Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mizu napisał(a):

Ktoś z forum ma już AW3426DW z polskiej dystrybucji? Dell24 obiecało od dawna wrzesień i dostarczyło czy nie?

Ja zamówiłem chyba w lipcu albo sierpniu już nie pamiętam, dalej nie mam xD

• Haha 1
  • Sad 2
Opublikowano
11 minut temu, caleb59 napisał(a):

Pod ścianę każdego kto bezczelnie poleca sroledy! :bandyta: 

Cytat:

"Chyba wracam do IPS lub czegoś takiego jak mini-LED, to wypalenie i pasy są absurdalne"

a jednak zdarzają się powroty:hihot:

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Ciekawe czy odpinał monitor z prądu.

1400h nabiłem z paskiem Windowsa i pracując = zero wypaleń. Nie wierzę w takie clickbaity :E 

Chłop dobił do ponad 2300h i 300 cykli czyszczenia.
Ludzie w komentarzach dzielą się innymi wypaleniami z gier, zastanawia mnie jedynie czemu tylko Gigabyte, jeszcze jest LG oraz Asus, a tu na razie cichosza. IIyama to wiadomo nowiutka na rynku to za pół roku się okaże.
Czy to problem samego Gigabyte, który ma problem z odświeżaniem pikseli, a dodatkowo z retencją czy panele tandem są tak do bani i każdy przed gwarancją będzie miał już wypalenia. Kupujta Tandemy bo są trwalsze.  :Crash:

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Garru napisał(a):

zastanawia mnie jedynie czemu tylko Gigabyte

Bo był pierwszym tandemem i najtańszym. 

Czyli czyszczenie co 8h, no tak średnio bym powiedział, do tego jak u Podlasiaka Lamy HDR non stop i mamy efekt :hihot: 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Poczytajcie komentarze w wątku bo to złoto. Rozwiązania i wyjaśnienia problemów według użytkowników:

"Dwa monitory. Jeden IPS do przeglądania stron, a drugi OLED do gier"

"Nie miałeś włączonej opcji ukrycia paska zadań? Ja to mam włączone i timeout na 3 minuty"

"Szczerze mówiąc, to twój sposób użycia jest problemem, 70% przeglądania internetu"

"10-12 godzin dziennie spędzonych głównie na przeglądaniu internetu to naprawdę hardcore"

:E

Takie rzeczy po kilku miesiącach nie są normalne, a że przed chwilą @Lameismyname wrzucał z tej samej kategorii to może to nie przypadek?

Nwm głośno myślę, bo do tej pory ten problem marginalizowałem

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Czyli czyszczenie co 8h, no tak średnio bym powiedział, do tego jak u Podlasiaka HDR non stop i mamy efekt :hihot: 

To Gigabyte nie ma czyszczenia automatycznego, gdy ekran wygasza się, a komp wchodzi w stan uśpienia? Nie chce mi się wierzyć, że chłop 12h bez przerwy siedział i nie robił dłuższych przerw. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Garru napisał(a):

To Gigabyte nie ma czyszczenia automatycznego, gdy ekran wygasza się, a komp wchodzi w stan uśpienia? Nie chce mi się wierzyć, że chłop 12h bez przerwy siedział i nie robił dłuższych przerw. 

OCzywiście że ma, każdy OLED to posiada, ale licznik godzin i czyszczeń mówi sam za siebie. Tylko jak odepniesz zasilanie to tego nie zrobi. 

Średnia prawie 8h oznacza, że pewnie nierzadko było i 10-12h bez czyszczenia. A potem płacz na forum że mu się pasek wypalił. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
7 minut temu, Garru napisał(a):

Ja jak pracowałem to ręcznie klikałem czyszczenie bo akurat Gigabyte nie wymusza na użytkowniku czyszczenia. 

Tylko jemu wypaliły się też ikonki z gry a z tego co napisał to grał 2-3h dziennie z HDR. To chyba większy problem 

Opublikowano
11 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale zara, zara...

Nie u mnie tylko u @Lameismyname :hihot: Ja odpalam HDR manualnie kiedy mi potrzebne, obecnie kiszę ogóra prawilnie w sRGB dla karakanów podludzkich i udaję, że mi to pasuje.

Jezus maria przepraszam!!!! 

9 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ręczne wymuszanie czyszczenia nie jest zalecane. Gdzieś czytałem, że firmware monitora sam ma o tym decydować bo zbyt często manualne czyszczenie też szkodzi.

Ręcznie można wymusisć jak po 4h dalej planujesz długo pracować, ale inaczej nie ma sensu. Ja przy pierwszym OLED pilnowałem tego, przy obecnym ANI RAZU nie zrobiłem, niech sobie sam pilnuje. 

Zresztą Gigabyte nie pozwoli na wymuszenie poniżej 4h, nie da się. Na AOC się dało. 

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Ręczne wymuszanie czyszczenia nie jest zalecane. Gdzieś czytałem, że firmware monitora sam ma o tym decydować bo zbyt często manualne czyszczenie też szkodzi.

Z tego co pamiętam to nie dasz rady zrobić czyszczenia przed upływem czasu minimalnego (to chyba było 4h). Brak wymuszania odświeżania sugeruje, że Gigabyte był pewien swego tzn. trwałości i to ustawienie jest przyjazne dla użytkowników.

Jeśli problem się nasili to zapewne kolejne wersje softu to zmienią i dodadzą odpowiedni monit podczas pracy

Opublikowano

Mój Dell ma ponad 3 lata, gdzieś 70% używania to głównie multimedia, przeglądanie neta. Zrobiłem z niego po prostu standardowy monitor. Żadnego oszczędzania, na pewno odświeżanie nie jest regularne. W ogóle wyłączyłem to powiadomienie. Nie ukrywam paska ani ikon. I póki co żadnych wypaleń. Może szczęście 🙂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jankooo napisał(a):

Z tego co pamiętam to nie dasz rady zrobić czyszczenia przed upływem czasu minimalnego (to chyba było 4h).

Na tej IIyamie mogę wyzwolić ręczne bez problemu. U siostry na WOLED 2gen(nie tandem) od Asusa też można wyzwolić, jak chłop idzie na fajkę to odpala czyszczenie na ten czas. Widocznie Gigabyte tak jak piszesz, może był pewny swego. Wszyscy mamy 3 lata gwarancji to nie powinno się obawiać, choć takie wysyłki są wkurzające i zostaje się bez monitora. Nie każdy ma rezerwowy. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Garru napisał(a):

Chłop dobił do ponad 2300h i 300 cykli czyszczenia.
Ludzie w komentarzach dzielą się innymi wypaleniami z gier, zastanawia mnie jedynie czemu tylko Gigabyte, jeszcze jest LG oraz Asus, a tu na razie cichosza. IIyama to wiadomo nowiutka na rynku to za pół roku się okaże.
Czy to problem samego Gigabyte, który ma problem z odświeżaniem pikseli, a dodatkowo z retencją czy panele tandem są tak do bani i każdy przed gwarancją będzie miał już wypalenia. Kupujta Tandemy bo są trwalsze.  :Crash:

Coś jest nie tak z tym Gigabytem. Tak jak pisałem, u mnie też pojawiła się wyraźna retencja. I to nie powstawała przez dłuższy czas, tylko "nagle" po zmianie softu. Dotyczy głównie środka ekranu, co jest dość ciekawe, bo na innych obszarach stałe elementy były wyświetlane z podobną częstotliwością. Jest coś nie tek z czyszczeniem panelu albo jeszcze inny błąd softwarowy. Ponadto na starszym ASUSie PG27AQDM po dwóch latach nie wystąpiły takie problemy, a sposób użytkowania był bliźniaczy. Czekam jeszcze trochę na nowy soft do Gigabyta, ale małe nadzieje, że magicznie zniknie tak jak się pojawiło. Ostatecznie i tak będzie wysyłka gwarancyjna, ale to odwlekam od kilku miesięcy.

Opublikowano

To nie jest normalne. Zobaczcie ile ludzi choćby naszym na forum już od dłuższego czasu ma monitory OLED, lub używa TV począwszy od C1 jako monitory i nie ma takich problemów.

Pamiętacie film Stilgarda jak bardzo musiał rozjaśniać zdjęcia aparatem, żeby nam pokazać wypalenia i to na pierwszej generacji QD. Monitor włączony od rana do wieczora 10 000 godzin można powiedzieć, że wypalany specjalnie, chyba nawet wyłączył te wszystkie zabezpieczenia. Większość czasu na monitorze w Adobe Rremiere ze święcącym białym paskiem na górze non stop, do tego przeglądarka w mniejszości gry. Z tego co pamiętam @Doamdor też nie oszczędza swojego TV.

Mamy też testy RTINGS, a tutaj kolejny Tandem Gigabyte, który ma pasek zadań wypalony po 8 miesiącach, aż tak bardzo, że widać to w grze to nie jest normalne. Czyżby beta testerzy pierwszych Tandemów Gigabyte powoli udowadniali, że coś z tym konkretnym modelem Gigabyte jest nie tak, bo przecież raczej to nie jest wina Tandema :hmm:

Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Czyli czyszczenie co 8h, no tak średnio bym powiedział, do tego jak u Podlasiaka Lamy HDR non stop i mamy efekt :hihot: 

Z kupnem nowinek jest takie ryzyko, że człowiek staje się beta testerem na własne życzenie. Pierwsi właściciele RTX 4090 z 12VHPWR pewnie też się nie spodziewali co ich czeka ;)

No no i nie Podlasiaka... uczciwie mówiąc to moje województwo dzielnie stoi na podium zacofania i biedy ale podlasie jest niekwestionowanym liderem :E 

A co do "HDR non stop" to zamiast snuć teorie może przeczytaj przypadek kolegi @Raiven
, który ma to samo, a siedział głównie na dobrze ustawionym SDR. 
Mój trop to elektronika i długi czas pracy - to się w naszych obu przypadkach pokrywa.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam gigusia mo27q28g. 3260h, 396 czyszczeń. 98% czasu to włączona przeglądarka z tymi samymi zakładkami na górze z YT, jasność 60 w sdr. Na czerwonym i żółtym fullscreenie widzę lekkie wypalenie. Tzn minimalnie inną barwę w tych miejscach gdzie zwykle są wyświetlane zakładki, ale muszę się bardzo mocno przypatrzyć, skupić wzrok by to zobaczyć. Próbowałem zrobić foty, ale na nich tego w ogóle nie widać. Jest tylko na żółtym i czerwonym, na zielonym, niebieskim i szarym tego nie widzę.

Edytowane przez babayaga
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, sideband napisał(a):

To sobie pooglądaj więcej filmów gdzie nawet po msc dojedziesz OLED-a :hihot:

Swego czasu na targach jak OLED leciał na pełnej i non stop ta same plansze w ciągu tygodnia baj baj :hihot:

Ja wiem, że dojedziesz jasnością na maxa, czy używaniem HDR w Windowsie na co dzień :E Ale podczas normalnego używania pasek zadań w tak krótkim czasie :hmm: Chyba, że większość tych postów o wypaleniu to jednak nie całą prawdę użytkownicy piszą jak tego monitora używali.