Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, IceMan napisał(a):

odczyt z HWinfo, mam powyłączane wszelkie limitery

mniej wattów się nie da w ycruncherze :) on strasznie żre prąd

cinebench zdecydowanie mniej grzeje proca i nim badam stabilność do moich celów czyli gier :)

Zastanówmyu sie chwile nad tym z jakiej to tajemniczej instrtukcji korzysta Ycruncher as Cinebench nie ...... czyżby AVX512? 

image.png

Opublikowano
15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

To może inaczej, na poprzednim 7800x3d 6400:2166 (2166 jest maksymalny na jakim sie wlacza moja płyta gł. 2200 jest albo zbugowane albo wylaczone dla tej ver płyty) 

6400:2000 działało stabilnie, 6400:2100 było ok
6400:2166 po 1h, czasem po 30min bład wyskakiwał, 
6400:2133 instant error po okolo 10s, no matter what. Nawet przy CL 40 z tym, że tutaj gdzie po 2-3minutach. Także 6400:2133 jest szybsze dla gier niz 6400:2200,

natomiast 6200:2067 czy 6000:2000 bez problemu, ale tutaj FPS jest mniej wiecej porównywalny z 2200, powiedziałbym że dla 6000 2200 jest najlepsze, natomiast dla 6200 lepiej użyc 2067 aczkolwiek 2200 też jest dobre. Natomiast przy 6400:2133 nie każdy procesor i płyta główna to ogarnie.

ja testowałem na 9800x3d bclk 102x2166 czyli FLCK 2210, było mniej wiecej tak samo szybkie jak 2067 moze dawało ciut gorsze latency, ale juz mniejsza o to

U siebie widzę różnicę w Aidzie między 6000:2000 a 6000:2100. Pytanie czy ma to znaczenie w codziennym użytkowaniu, czy np w grach.

Opublikowano
5 minut temu, MarioDee napisał(a):

U siebie widzę różnicę w Aidzie między 6000:2000 a 6000:2100. Pytanie czy ma to znaczenie w codziennym użytkowaniu, czy np w grach.

nie wiem, FPS raczej podobny, shadery moga Ci sie szybciej robic przy właczaniu gry na wyższym. FCLK np 2000 vs 2200 masz 10% szybciej. Przy zmianie lokalizacji czasami sie mapa doczytuje i FPS jest sporo niższy, na takim 14900k ładuje sie bardzo szybko i po np 5-6s masz juz normlany FPS, gdzie na 7800x3d/9800x3d musisz czekac 12s, to majac np FCLK 2200 po 11s FPS by wrócił do normy.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, lukadd napisał(a):

A OC i pałowanie napięcia to znaczne zwiększanie tempów. Nie adekwatne do zysków.

Też właśnie skończyłem profil +0 zegary - ileś tam krzywa

image.thumb.png.08dfdb8117acf8ddf893e355a3cad825.png

tak z 10 przebiegów zrobiłem cb żeby nieco nagrzać. W sumie tempy mamy takie same. Y cruncher u mnie też coś koło 130W

Na pewno jedna sprawa Nieco wyższe zegary mam na tym profilu w ciężkich avx niż na +200. Oczywiście w lżejszych tam jest wyżej. Tempy tak powiedzmy -14C( 88c miałem w avx)

Ten test mi mocno cpu grzeje

OCCT ustawienie 

image.thumb.png.a7ebcc1c1dfe3e3e8823b14f8dc684b0.png

A tak generalnie patrząc na zachowanie cpu programach do obciążania to chyba +100 mi  się najbardziej podoba. Oczywiście zdanie pewnie zmienię jak gry odpalę.(brak gpu w kompie)

Edytowane przez Ogider
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, IceMan napisał(a):

cinebench zdecydowanie mniej grzeje proca i nim badam stabilność do moich celów czyli gier :)

To uprzedam cie żebyś się nie zdziwił że jeżeli testujesz stabilność cpu w cinebenchu z nadzieją że każda gra będzie stabilna to może tak nie być ;) w grach masz obciążenie zmienne, w cine stałe, nie raz zaliczałem zapętlony cinebench na 30minut a Battlefield potrafił losowo wywalić do pulpitu.

• Upvote 3
Opublikowano

@Ogider

Całkiem podobnie. Zrobiłem sobie samego R23 na szybko.

U mnie trochę wyższe pobory na CPU, ale też u ciebie SOC na 0,95, u mnie na 1.1V. 

Wynik w benchu u mnie trochę mniejszy, ale też na szybko puszczałem, w tle jakieś steamy i inne softy.

cidQXS5.png

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Send1N napisał(a):

To uprzedam cie żebyś się nie zdziwił że jeżeli testujesz stabilność cpu w cinebenchu z nadzieją że każda gra będzie stabilna to może tak nie być ;) w grach masz obciążenie zmienne, w cine stałe, nie raz zaliczałem zapętlony cinebench na 30minut a Battlefield potrafił losowo wywalić do pulpitu.

Prawdopodobnie masz rację.

Ale np. na 13700k którego miałem przed 9800x3d, napięcie ustawiałem tak niskie,  że nawet cinebnech nie przechodził, a gry działały stabilnie :)

Mam w nosie stabilność w benchach, programach itp których nie używam. Jeśli coś mi się wywala systematycznie to wtedy badam temat.

Dostosowuję OC/UV do swoich potrzeb ;)

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Send1N napisał(a):

A mi jakos nigdy nic nie wywalilo po CB23 w czasie rzeczywistym ;) Wiec smiem twierdzic, ze nie dawles priorytetu czasu rzeczywistego.

Teraz dorzucam jeszcze AIDA, a wlasnie leci sobie tescik bo zmienialem tRFC na ramie na nizsze wiec ponowy check stabilnosci.

AIDA Stability.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Dawałem często taki priorytet ale to jest znany temat że gra siedząca na cpu potrafi wywalić mimo że cinebench przechodzi, za czasów zen2 na pclabie kilka innych osób też to zaobserwowało, dopiero jak mi blender  przechodził za każdym razem to wtedy w bfie randomowe wylotki zniknęły ;) Już nie wspomne ile razy tak miałem u siebie czy w innym pc że cinebench przechodził a w occt nawet bez avx proc walił błędami po kilku sekundach.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Ale np. na 13700k którego miałem przed 9800x3d, napięcie ustawiałem tak niskie,  że nawet cinebnech nie przechodził, a gry działały stabilnie :)

Mam w nosie stabilność w benchach, programach itp których nie używam. Jeśli coś mi się wywala systematycznie to wtedy badam temat.

Pytanie czy w Battlefield'a 2042 w trybie Szturm 128 ppl było grane? :Up_to_s:

Ta gra to dużo lepszy tester stabilności niż wiele syntetyków, na pewno lepsza niż Cinebench.

Jak miałem 14900K to potrafił 30minut na multi przeleciec w CB żeby po 40min na szturmie wyjść do pulpitu albo zapodać resecik 🤣

BTW, czy posiadacze 9950x3d mogą wrzucic V/F Curve z AI Features dla cepów z SP +120? 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, ju-rek napisał(a):

Jakie masz CO i PBO?

-20 ccd z x3d i -25 ccd bez x3d 

PBO to tylko motherboard limits ustawilem i dalem limit na 91 stopni tez.

Trzeba wziac poprawke bo mam nowe wypasione AIO - Lian Li Gallahad II 360 LCD SL-INF :)

Musze Nukleusa sprzedac :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

To jest droga na mega skróty. Albo jest stabilne, albo nie jest. Jak jest stabilne to przejdzie wszystko :E

Możesz mieć stabilność w 99.9% gier w które obecnie grasz, a nagle gdzieś ci padnie podczas kompilowania shaderów w nowej grze, albo po prostu z dupy zaliczysz wywałkę w grze podczas długotrwałego odpalenia kompa i grania.

Pierwsze moje nastawy na tym AMD dla SOC przechodziły wszystkie crunchery, cinebenche itd. Komp w grach godzina, dwie, trzy czy 4h stabilny.

Zacząłem grać w KCD2, gdzie grę miałem odpaloną po 10h dziennie na kompie, jak nie grałem alt+tab, coś na forum skrobnąłem, coś na necie porobiłem i z powrotem do gry. Cyrki zaczynały się po dobrych godzinach na takich nastawach gra zaczęła się crashować, system zaczął świrować, reset dalej działa, kolejny dzień to samo, ale dopiero po dobrych 6-7 h.

Dorzucenie trochę papu ma soc i koniec problemów. 15h mogę mieć odpalą grę, przełączać się pomiędzy innymi softami i wszystko jak skała.

Na 10700k jak kiedyś się bawiłem też mi się wydawało, że na CPU mam stabilne UV, godzinami grałem w gry i nie wywalało, przechodziło wszystkie benche nawet te mega mocne, wyszło Diablo 4 i zaczęło mi wywalać podczas tych mocno dłuższych sesji, kapkę więcej papu na CPU i problem zniknął :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zmieniałeś coś poza timing, expo, pbo, Curva? Jakieś opcje w bios? Ja dalej nie mogę dojść czemu nie mam pełnej wydajności.

Nic. Powyłączałem tylko rzeczy których nie używam - Bluetooth, WiFi, zintegrowana dźwiękówka. Ustawione PBO - motherboard i CO all core.