu boję się tej matrycy, czyszczenia, mam zwierzaka, czasem potrafi mi się ocierać o krawędź monitora, nie wiem kiedy to może zrobić. Jest szansa, że kupię do końca roku coś z OLEDa, najwyżej aparaty słuchowe poczekają, i tak nie mam ponad 8tyś, które muszę wydać.  

Przypominam mam taki pokój, rolety mam zewn i wewn, na mocne światło, okno na wschód od ok 12.00-13.00 da się zasłonić i siedzieć w ciemnicy ale tego nie lubię, więc jakieś światło będę włączać, najwyżej ustawię za monitor lampkę. Mam też kupioną tą kolorową i czasem używam.

Nie muszę już kupować OLEDa, czekam na dobre okazje i staram się dobrać odpowiedni dla siebie. Im bliżej <1300zł tym lepiej dla rencisty. IIyama niby spoko z tandemem ale te minusy mi nie pasują, chyba, ze cena by jeszcze zeszła z 100zł to może bym przymknął oko na włączanie manualne HDRu :wariat:
obraz.thumb.png.c2282cd8c7d29c10c67e6fe20db70655.png

Opublikowano

HDR nie jest czymś standardowym nadal w grach na PC ;)

Przecież często teraz gry na premierę wychodzą w takim stanie, że nie powinny się pojawić się na rynku.

To oni jeszcze mają myśleć o HDR i może jeszcze byś chciał dokładną kalibracje na poziomie gry :hihot:

Nawet NV chciała ustandaryzować implementacje HDR w grach, ale ten temat ucichł.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Odnośnie HDR, mnie najbardziej dobija, że prawie w każdej grze czarny jest szarym. Czarny kolor na OLEDzie świeci bardziej niż na LCD :boink:

Helldivers 2 na przykład tak mają, ale RenoDX załatwia sprawę, schodzi niemal do 0. 

Opublikowano
9 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Monitor MSI MAG 272QP QD-OLED X24 26,5" WQHD 240 Hz. Ponoć idzie wyrwać grę Onimushę.
Cena 1282zł za monitor. Morele i ponoć na allegro- tutaj ten plus, że mogę wziąć na "raty allegrowe", np na dwie. Na allegro wyprzedany ^^ Jedna osoba kupiła i poszło :D 

Szkoda, że wtedy nie brałem Gigabyte GO27Q24G WOLED jak był w okolicach 1300zł albo i taniej.

https://www.pepper.pl/promocje/monitor-msi-mag-272qp-qd-oled-x24-1351575

Trochu boję się tej matrycy, czyszczenia, mam zwierzaka, czasem potrafi mi się ocierać o krawędź monitora, nie wiem kiedy to może zrobić. Jest szansa, że kupię do końca roku coś z OLEDa, najwyżej aparaty słuchowe poczekają, i tak nie mam ponad 8tyś, które muszę wydać.  

Przypominam mam taki pokój, rolety mam zewn i wewn, na mocne światło, okno na wschód od ok 12.00-13.00 da się zasłonić i siedzieć w ciemnicy ale tego nie lubię, więc jakieś światło będę włączać, najwyżej ustawię za monitor lampkę. Mam też kupioną tą kolorową i czasem używam.

Nie muszę już kupować OLEDa, czekam na dobre okazje i staram się dobrać odpowiedni dla siebie. Im bliżej <1300zł tym lepiej dla rencisty. IIyama niby spoko z tandemem ale te minusy mi nie pasują, chyba, ze cena by jeszcze zeszła z 100zł to może bym przymknął oko na włączanie manualne HDRu :wariat:
obraz.thumb.png.c2282cd8c7d29c10c67e6fe20db70655.png

Jak zobaczyłem to zdjęcie, to przypomniał mi się rok 2000, też miałem żółte ściany, grzejnik i roletę. :E

Widzę tu ciemniejszą roletę i OLED. 

Opublikowano (edytowane)

Nad OLED myślę i ja, ale najchętniej bralbym RT 4k 32, a tam ceny mocno odskakują, a skończy odpalając jakieś retro z filtrem CRT przy takich obecnych grach. :E

To już wolę Steam Frame kupić za więcej lub inne gogle. Przynajmniej są to inne możliwości.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Widzę tu ciemniejszą roletę i OLED. 

Mieszkam tu 8 lat, ale poza drobnymi innymi zmianami tego pokoju nie ruszałem. Nie ma komu ani nie ma kasy, mieszkanie kupione od dziadków z jehowy i tak jest lepiej niż miałem na wsi :wariat:

W razie czego mogę zrobić ciemnicę, bo zasłonię okno zewn roletami, wtedy nic nie widać w pokoju, jedynie światło z drugiego pokoju. Ja nie lubię siedzieć w całkowitej ciemnicy więc będę musiał coś wykombinować ale nie powinno być problemu. Tutaj mi nic nie przeszkadza jak się coś lekko odbija, tego prawie nie widać jak się nie zacznę przyglądać. Dlatego bo wpada lekkie światło z okna między roletą a oknem.

Co do samego monitora cena <1500zł, to np wpadł mi w oko WOLED  od Gigabyte GO27Q24G kosztem mniej nasyconych kolorów niż QD OLED Według TFT jest to: This screen uses an older Gen WOLED panel which features their original RWBG sub-pixel layout

Był w dobrej cenie pod koniec sierpnia i jeden z naszych go kupił @Dimazz  Przy okazji dopytam jak się sprawuje przez kolejne tygodnie?- czytałem twoje poprzednie posty na forum. 
QD OLED jest strasznie delikatny, więc to też mnie odrzuca, mam kicię to muszę mieć z tyłu głowy uwagę, że tego typu panele mogą nie przetrwać. IIyama ma minusy, które mi nie pasują no i cena jest na styk, ja tam widzę jedyny plus to matryca, oprogramowanie jest kiepskie. 
Był wczoraj taki MSI MAG 272QP QD-OLED X24 za 1282zł ale ktoś dał opis, że słyszy cewki.. Ale nie rzuciłem się na niego, nie miałem pewności co do niego.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galakty napisał(a):

Moim zdaniem jak się pakować to tylko QD albo Tandem WOLED. 

Czyli ryzykować porysowanie panelu QD lub dopłacić kilka stów dla Tandemu, tej IIyamy nie wezmę w tej cenie z takimi minusami. Miałem też kiedyś IIyamę ale TN i nie byłem z tego monitora zadowolony, strasznie nie premium te monitory. 
Może do końca roku spadnie jakiś tandem do ceny <1500zł, nie dam więcej za monitor. Wczoraj w nic nie grałem ale siedziałem przy kompie, więc OLED u mnie będzie mieć ciężko widząc wszędzie statyczny pasek/obraz. 

Obserwuję, sprawdzam neta co lepiej wybrać, bo jest tego sporo. 

Co do WOLED, to widziałem u siostry w akcji 3 gen ROG Strix OLED XG27AQDMG i źle nie wyglądało, był sztos(cóż powiedzieć innego jak nie widziałem nic innego na oczy) ale 3 gen ma inaczej ułożone sub piksele.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

Do 1500zl wątpię że się pojawia "porządne" oledy.

Niska cena skądś brać się musi.

Patrz na monitor jak na każdy inny podzespół PC, to tak jak kupowanie taniego GPU, tanio chłodzenia do CPU, tanich pamięci itd.

• Upvote 1
Opublikowano

W dodatku patrz na to ile lat będziesz mieć monitor ja na moim ips 3440x1440 zdążyłem mieć 3700x/5800x/9950x CPU, 1650super/3060ti/3080/9070xt GPU.
Nie oszczędzaj na monitorze, lepiej na CPUU/GPU/chłodznieu itd

Pomijam że miałem też krótko 3070/6700xt/6600xt itp itd

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale taki monitor AOC Q27G4ZD QHD 280Hz QD-OLED, Gigabyte GO27Q24G lub GIGABYTE GO27Q24A, ta IIyama z tym nieszczęsnym manualnym włączaniem HDRu na tandemie gen 4 to są złe monitory, czy ta wczorajsza promocja MSI MAG 272QP QD-OLED X24 z 1600zł na 1282zł? OLED to tylko wydatek rzędu 2000-3000 wchodzi w grę? Bo jeśli tak, to znaczy że jestem w ..... nie będę tutaj brzydko pisać xD

@wrobel_krk mój poprzedni nano ips LG 27gp850 miałem lekko ponad 3 lata, sprzedany na wiosnę tego roku po zakupie obecnego AOC. Miał przepracowane prawie 15k godzin, pod koniec wbiło 15k.
Sprzętu nie wymieniam, może procka w przyszłości, grafa zostaje ze mną na długi czas, to była pierwsza grafa za którą dałem 3800zł, kolejna będzie pewnie tańsza i raczej nie zanosi się na podobną moc. Cena jest jaka jest, mam rencinę 1800zł więc dla mnie nazbieranie trochu trwa. Trzeba jakoś wiązać koniec z końcem

A jeszcze dostałem ofertę kupna wymiany aparatów słuchowych, a to koszt 8tyś zł. 
Bez aparatu to jak bez ręki i nogi

Przy okazji monitor musi mieć hdmi 2.1 dla PS5, którą mam na biurku i używam. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

@Reddzik Taka prawda ze mieć OLEDA a nie mieć to już różnica ogromna, jak masz ograniczony budżet to bierz jak najbardziej dopasowany pod siebie

Ja bym juz kupił ale nie ma tych DELL 39 cali, jak wyjdzie że  wtymn roku nie będą do kupienia kupię chyba jakiś 34 cale

Opublikowano
20 minut temu, Reddzik napisał(a):

Czyli ryzykować porysowanie panelu QD lub dopłacić kilka stów dla Tandemu, tej IIyamy nie wezmę w tej cenie z takimi minusami. Miałem też kiedyś IIyamę ale TN i nie byłem z tego monitora zadowolony, strasznie nie premium te monitory. 
Może do końca roku spadnie jakiś tandem do ceny <1500zł, nie dam więcej za monitor. Wczoraj w nic nie grałem ale siedziałem przy kompie, więc OLED u mnie będzie mieć ciężko widząc wszędzie statyczny pasek/obraz. 

Obserwuję, sprawdzam neta co lepiej wybrać, bo jest tego sporo. 

Co do WOLED, to widziałem u siostry w akcji 3 gen ROG Strix OLED XG27AQDMG i źle nie wyglądało, był sztos(cóż powiedzieć innego jak nie widziałem nic innego na oczy) ale 3 gen ma inaczej ułożone sub piksele.

Poczekaj aż pojawią się 27" QD z mocniejszą powłoką ;)

Teraz to chyba są dostępne, ale tylko drogie modele.

Opublikowano (edytowane)

przeciez w wiekszosci siedzi ta sama matryca - kwestia tylko czy to produkcja SAMSUNG czy LG i czy gen4 gen3+ itd (tutaj sa glowne roznice cenowe) - mozesz kupic monitor z ta sama matryca za 1500 albo za 2500 - kwestia opakowania, dodatkow, kwestii regulacji, jakosci plastikow. Dla kogos kto i tak np uzywa VESY to na co mu te pivoty i metalowe standy za +500zl? (przyklad)

upraszczam temat ale tak to imo wyglada

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Jak nie masz kasy na dobrego OLEDa to nie bierz na razie wcale, bo branie badziewnego WOLED z problemami tylko Cię zniechęci i będziesz jak nasz podlasiak latał "oled sroled". 

Ten mój widzę dalej za 2200 zł.

Edytowane przez galakty
  • Haha 4
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

co w macie z tymi tańszymi i droższymi oledami. Tańsze są na poprzedniej generacji panelach. I to jest główna różnica. Całkiem niedawno takie monitory kosztowały 3-4k zł.

Najtańszy tandem oled jest od iiyamy za 1500zł. Nie czytałem dużo o tym monitorze.

@Reddzikczcionka nie jest dla mnie problemem. Już się przyzwyczaiłem. W niektórych sytuacjach typu czcionka z ustawień systemu jest gorzej ale takie rzeczy zwykły człowiek widzi raz na kilka miesięcy. Przy pisaniu teraz czy przeglądaniu internetu nie zauważam żadnych problemów. 
Ogólnie to główne wady tego monitora to brak normalnego trybu sRGB i długi czas oczekiwania po przejściu w stan spoczynku na czyszczenie pixeli. 

Jak chcesz qd to teraz samsung ma jakieś za okolice 1100zł.
Mi mój monitor odpowiada. Jest świetny do zabawy a jak ktoś zwraca uwagę na wygląd i nie chce gamingowych festynów to następny duży plus

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Tańsze - gorszy soft, gorsze skalibrowanie z pudełka i gorszy sort matryc.

Jakbyś czytał temat dokładnie to byś wiedział, że tanie QD potrafią się trafiać z bandingiem co nie jest normalne ;)

Co do migotania to też kwestia stricte danego modelu nawet na tej samej matrycy i zakresie odświeżania są różnicę między modelami ;)

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

A jak wygląda z migotaniem? Na pewno to nie jest mit ale z tym też jest czasem loteria czyż nie?

U mnie praktycznie niewidoczne, jedynie skopane gry jak np. Tarkov potrafią migotać w menu gry czy ekwipunku, w większości przypadków tego nie ma lub jest na ekranach ładowania i nie przeszkadza. Szczerze mówiąc zapomniałem o tym problemie. 

Ale ja mam wyjątkowo dobrą sztukę, nawet bandingu zbytnio nie widać. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dimazz napisał(a):

Jak chcesz qd to teraz samsung ma jakieś za okolice 1100zł.

Nie chcę go, 2 lata gwarancji bez opcji na wypalanie. Jest strasznie obcięty, może byłby dobry(ale kosztował 1400zł) gdy brałem AOC mini leda i wtedy można by było pomyśleć, ale teraz tego nie wezmę. 
Ten WOLED powinien mieć lepszą powłokę niż QD w razie potrzeby przetarcia. Wiem, że ma słabsze kolory względem QD, ale jest za to dla 1-2% jaśniejszy w HDR, choć to pewnie nie jest jakiś duży plus.
Potrafię długo siedzieć przy kompie nie grając, więc wszelkie paski itp będą kłopotem. Co do czcionki to nie wiem, choć nie pamiętam ale zbytnio nie zwróciłem uwagi na to na WOLED 3gen u siostry. 

@galaktyna tym AOC co mam też nie narzekam, kompilacja, ładowanie zapisu gry i samej gry czasem, bo nie zawsze ale miga. Jedyna gra w której widać migotanie podczas rozgrywki- grania to Wildlands, ktoś na pepperku zauważył, sam zainstalowałem i sprawdziłem i racja. Wszelkie drzewa i trawa- cienie migoczą, przetestowałem, że im większy fps tym gorzej, np ograniczenie do 60fps było ok, taka stara gra i tyle :E Gdybym miał takie coś w każdej grze to bym dawno monitor wywalił do kosza.

Wiem, że OLED za ok 1500zł i taniej to kompromisy ale to nie są złe panele i da się coś upolować w promocji. Dopłacać 500zł+ do Tandema z gigabyte nie wchodzi w grę, Szukam czegoś co będzie najmniej obarczone cięciami, brakiem w sofcie, tak jak np problemy IIyamy czy innych monitorów, nawet taki Samsung G5 za ok 1100-1200zł. Też staram znaleźć się reckę na necie danego monitora by znać jego "możliwości" czyli plusy i wady.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Reddzik napisał(a):

na tym AOC co mam też nie narzekam, kompilacja, ładowanie zapisu gry i samej gry czasem, bo nie zawsze ale miga. Jedyna gra w której widać migotanie podczas rozgrywki- grania to Wildlands, ktoś na pepperku zauważył, sam zainstalowałem i sprawdziłem i racja. Wszelkie drzewa i trawa- cienie migoczą, przetestowałem, że im większy fps tym gorzej, np ograniczenie do 60fps było ok, taka stara gra i tyle :E Gdybym miał takie coś w każdej grze to bym dawno monitor wywalił do kosza.

Wiem, że OLED za ok 1500zł i taniej to kompromisy ale to nie są złe panele i da się coś upolować w promocji. Dopłacać 500zł+ do Tandema z gigabyte nie wchodzi w grę, Szukam czegoś co będzie najmniej obarczone cięciami, brakiem w sofcie, tak jak np problemy IIyamy czy innych monitorów, nawet taki Samsung G5 za ok 1100-1200zł. Też staram znaleźć się reckę na necie danego monitora by znać jego "możliwości" czyli plusy i wady.

Jak Ci teraz AOC miga, to nowy OLED będzie podobnie.

To bierz AOC/Gigabyte WOLED nie-Tandem (jak się boisz o powłokę na QD) i tyle... Czcionki będą średnie, ale soft chociaż normalny. Ja miałem starego WOLEDa i teraz Tandem i bym drugi raz nie polecił starych generacji, ale jak się upierasz no to trudno. Choć osobiście przy ciemnym pokoju bym brał QD i dbał o powłokę, IPA + mikrofibra porządna i nie dopuszczać dzieciaków z paluchami do biurka, nie jeść przed kompem itp. 

• Upvote 1