Brolly 758 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 5 minut temu, Nightdew napisał(a): Jest już moja przesyłka czas na przeskok z gtx 970 na 5070ti i monitora 1680x1050 na tego oleda. Także przeskoczę naraz kilka technologi. Gratki dobry wybór daj znać jak wrażenia.
Phoenix. 4 711 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Lepszy aparat, te same warunki, brak lampy 😎 Wyświetlany jest pulpit czarny z ukrytym paskiem 5
Brolly 758 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) Trochę offtop ale nie do końća Czy jakieś filmy są w formacie 21:9? jak wrzuciłem w google to pokaźna lista jest więc dlaczego większość ludzi marudzi że ma czarne pasy na UW? może nie wiedzą że dany film jest w 21:9 a oglądają 16:9 UW był to taki sweet spot między 2k a 4k a po zmianie monitora na pewno mam wiele filmów do nadrobienia Edytowane 4 Marca przez Brolly
Nightdew 28 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) Siedzę już godzinę na Dellu i chyba co mogłem z tych podstawowych rzeczy jako laik przetestować to przetestowałem. Ekran nie był porysowany, jedynie jakby w jednym miejscu jakieś ślady palców były czy czegoś. Sporo jakiś reguralnych dziwnych okręgów też było ale chyba od folii, przetarłem leciutko dołączoną ściereczką i ładnie zeszło. Zrobiłem ten test ekranu z menu monitora, wyświetlało róźno kolorowe ekrany i też wszystko normalnie wyglądało. Robić coś jeszcze? Edit: Powiem wam, że przeskok z 22 na 27 cali nie zrobił na mnie jakiegoś wrażenia, ale może przez to że w pracy mam dwa duże ekrany. Edytowane 4 Marca przez Nightdew
some1 536 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Wyświetlany jest pulpit czarny z ukrytym paskiem Nadal ma czerwony odcień. Gdzie byś nie kliknął na ekran, kolor ma przeważającą składową czerwonego QD-OLED już tak ma, że na zdjęciach wychodzi nawet bardziej czerwonawy niż widać w realu. 30 minut temu, Brolly napisał(a): Czy jakieś filmy są w formacie 21:9? jak wrzuciłem w google to pokaźna lista jest więc dlaczego większość ludzi marudzi że ma czarne pasy na UW? może nie wiedzą że dany film jest w 21:9 a oglądają 16:9 "Klasyczny" format kinowy to 1.85:1. Ale dużo współczesnych filmów kręci się w 2.39:1. Często pliki z filmami mają zakodowane czarne pasy do formatu 16:9 a ludzie nie wiedzą, że można w odtwarzaczu włączyć "zoom to fill". 1 1 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Nie wymyślaj Tobie to bym w nocy zrobił zdjęcie i byś wrzucił tą paletę 🎨 🤣 Naprawę jesteś nudny, obraz jest cały czarny i brak źródła światła. Nie wiem jakim cudem ty tam widzis czerwony ale darujmy sobie ten temat już No ale szpecę z forum na odległość widzą lepiej niż to co ja widzę na żywo 😄 https://videocardz.com/newz/alienware-to-launch-27-inch-qd-oled-gaming-monitor-at-549 Edytowane 5 Marca przez Phoenix.
some1 536 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Nawet jak ja nie widzę, to widzi matryca aparatu i color picker w paincie Przecież ja nie wklejam sobie tej palety ot tak, tylko pokazuję co wykrywa program graficzny. Wystarczy trochę rozjaśnić zdjęcie, które wkleiłeś i robi się: Taka już specyfika QD-OLED. Na szczęście w realu wyglądają trochę lepiej, niż na zdjęciach. Sam mam problem, żeby dobrze uchwycić na zdjęciu różnicę, między matrycami które stoją u mnie na biurku, bo zdjęcie dwóch czarnych oledów w trybie full auto wygląda tak W rzeczywistości jest mniej więcej tak jak poniżej. Edytowane 5 Marca przez some1 2
Phoenix. 4 711 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca No bmisku niech ci bedzie, nie ma sie co przepychac ale na sile rozjasniac fotki tez nie Celem tego foto bylo poprawienie poprzedniego bez lampy i pokazanie roznic miedzy przykladowym IPS w laptopie dla osob, ktore nie do konca sa swiadomi roznic, a nie szukanie pod lupa czerwonego
galakty 3 303 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Większość ludzi i tak nie zauważy czerwonego, bo nie widzi nawet jak zły jest IPS i że nie ma czerni totalnie + bleeding 1
Brolly 758 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Godzinę temu, galakty napisał(a): Większość ludzi i tak nie zauważy czerwonego, bo nie widzi nawet jak zły jest IPS i że nie ma czerni totalnie + bleeding Też uważałem że IPS ma fajną czerń do póki nie zobaczyłem OLED
galakty 3 303 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Tego się już nie da odzobaczyć... Teraz każdy IPS to jakiś dramat. Jednie VA na miniled jestem w stanie tolerować, ale jak widzę ciemne sceny na IPS gdzie wszystko błyszczy to aż boli 1
VRman 2 633 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Wtrącę się z króciutkim offtopem, jeśli pozwolicie. Apropo srebrzystej czdrni. Czekam z zakupem pieca do gier i monitora i pewnie poczekam jeszcze długo na tańsze OLED 480Hz. Myślałem, żeby po drodze do TNki dokupić jakiegoś IPSa. Grałem trochę na IPSie u kolegów, ale to ciężko porównać, różne warunki oświetleniowe itp. Chcecie powiedzieć, że po przesiadce z (dobrego) TNa na te IPSy, jakie są obecnie w sklepach (wybierałbym 1440p z dobrym backlight strobing) wypadną wyraźnie gorzej od nawet TN? VA odpada. Najwyżej się przemęczę do OLEDa jeśli miałoby być aż tak tragicznie z IPSem. Edytowane 5 Marca przez VRman
Kadajo 7 396 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Zastanawia mnie jak ludzie mając IPS myślą ze to fajna czerń. Tak jakby cale życie nie widzieli czarnego koloru
Gret 550 Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca Teraz, Kadajo napisał(a): Zastanawia mnie jak ludzie mając IPS myślą ze to fajna czerń. Tak jakby cale życie nie widzieli czarnego koloru Nie wiem może używają na dworze w słoneczne dni? Jak @bbandi 1 1
galakty 3 303 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Wystarczy nie mieć porównania i całe życie używać IPS. Dopóki nie kupiłem OLED to też mi IPS nie przeszkadzał, a teraz zbiera mi się na wymioty.
Kadajo 7 396 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca No ale wystarczy zamknac oczy, wyłączyć światło w nocy. Albo pierdolnąć branka o ścianę. I tak właśnie wygląda czerń. 1
sideband 1 768 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 12 minut temu, galakty napisał(a): Wystarczy nie mieć porównania i całe życie używać IPS. Dopóki nie kupiłem OLED to też mi IPS nie przeszkadzał, a teraz zbiera mi się na wymioty. Już IPS vs VA to jest przepaść w czerni. 2
galakty 3 303 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 6 minut temu, Kadajo napisał(a): No ale wystarczy zamknac oczy, wyłączyć światło w nocy. Albo pierdolnąć branka o ścianę. I tak właśnie wygląda czerń. Wtedy widzisz TYLKO czerń, a na monitorze tak nigdy nie jest. Wszystko się rozbija o kontrast.
Nightdew 28 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Jestem po kilku godzinach na swoim Oledzie i właśnie ta czerń jest pierwszą rzeczą która zrobiła na mnie wrażenie. Narazie puszczałem głównie filmiki w 2k. Jake macie porady co do codziennego użytkowania. Po przeczytaniu tematu pamiętam, że wspominaliście o schowaniu pasku menu start co już zrobiłem. Co jeszcze? Mam też dwa pytania. Opcje hdr miałem z automatu wyłączoną. Rozumiem, że mam mieć to włączone? Druga rzecz, jakie odświeżanie mam tu ustawić? Zostawić takie jak jest, a w grach się samo uruchamia już te większe typu 240 czy 360? Czy mam tu zmienić? Edytowane 5 Marca przez Nightdew
Kadajo 7 396 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 2 minuty temu, galakty napisał(a): Wtedy widzisz TYLKO czerń, a na monitorze tak nigdy nie jest. Wszystko się rozbija o kontrast. No niby tak ale jednak OLED wyraźnie pokazuje ze to właśnie czerń definiuje kontrast Dlatego ja nigdy nie lubiłem LCD a IPS czy TN to już kompletnie gówno do kwadratu.
Marvf 67 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca @Nighdew odblokuj demona na 360 hz na zasadzie włącz i zapomnij, HDR polecam używać tylko do odpowiednich treści (gry, filmy)
Rico650 63 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 22 godziny temu, Voggie napisał(a): Po pewnym czasie efekt „WOW” nieco zanika, ale za każdym razem, gdy przesuwam to samo okno z OLED-a na mojego starego IPS-a, to wraca myśl: jak ja mogłem uznawać ten obraz za dobry? 😆 Ogólnie – zdecydowanie bardziej cieszę się z tego monitora niż z upgrade’u do 5090 To u mnie właśnie na odwrót, mam już Oleda prawie miesiąc, a z każdym dniem jak siadam do kompa mam efekt WOW, a tryb HDR którego wcześniej jakoś nie używałem w grach - bajka. Również na co dzień korzystam z sRGB, w grach domyślny Custom albo tryb HDR i jest pięknie. Na domyślnym Custom kolory są mega żywe. Monitor Aorus 27 cali FOQ2.
Voggie 71 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Nightdew napisał(a): Jestem po kilku godzinach na swoim Oledzie i właśnie ta czerń jest pierwszą rzeczą która zrobiła na mnie wrażenie. Narazie puszczałem głównie filmiki w 2k. Jake macie porady co do codziennego użytkowania. Po przeczytaniu tematu pamiętam, że wspominaliście o schowaniu pasku menu start co już zrobiłem. Co jeszcze? Mam też dwa pytania. Opcje hdr miałem z automatu wyłączoną. Rozumiem, że mam mieć to włączone? Druga rzecz, jakie odświeżanie mam tu ustawić? Zostawić takie jak jest, a w grach się samo uruchamia już te większe typu 240 czy 360? Czy mam tu zmienić? Odświeżanie ustawiasz w tych opcjach na maksymalne i więcej tego nie ruszasz. Polecam ustawić ciemne motywy w aplikacjach i windowsie. Dodatkowo ja przesunąłem wszystkie ikony na inny ekran. Dobrze byłoby też mieć albo czarny pulpit albo jakiś dynamiczny np z wallpaper engine. Dodatkowo jak przeglądam net'a to korzystam z trybu pełnoekranowego (F11) aby ukrywać górny pasek. 2 minuty temu, Rico650 napisał(a): To u mnie właśnie na odwrót, mam już Oleda prawie miesiąc, a z każdym dniem jak siadam do kompa mam efekt WOW, a tryb HDR którego wcześniej jakoś nie używałem w grach - bajka. Również na co dzień korzystam z sRGB, w grach domyślny Custom albo tryb HDR i jest pięknie. Na domyślnym Custom kolory są mega żywe. Monitor Aorus 27 cali FOQ2. Czyli praktycznie tak samo, używamy opcje A z HDR korzystasz tylko w grach, które to oficjalnie wspierają, czy próbowałeś może w jakichś innych tytułach też? Bo zastanawiam się czy jest sens próbować. Edytowane 5 Marca przez Voggie 1
Rico650 63 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Odpalałem Cyberpunka w HDR i jakoś mi tam nie siedział ten tryb i używałem Custom. Teraz ogrywam Avatara i tam HDR wygląda rewelacyjnie, trochę z początku wydawało się za jasno ale pograłem parę godzin i się przyzwyczaiłem, z resztą w HDR masz tylko niektóre miejsca jasne jak słońce świeci w grze czy coś więc nie daje cały ekran na 100% po oczach. Aż tak restrykcyjnie podchodzicie do wypalania? Ja nie chowam paska, monitor użytkuję normalnie ikon też nigdzie nie chowam, jedyne co to wszystkie opcje Oled Care mam włączone, on sobie przesuwa obraz co jakiś czas i zmienia jasność na statycznych punktach więc mam nadzieję że to wystarczy i mi się tak szybko nic nie wypali.
Nightdew 28 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 21 minut temu, Voggie napisał(a): Odświeżanie ustawiasz w tych opcjach na maksymalne i więcej tego nie ruszasz. Polecam ustawić ciemne motywy w aplikacjach i windowsie. Dodatkowo ja przesunąłem wszystkie ikony na inny ekran. Dobrze byłoby też mieć albo czarny pulpit albo jakiś dynamiczny np z wallpaper engine. Dodatkowo jak przeglądam net'a to korzystam z trybu pełnoekranowego (F11) aby ukrywać górny pasek. Ustawiłem odświeżanie na 360. Ciemne motywy rozumiem muszę wszędzie osobno ustawiać, zmienilem w windowskie i przegladarkach. Co do ikon niestety nie mam innego ekranu. Z tą dynamiczną tapetą muszę jeszcze ogarnąć. Co do HDR to upewnijcie mnie czy dobrze rozumiem, w opcjach windows w sumie nawet się nie musze bawić suwakiem tylko wciskam alt+windows+B jak odpalam gre i uruchamiam tryb hdr a jak wracam do pulpitu to znowu skrót i wyłączam tryb hdr?
Rekomendowane odpowiedzi