Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Dziarson napisał(a):

Najgorsze że oni maja płyty od producenta z pojechanym biosem, a potem retail robi o 20% gorsze wyniki. Wystarczy popatrzeć na SkatterBencher jakie SP ma na prockach.

Reklama na forach, yutubach musi być. Wszystko naj, naj super fast :)

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Reklama na forach, yutubach musi być. Wszystko naj, naj super fast :)

Wiadomo, że u influencerów czy to gpu czy cpu kręci się jak szalone, a przciętny joe kupuje i zdziwienie, że no jednak nie...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Dziarson napisał(a):

Volkswagen Passat R36 4Motion, 3.6 V6, 300 koní ma 6 garów. Co udowadnia że ci sie nie podoba nasza opinia i jesteś niedoinformowany .Ala spoko kazdy robi tak jak lubi .

Sorry, ale nie mogę znaleźć takiego. Chyba nie mówisz o tym z okolic 2010 roku? Jeśli tak, to sorry, faktycznie jestem niedoinformowany w kilkunastoletnich gruzach, bo w tamtych latach to jeszcze nawet nie pracowałem, a teraz kupuję w salonie. Mimo wszystko myślę, że wiadomo, o co mi chodziło. EoT ode mnie, bo masz rację - każdy robi, jak lubi ze swoim PC, dlatego też Twoja opinia jest mi obojętna. Nikt mi nie broni zalać kompa wodą (mimo że to nie WC) i wyżyłować podzespoły. Zatem jak widzisz, niczego to nie udowadnia, tylko też nadinterpretujesz. ;) 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Dobra Panowie od Asrockow (co maja diody debugujace). Jak sie zachowuje nowka plyta wyjeta z pudelka przy pierwszym rozruchu - ciagle dioda czerwona od CPU, czy od razu czerwona i zolta razem kilka sekund i bootowanie? Wczoraj myslalem ze cos skopalem przy skladaniu :E Czerwona dioda i nichuchu - myslalem ze moze jednak bios stary i wgralem najnowszy, ale dalej to samo. Pomogl clr_cmos :D

Opublikowano
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

Dobra Panowie od Asrockow (co maja diody debugujace). Jak sie zachowuje nowka plyta wyjeta z pudelka przy pierwszym rozruchu - ciagle dioda czerwona od CPU, czy od razu czerwona i zolta razem kilka sekund i bootowanie? Wczoraj myslalem ze cos skopalem przy skladaniu :E Czerwona dioda i nichuchu - myslalem ze moze jednak bios stary i wgralem najnowszy, ale dalej to samo. Pomogl clr_cmos :D

u mnie na b850 steel legend chwile zajęło zanim się pierwszy raz uruchomił był pokaz diod ale myślę że to testowanie było jakieś; potem zrobiłem upgrade biosu i nie było czegoś takiego przy ponownym rozruchu

Opublikowano
3 godziny temu, ryba napisał(a):

Na X670E Steel pali dioda od CPU i miga od RAM (wszystkie są czerwone %-)), jak dobrze pamiętam. Aż do zakończenia trenowania RAM, kiedy obie gasną i przeskakuje na diodę GPU.

Opublikowano

U mnie też był długo problem z zawieszaniem się bootowania i tylko czerwona dioda świeciła światłem ciągłym. Dopiero późniejsze biosy i OC RAMu pomogły, a tak co kilka restartów był problem i wtedy pomagało wyłączenie kompa z przycisku oraz wyłączenie napięcia do zasilacza. 

Wrzucam jeszcze przy okazji jak wyglądały wykresy w styczniu i jak wyglądają teraz. Ta sama gra, ta sama winda tylko po debloacie i dokręceniu ramu. Sterowniki chipsetu też potrafią mocno zepsuć sprawę co ostatnio osobiście sprawdziłem instalując ponownie dosłownie te same. 

kwie1.png.33aa55da70933bcf4008586ba6c94afd.png

kwiecien2.png.2e342e250f6c779f27bb2e7641369945.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Coś cicho w temacie 9600x3d. Ostatnie plotki są jeszcze z września, gdzie spekulowano jego wypuszczenie jako standardowego produktu. I zdechło. 

Ponawiam prośbę do posiadaczy 9800x3d, może ktos miałby na tyle wolnego czasu, żeby wyłączyć dwa rdzenie w biosie i zrobić mały teścik w jakiejś grze, dla ciekawych wydajności tego niewydanego procesora? 

W necie nic nie znalazłem:-( Więc możesz być pierwszy ;)

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 08:41, ryba napisał(a):

Zaczynałem od x670e Steel legend i 7800x3d odpalenie trwało kilka godzin ( płyta była krzywa i po dokręceniu śrub  CPU led świecił na czerwono po ich od kręceniu wstał b.szybko ) %-)  na 650E taichi od boot od ręki ale wgrałem bios przed wsadzeniem CPU 

Opublikowano
16 godzin temu, ryba napisał(a):

To juz bylo tlumaczone, zobacz na 9700x vs 9800x3d, pozniej na 9600x vs 9700x i uzyj szarych komorek.

Widzę, że kolega z elektrody. Nie pomagasz, nie przeszkadzaj. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Aaaa, to dlatego PS5 kupiłeś :D :D :D

Igrasz z ogniem.... :E Kupilem konsole, bo wole pograc w GTA VI na premiere, a nie jak plebeusz sluchac gangu swierszczy i czekac dwa lata grajac w 3dmarki :D

• Haha 2
Opublikowano

Na tym forum jest widzę kilku użytkowników asus x870e hero. Dysk Msi Spatium M580 nie pasuje fizycznie do slotu M.2_1. Chcę podłączyć go do M.2_2 i kartę graficzną do PCIEX16_2. Czy stracę możliwość pracy karty graficznej X16, a jeśli tak to czy istnieje konfiguracja taką pracę umożliwiająca. 
Niestety instrukcja nie uwzględnia takiej konfiguracji. Chcę użyć jednego dysku i jednej karty graficznej. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Santengiri napisał(a):

Na tym forum jest widzę kilku użytkowników asus x870e hero. Dysk Msi Spatium M580 nie pasuje fizycznie do slotu M.2_1.

Ale fizycznie wszystkie sloty m2 w hero sa takie same - nvme pcie 5 (1,2,3) albo 4 (4,5)

Dysk powinienes włożyć do slotu 1,4,5

A grafike pcie pierwszy 

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
5 godzin temu, Zachy napisał(a):

Ale fizycznie wszystkie sloty m2 w hero sa takie same - nvme pcie 5 (1,2,3) albo 4 (4,5)

Dysk powinienes włożyć do slotu 1,4,5

A grafike pcie pierwszy 

ale widziałeś jaki on ma dysk ?  napisał, msi spatium m580

wygląda to tak :

28_msi_spatium_m580_frozr_premiera_nowego_dysku_ssd_m_2_nvme_z_bardzo_dobrymi_parametrami_pracy_i_pokaznym_radiatorem_2.png.ab6feec751eba8c61c2f9b34cf029b22.png

i wsadź teraz to w nvme 1 i grafikę w pierwszy slot , tu jest lipa

osobiście nie zdecydowałbym się na taki dysk jako ten jedyny, no ale..