Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio testowałęm 2 monitory LG 27GS95QE oraz 27GR95QE, ale poza grami i filmami w których te monitory naprawdę robią świetną robotę, pozostaje dla mnie aspekt pracy, w którym rozmywanie się czcionek jest dla mnie nieakceptowalne.

Czy istnieją na dzień dzisiejszy monitory OLED w rozsądnej cenie (do 3,5k brutto) które nie mają takiego problemu?

Obecnie korzystam z LG27GN950 i jakość obrazu jest na nim doskonała, ale powoli chciałbym pomyśleć o zmianie na OLED ale ostrość czcionek to dla mnie kluczowy aspekt

Opublikowano (edytowane)

@shd

w 4K problem będzie mniejszy, obecnie kolejna generacja panelu WOLED lekko poprawia ten problem, a to są monitory z 480Hz (zmienia się kolejność subpixeli RGWB zamiast RWGB) ten dodatkowy biały subpixel nie działa na korzyść czcionek w windowsie.

Troszkę inaczej jest w QD-OLED bo tam zamiast "cienia" masz na krawędziach czcionek inny kolor. Mówią że to jest bardziej znośne.

Swoją drogą możesz się pobawić w cleartype nie tylko z tego windowsowego, tam jest masa różnych typów, może coś podpasuje:

Edytowane przez Tasslehoff
Opublikowano (edytowane)

Monitor podlaczony, robi wlasnie update firmware piszac ten text. Plansze testowe przegladniete i co moge powiedziec?? Biel duzo lepsza niz na woled, banding kolorow?? Jaki banding ;D Czcionka?? Tu jest przepasc w stosunku do woleda ale wprawne oko i tak wypatrzy, ze nie jest ta czcionka w 100% taka jak powinna byc ale w woled mi to nie przeszkadzalo wiec tutaj tym bardziej nie bedzie. Co mnie zdziwilo to brak menu w jezyku polskim, wlaczylem sobie gotowy preset sRGB i ustawia jasnosc na 32% i jest to w sam raz do przegladania neta. Pozniej podlacze konsole, zeby sprawdzic HDR. Pytanie do speca @sideband Czy folia, ktora jest na monitorze musi byc zdjeta od razu czy moze chwile zostac podczas uzywania monitora, chodzi o t zeby sie nie przykleila pod wplywem tmep pracy monitora czy cos. i jak to jest, ze wolde ma bialy subpixel ale biel na qd-oled wydaje sie lepsza??

Milym dodatkiem a glosniki, poki co nie mam sluchawek oraz zlozonego PC wiec do YT idealnie, ze sa.

IMG_9589.jpeg

IMG_9592.jpeg

IMG_9594.jpeg

Ktos wie jak w tych Aourusach sprawdzic jaki faktycznie jest firmware, niby wgralo ale nie mam w opcjach zadnego info nt firmware.

Dobra apka gigusia pokazuje info.

obraz.thumb.png.8a39ba2e3b0b20460639e1d6cbcfaa18.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Czcionka?? Tu jest przepasc w stosunku do woleda

wow, aż takich mocnych słów się nie spodziewałem czyli dla mnie jedynie QD wchodzi w grę przy 1440p.

Godzinę temu, shd napisał(a):

Czy istnieją na dzień dzisiejszy monitory OLED w rozsądnej cenie (do 3,5k brutto) które nie mają takiego problemu?

Możesz sprawdzić czy 27" QD podpasuje lepiej jak Phoenix pisze o takiej różnicy a ostatecznie masz wersje 4K w 27" i 32" gdzie z pewnością nie będzie problemu. 32" 4K kupisz do 3.5k brutto, 27" 4K właśnie zaczynają się pojawiać więc może być różnie 

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam, ze ten gotowy skalibrowany tryb sRGB jest super.  Jasnosc mam ustawiona w nim na 32% a i tak wieczorem pewnie bede przyciemnial.

Beznazwy.thumb.jpg.d54b2a3bad260f7c63510363660813a0.jpg

Na minus napewno brak pilota, to powinien byc standard w oledach.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Gret napisał(a):

No oko to wiesz :P

ale faktycznie ten Q3 po wyjęciu z pudełka jest świetnie skalibrowany https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/aorus-fo27q3

O i jest napisane ta jasnosc 32 ile to nitow. Mamy ok 100 nitow i jak dla mnie wiecej do przegladania neta nie potrzeba.  Takze ja nie wiem jak mozna wgl uzywac monitora majac np 300nit na pulpicie :D 

obraz.png.f973ebe01c629c0a9ee11e873b99bb92.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano

Osobiście to bym uważał z używaniem izopropylu lub innej formy alkoholu na ekranie bo można sobie powłokę zajechać. Kiedyś żona mi tak w naszej plaźmie powłokę wytarła od stosowania płynów na bazie alkoholu. Najlepsza jest wg mnie zwykła woda i chusteczki bezpyłowe. A jak już chcecie coś działać z alkoholem to zróbcie mieszankę 50/50 z wodą. 

• Upvote 2
Opublikowano

Powłoki na LCD i OLED nie są podatne na alkohol niezależne czy to będzie 70% czy 99% ;) Samsung zaleca 70% Etanol, ale nie dlatego, że nagle mocniejszy lub inny zniszczy powłokę. QD ciężko się czyści niezależnie czy ktoś będzie to robił delikatnie czy na siłę. Używałem 70% etanol i Izo efekt był praktycznie sam jeżeli chodzi o powstawanie maz ;)

Na LCD czyste izo używałem n-razy w tysiącach matryc. Tylko ja jakiś wariat będzie będzie oblewał codziennie matrycę to różnie może być.

W skrócie rób ta co chce ta ;)

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Powłoki na LCD i OLED nie są podatne na alkohol niezależne czy to będzie 70% czy 99% ;) Samsung zaleca 70% Etanol, ale nie dlatego, że nagle mocniejszy lub inny zniszczy powłokę. QD ciężko się czyści niezależnie czy ktoś będzie to robił delikatnie czy na siłę. Używałem 70% etanol i Izo efekt był praktycznie sam jeżeli chodzi o powstawanie maz ;)

Na LCD czyste izo używałem n-razy w tysiącach matryc. Tylko ja jakiś wariat będzie będzie oblewał codziennie matrycę to różnie może być.

A kładłeś monitor na płasko pod światło dzienne po takim zabiegu ? Sprawdź, czy nie ma plam.

Opublikowano
39 minut temu, sideband napisał(a):

Hmm a to ciekawe bo instrukcja np. Samsunga G80SD mówi, że:

W punkcie 3. Do wycierania produktu należy używać czystej, miękkiej i suchej szmatki. Zwilżyć miękką szmatkę wodą, starannie ją wycisnąć i za jej pomocą wyczyścić zewnętrzną część urządzenia. ● Do czyszczenia urządzenia nie stosować środków czyszczących zawierających alkohol, rozpuszczalniki lub substancje powierzchniowo czynne. ● Nie spryskiwać produktu bezpośrednio wodą ani detergentem.

Także lepiej zajrzeć do instrukcji i sprawdzić co zaleca producent.

Ja osobiście lecę na czystej wodzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

z to różnie bywa, nie nastawiał bym się że te kalibracje producenta mają coś wspólnego z prawidłową kalibracją :P

Mój AOC fabrycznie sRGB ma rozjechane w kosmos, zbyt ciepły więc do kosza można wyrzucić :E 

Posiłkuję się testami w necie i ustawieniami testerów... Nic lepszego nie wymyślę. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, MadDog napisał(a):

Czysta woda, podobnie jak destylowana pozostawia plamy widoczne pod światło. Powłoka tej matrycy ( QD OLED) est tak gówniana że szkoda gadać.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
18 minut temu, Cappucino napisał(a):

Czysta woda, podobnie jak destylowana pozostawia plamy widoczne pod światło. Powłoka tej matrycy ( QD OLED) est tak gówniana że szkoda gadać.

Jak to mówią - róbta co chceta ;)

Mój MSI już dotarł do domu. Czeka cierpliwie aż wrócę z pracy. Teraz tylko 100 zdrowasiek odmówić aby zasilacz nie piszczał :hahaha:

Jak ktoś będzie miał jakieś konkretne pytania odnośnie 271QPX E2 to dajce znać. 

Opublikowano
21 godzin temu, MadDog napisał(a):

Hmm a to ciekawe bo instrukcja np. Samsunga G80SD mówi, że:

W punkcie 3. Do wycierania produktu należy używać czystej, miękkiej i suchej szmatki. Zwilżyć miękką szmatkę wodą, starannie ją wycisnąć i za jej pomocą wyczyścić zewnętrzną część urządzenia. ● Do czyszczenia urządzenia nie stosować środków czyszczących zawierających alkohol, rozpuszczalniki lub substancje powierzchniowo czynne. ● Nie spryskiwać produktu bezpośrednio wodą ani detergentem.

https://www.msi.com/blog/how-to-clean-your-oled-monitor

https://innovate.samsungdisplay.com/blog/how-to-clean-a-qd-oled-or-an-oled-screen/

• Upvote 1