Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Skoro Twoim tokiem myślenia 9800X3D i 14900K/KS to chłam, a wszystkie testy pokazują, że czołówka, to coś tu się nie klei do kupy.
A sens gdybania nt. perfekcyjnego, nieistniejącego procka ma równie wielki sens jak gdybanie o idealnej dziewczynie - "Gdyby miała tyłek jak ta, talię jak ta i cycki jak ta, to by była idealna".

Intel mógłby opuścić tą swoją tradycję.
AM5 ma aktywne wsparcie do 2027+

No to zobacz jakie wsparcie ma AMD, kupujesz płytke fajna powiedzmy 1000zł czy tam 800zł. I sobie wymieniasz procesory masz duzy boost do wydajnosci. Szybka instalacja wymiana procesora zajmuje naprawde pare minut. Teraz wyobraz sobie z plyta glowna nawet jakby kosztowala 100zl. Zabawy na pare godzin, potencjalnie nowy bios ustawienia niezgodnosci nastepne pare godzin ustawiania. Niby robisz raz, ale sam fakt. Dodatkowo koszt płyt jest wysoki, niekiedy wiekszy niz samych procesorow wiec majac Intela musisz miec po prostu wiekszy budzet. A na AMD na jednej płycie lecisz ile sie da, nie produkujesz zbednych elektrośmieci zainstalujesz sobie nie tylko 11800X3d ale takze nastepa jeszcze generacje juz nie chce wymylsac nazwy. Jest to jednak duzy plus

Opublikowano
23 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Skoro Twoim tokiem myślenia 9800X3D i 14900K/KS to chłam, a wszystkie testy pokazują, że czołówka, to coś tu się nie klei do kupy.
A sens gdybania nt. perfekcyjnego, nieistniejącego procka ma równie wielki sens jak gdybanie o idealnej dziewczynie - "Gdyby miała tyłek jak ta, talię jak ta i cycki jak ta, to by była idealna".

Intel mógłby opuścić tą swoją tradycję.
AM5 ma aktywne wsparcie do 2027+

Gdzie napisałem że 9800X3D to chłam i gdzie, że 14900K/KS to chłam?

Opublikowano (edytowane)

@wallec

W odpowiedzi na ten post

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Idąc tym tokiem myślenia to taki 14900k/ks to też wybrakowany chłam. 8 rdzeni dobrych i przyklejone 16 badziewia uj wie do czego. 

Napisałeś

Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dokładnie :E

Rdzenie po to by nabić wyniki w benchmark xD

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec

W odpowiedzi na ten post

Napisałeś

A widzisz co jest pogrubione w cytacie w moim poście? :-)

No i czekam jeszcze gdzie napisałem że 9800X3D to chłam

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, wallec napisał(a):

No i widzisz.

Sam nie masz swojego zdania popartego jakąkolwiek wiedzą/doświadczeniem i piszesz nieprawdę mówiąc, że napisałem że 9800x3d to chłam i 14900ks to chłam :-)

Eot, wesołych świąt.

Za to Ty stałeś w fabryce TSMC i widziałeś wszystko na własne oczy i masz informacje z pierwszej ręki ;D
No i powoływanie się na wiedzę i doświadczenie w alternatywnej rzeczywistości którą sobie stworzyłeś :hihot:
Pełna zgoda na wypowiedź którą cytujesz, w której inny użytkownik określa m.in. 9800X3D chłamem jest potwierdzeniem Twojego zdania.
Jesteś fanboyem Intela, który na siłę próbuje oczernić produkt który jest topowy i na który Intel nie ma nawet odpowiedzi.

No offence. I wesołych świąt.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

A na AMD na jednej płycie lecisz ile sie da, nie produkujesz zbednych elektrośmieci zainstalujesz sobie nie tylko 11800X3d

Wskoczy w gniazdo takie cacko 12C24T_X3D i dalej będzie czym się bawić :szatanek: to bopiero odjazd wydajności :rotfl:

Edytowane przez sniper76
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Send1N napisał(a):

@Adikon Zainstalowałem i powodują taki stuttering że lepiej nie próbuj :E :wariat:

Cieszę się, że mogłem poprawić Ci humor :clap: 

P.S. Dzięki temu nauczyłem się sporo i nawet pomogłem kilku osobom pozbyć się stuteru także zawsze jakiś pozytyw :D

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Tomek_Tomasz napisał(a):

Wgrałem te sterowniki, bo zawsze wgrywam najnowsze. Ale dziwne, bo wczoraj był nowy bios do mojej B850 Tomahawk z Agesa 1.2.0.3c, wgrałem go i dziś już go nie ma na stronie płyty.

Asrock też tak robił niedawno :) 

Opublikowano
Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

@Adikon

Poszukaj w BIOS w sekcji zasilania zakładki "Spread Spectrum" ustaw Disabled - mniejsze zakłócenia zegara CPU :)

spread spectrum to jest obniżenie, lub inaczej uzycie elastycznej szyny. Ustawienie na 100mhz daje w miare stabilne 100. Jak dasz Spread spectrum auto to przy duzych obciazeniach albo jezeli bios tak zdecyduje obniza nieco taktowanie szyny np 99.5 99.7 99.2 Mhz. Jest to dosc dobre przy trybie 2:1 i taktowaniach ponad 8000mhz. 

Np jak uzyjesz 8400mhz i dasz spread spectrum 100mhz albo disabled to jest duza szansa ze po wlaczeniu jakiegos 3dmarka albo gry sie zawiesi

Ale jak dasz spread spectrum auto powinno działac wlasnie znacznie stabilniej. 

Sprawdzałem to na tym taktowaniu 8400/2100 bo na najnowszym biosie w miare to jako tako działa. Na sztywnych 100Mhz zawiesza sie w trakcie robienia testu albo cinebencha na spread spectrum Auto przechodzi. Wiec w przypadku problemów ze stabilnoscią raczej Auto moze pomoc
Screenshot2025-04-26103240.png.438f4d666aec85cd26285bf48c36f240.png