Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Obym nie sczezł marnie za tą decyzję... :E 

mY23xL1.jpeg

Nie no nie wierzę... :o 

giphy.gif

30 minut temu, CoTyTo napisał(a):

Jest jakiś sensowny woled 1440p, tak w okoliach ~1800-2000zł max, jaki możecie polecić? 

Głównie do gierek. 

Tutaj jest Flakon za 1500zł z 3 latami gwary: (https://www.x-kom.pl/p/1543834-monitor-led-27-265-284-iiyama-g-master-gob2701qsc-b1-titan-falcon.html)
Za 1899 masz LG z 2 latami gwary: (https://www.morele.net/monitor-lg-ultragear-tandem-oled-27gx700a-b-15672027)
Tu masz Gigabyte za 2269zł z 3 latami gwary: (https://www.x-kom.pl/p/1363762-monitor-led-27-265-284-gigabyte-mo27q28g.html)

Wszystkie są na tej samej matrycy RGB Tandem (W)OLED 4 generacji. Poczytaj o różnicach.
U nas na forum dominuje Giguś, LG z jedna osoba ma na pewno, Iiyama to nowinka.

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tutaj jest Flakon za 1500zł z 3 latami gwary: (https://www.x-kom.pl/p/1543834-monitor-led-27-265-284-iiyama-g-master-gob2701qsc-b1-titan-falcon.html)
Za 1899 masz LG z 2 latami gwary: (https://www.morele.net/monitor-lg-ultragear-tandem-oled-27gx700a-b-15672027)
Tu masz Gigabyte za 2269zł z 3 latami gwary: (https://www.x-kom.pl/p/1363762-monitor-led-27-265-284-gigabyte-mo27q28g.html)

Wszystkie są na tej samej matrycy RGB Tandem (W)OLED 4 generacji. Poczytaj o różnicach.
U nas na forum dominuje Giguś, LG z jedna osoba ma na pewno, Iiyama to nowinka.

O, dziękuję za odpowiedź. 

Nie ukrywam, że ten Iiyama kusi cenowo, ale widzę tu kilka  nieciekawych opinii na jego temat więc nie wiem czy warto się pakować. 

Jak coś nie miałem nigdy monitora OLED, więc nie będę miał żadnego porównania do innego oleda. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, CoTyTo napisał(a):

Ewentualnie LG na stronie głównej LG:
https://www.lg.com/pl/monitory/ultragear-gaming/27gx700a/

Ponoć można wziąć kuponik na 13% z aplikacji Kaufland do sklepu LG - sprawdziłem jest coś takiego ale nie klikałem by przypadkowo nie zużyć i nie wiem czy jest jakiś termin

Zarejestrowałem się na stronie LG i przy zakupie owego monitorka mogę dodać kupon na pierwsze zamówienie o wartości 100zł, dodatkowo wyskoczył mi w koszyku kupon na 3% ale to 68zł dla tego monitora- chyba nie można łączyć, nie testowałem ale kto wie, jeśli działa kupon z Kauflandu. To wychodzi dużo taniej niż na morele, dodatkowo na stronie LG do końca października jest zwiększona gwarancja do 37 miesięcy- nie tylko są też wyszczególnione sklepy które biorą udział w promocji. 

Jeśli chodzi o LG to jest najlepsza opcja do kupienia z ich strony. 

Póki co ja wstrzymałem rękę, tylko przetestowałem, kupon na 100zł mam ważny do końca roku. Szkoda, że ten LG nie ma swojej obniżki :P 

Dodatkowo 27GX700a jak i 27GX704a mają jakieś problemy z PS5, coś HDMI nie łączy, trzeba wyłączać monitor, włączać, kablami kombinować, jest nawet filmik na YT jak koleś kombinował z PS5. Wyskakuje informacja o braku sygnału.
Niektórzy mają problemy z wypranym HDR itd, a firmware nie ma póki co do zainstalowania. Przeleciałem Reddit i yt. Póki co mam dosyć tego czytania. Za dużo negatywów. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, CoTyTo napisał(a):

Nie ukrywam, że ten Iiyama kusi cenowo, ale widzę tu kilka  nieciekawych opinii na jego temat więc nie wiem czy warto się pakować. 

Jak coś nie miałem nigdy monitora OLED, więc nie będę miał żadnego porównania do innego oleda. 

Kwestia na co kładziesz nacisk. 
Zobacz w dziale ile jest tematów o Gigabyte (w tym zbiorczy) więc w przypadku jakichś problemów czy po prostu ustawień łatwo będzie Ci się poradzić reszty naszej społeczności (sam też się udzielam jako posiadacz :)).
Tutaj Stilgar opowiada o tym tańszym monitorze od Iiyama, też argumentuje dlaczego wolałby dopłacić parę stówek do Gigabyte. Znowu w LG boli tylko 2 letnia gwarancja i ten rząd ostatnich afer które wyciągnął Gamers Nexus (wrzucam jeden z tych filmików na dole)

Opublikowano
5 minut temu, caleb59 napisał(a):

Wybacz, bardziej wierzę dziennikarzowi śledczemu jak szablonowej odpowiedzi poprawiającej PR.
Tym bardziej, że GN ma już ciurkiem całą serię o LG i coraz to nowsze kwiatki wychodzą. 

8 minut temu, caleb59 napisał(a):

To akurat dobry ruch ich strony. Trzeba byłoby dogłębnie przeanalizować regulamin promocji.
Ciekawe czy te dane nie będą zastrzykiem do "LG Ad Solutions"

7.6. |PRZEKAZANIE DANYCH OSOBOWYCH DO PAŃSTWA TRZECIEGO| 

:hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, caleb59 napisał(a):

@platyniak18 wyskoczył Ci jakiś soft LG po podłączeniu monitora? Odpal Windows Update i zobacz jak to wygląda, czy da się to anulować w razie czego.

Tam się martwisz. Najwyżej będziesz zdziwiony jak pojedziesz na wycieczkę do innego kraju i przywita Cię grupka fanów "Koledzy, patrzcie, to ten znany caleb59 od kebabów" :rotfl:

Opublikowano

Wyskoczył, windows chcial cos zainstalowac ale użyłem wushowhide zablokowałem ta aktualizacje.

Ale ten soft od LG to straszny śmieciarz, pozniej sam zainstalowałem LG Switch, zeby sprawdzic czy monitor ma jakies aktualizacje, po odinstalowaniu i tak dalej dziala mi kilka procesów w tle z tej smieciowej apki.

Jak wrócę do domu to bede musiał z tym jeszcze powalczyć, jak by nie można bylo po prostu udostępnić na stronie pliku z najnowszym softem, tylko trzeba ściągać jakies dziadostwo 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, caleb59 napisał(a):

@platyniak18 i co - był nowy firmware do monitora do pobrania przez LG Switch?

Nie bylo, normalnie to by mnie musialo chyba słonko przygrzać za bardzo, żebym wlasnie jakies apki do monitora instalował, ale u LG chyba innej opcji nie ma 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

A po co w ogóle instalujecie jakieś apki do monitora? :hihot:

Do zmiany jasności, by nie maltretować przycisków monitora (w EIZO nieźle mi się wytarły), lub jak kto woli wygody.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.09.2026 o 22:39, Reddzik napisał(a):

Ten LG 27gx700a na stronie LG ma informację o 37 miesiącach gwarancji ale tylko 2 lata na wypalenia. Chyba obowiązkowo trzeba zainstalować nowy firmware, jak widziałem ma poprawić HDR, w testach jest info o black crushed i problemie z tym że HDR ciągnie ku jasności, a nie accuracy - jak to nazwali na rtings. Nawet na reddit widziałem info o tym.
Póki co nie mam przekonania, szczególnie, że ta cena i ewentualny zwrot przez problemy z vertical bandingiem. 
Czasem wkurzają mnie te opisy, na oficjalnej stronie nawet nie mogą podać jakie to jest HDMI czy 2.0 czy 2.1 ale przy kablu HDMI podają 2.1, żeby szukać po necie recenzji i testów by doszukać się informacji. IIyama ma coś podobnego, zero informacji o wersji złącza. 

W recenzji rtings dostał 5.7 dla flickeringu, zaś Gigabyte ma 5.4 więc migotanie będzie "identyczne" na obu.

Dobra, a więc tak:

Obecnie w LG 27gx700a to partia czerwiec z 2026r z Chin (na kartonie made in china).
Zdjęcie pierwsze przed czyszczeniem ekranu (telefon wyłapał tryb nocny i rozjaśnił) 
Zdjęcie drugie już po pierwszym czyszczeniu matrycy:

Ustawienia 95% gray i 30 jasność monitora, odświeżanie 280Hz ustawione (ponoć na 240Hz jeszcze lepszy efekt według reddita). Jak coś źle ustawiłem to mogę jeszcze raz zrobić foty. ;)
Nie zwracam, bo kupiłem za 1602zł + (300zł rekompensaty od LG za opóźnienie), więc 1302zł. Nawet jakby miał mocniej widoczne pasy to bym go nie zwracał, bo w tej cenie nic lepszego nie kupię.

1000037780.jpg

1000037781.jpg

Edytowane przez Garru
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Zapomniałem, że niektórzy mają wypalarki w SDR włączone :hihot:

Tym bardziej OLED ma taki kontrast, że na jasnym jest "power"

U mnie to nawet chyba 60cd nie ma niezależnie co jest na tapecie to niczego nie muszę zmieniać :E

Poza tym jest też lekki soft bez żadnych usług można znaleźć na githubie, który potrafi wbić w każdy soft monitora i zmienia wszystko co nie jest zblokowane programowo bez producenta :E Zapomniałem nazwy ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Garru napisał(a):

Dobra, a więc tak:

Obecnie w LG 27gx700a to partia czerwiec z 2026r z Chin (na kartonie made in china).
Zdjęcie pierwsze przed czyszczeniem ekranu (telefon wyłapał tryb nocny i rozjaśnił) 
Zdjęcie drugie już po pierwszym czyszczeniu matrycy:

Ustawienia 95% gray i 30 jasność monitora, odświeżanie 280Hz ustawione (ponoć na 240Hz jeszcze lepszy efekt według reddita). Jak coś źle ustawiłem to mogę jeszcze raz zrobić foty. ;)
Nie zwracam, bo kupiłem za 1602zł + (300zł rekompensaty od LG za opóźnienie), więc 1302zł. Nawet jakby miał mocniej widoczne pasy to bym go nie zwracał, bo w tej cenie nic lepszego nie kupię.

1000037780.jpg

1000037781.jpg

Jaki to jest typ matrycy??? matte czy gloss??