Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś jest nie tak z tym Soc Uncore na Enabled i Power Down na Disabled. Powoduje to jednak u mnie zawieszanie systemu, albo blue screen, albo zawieszka w Biosie. Nawet Jak mam profil Expo wczytany. Musi być chyba PD włączony.

Opublikowano (edytowane)

Wgraj najnowszy bios, ustaw po staremu SOC i i pierdziel ta opcje. Jak cos szlag trafi to masz GW. Ile mozna to ustawiac...

@lukadd Ma to samo napiecie soc z ta opcja lub bez, sprawdz po prostu u icebie jak wyglada soc po wbicu recznie i tyle.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ta u mnie nic nie lata z napięciem. Tak czy tak, czy ręcznie czy auto EXPO.

Jeśli chodzi o power down to ja mam to na disabled i tak też miałem ustawiałem przy Soc Uncore OC mode Auto. System stabilny, ramów nie mam na żyletki, lekko podtegowałem timingi i tyle :E

Ogólnie nawet nie wrzucałem tego najnowszego biosu, jak wszystko lata i nie widać żadnych anomalii to mi się nawet nie chce :E Wolę w coś pograć.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie nawet nie wrzucałem tego najnowszego biosu, jak wszystko lata i nie widać żadnych anomalii

To wrzuć zanim będzie za późno bo ASRock sam przyznał, że pewne ustawienia w biosie były wadliwe

Opublikowano (edytowane)

No ja nie mam na żyletki ustawiony Ram właśnie, a mimo to ta opcja Soc Uncore/ PD Disabled powoduje problemy. Ale i tak czy to w HwInfo czy ZenTiming Soc pokazuje poniżej 1.2V

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
28 minut temu, jankooo napisał(a):

To wrzuć zanim będzie za późno bo ASRock sam przyznał, że pewne ustawienia w biosie były wadliwe

Dotyczące PBO i napięć. Może jakieś nieliczne sztuki CPU z gorszego kawałka krzemu, gdy dostawały wyższe napięcia się jarały.

U mnie nie ma problemów z napięciami, nic nie skacze nawet na stock/auto napięcia są niskie na mojej sztuce CPU. Zresztą ja i tak na co dzień siedzę na stock taktach, UV i zoptymalizowane.  Zmienić kiedyś zmienię, może na ten najnowszy, może na kolejny. Ale nie pali mi się 8:E

Komp chodzi u mnie po 10h dziennie i więcej. Jakby coś się działo nietypowego z napięciami to dawno bym zauważył.

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ta u mnie nic nie lata z napięciem. Tak czy tak, czy ręcznie czy auto EXPO.

Jeśli chodzi o power down to ja mam to na disabled i tak też miałem ustawiałem przy Soc Uncore OC mode Auto. System stabilny, ramów nie mam na żyletki, lekko podtegowałem timingi i tyle :E

Ogólnie nawet nie wrzucałem tego najnowszego biosu, jak wszystko lata i nie widać żadnych anomalii to mi się nawet nie chce :E Wolę w coś pograć.

Musisz mieć Power Down Disabled, Memory Context Restore na Disabled by nie było BSOD-ów. Soc Ucore OC Enabled.

Opublikowano (edytowane)

To pewnie dlatego miałem te zawieszanie w Biosie i Bsody w systemie, przez włączony Memory Context Restore. W sumie by się to zgadzało, bo te Bsody następowały po kolejnym uruchomieniu kompa, a nie od razu po wyłączeniu PD.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
18 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Musisz mieć Power Down Disabled, Memory Context Restore na Disabled by nie było BSOD-ów. Soc Ucore OC Enabled.

A mam PD na disabled, MCR na enabled dla szybkiego startu kompa i nie mam wywaleń. 

Soc uncore OC w moim setupie czy disabled czy enabled nie robi różnicy, nie mam skoków napięć, 4 miechy siedziałem na auto/disabled i było stabilnie i bez skoków napięć, teraz ostatnio testowałem enabled i nie widzę różnicy. 

Opublikowano
6 godzin temu, lukadd napisał(a):

A mam PD na disabled, MCR na enabled dla szybkiego startu kompa i nie mam wywaleń. 

Soc uncore OC w moim setupie czy disabled czy enabled nie robi różnicy, nie mam skoków napięć, 4 miechy siedziałem na auto/disabled i było stabilnie i bez skoków napięć, teraz ostatnio testowałem enabled i nie widzę różnicy. 

Zwykle PD disabled, MCR enabled daje BSOD-y i raczej PC community zaleca ustawienie obu na disabled dla stabilności lub Enabled dla szybszego startu, ale to ciesz się, jak możesz tak mieć bez BSOD-ów.

Opublikowano

Może trochę nie na temat chociaż dotyczy to x3d między innymi. Od jakiegoś czasu korzystam tam gdzie mogę z VULKAN (niektóre gry online wykrywają to jako cheat) i działa o wiele płynniej. W raceroom już dawno to testowałem, bo tam akurat jest możliwość wyboru przy starcie gry :) 

Opublikowano

No i o to tu chodzi, może być i nawet 0,001% ale jak ci padnie albo twojemu kumplowi no to chyba następnym razem nie pójdziesz kupić sprzętu tej samej firmy.
Skoro raz dali dupy mogą dać kolejny. Jak widać dziś wszyscy "mają problemy". To nie znaczy ze trzeba brać udział w tej loterii. Z jakiegoś powodu Asrocka dotknęło to bardziej niż innych i to jest tutaj najważniejsze.

Tęsknie za czasami gdzie składało się kompa i wszytko działało jak należy, bez kombinowania i zastanawiania się, czy coś nam jutro nie padnie.

• Like 3
Opublikowano

Z tego co czytałem to procki padały tym, którzy korzystali z usypiania kompa. Ja akurat zawsze wyłączam całkowicie i może to mnie uratowało ;p. Podobno przy wybudzaniu był jakiś strzał napięcia i elo ;p

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tęsknie za czasami gdzie składało się kompa i wszytko działało jak należy, bez kombinowania i zastanawiania się, czy coś nam jutro nie padnie.

Ja też :D

Opublikowano

cpu 9800x3d padł na asrock b650e taichi lite

cytuje

Właśnie mi jebnął 9800X3D (na Asrocku, mimo najnowszego biosu i ograniczonym SOC).
Żaden, ale to kur*a żaden shintel mi się nie popsuł…

• Sad 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ogider napisał(a):

Właśnie mi jebnął 9800X3D (na Asrocku, mimo najnowszego biosu i ograniczonym SOC).

Niech pisze do Gamers Nexus jak to Asrock naprawił bios.

Edytowane przez ju-rek
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

. nie doczytalem.

Godzinę temu, Ogider napisał(a):

cpu 9800x3d padł na asrock b650e taichi lite

cytuje

Ale wiesz, ze w oficjalnym oswiadczeniu asrocka oficjalna przyczyne jaka podali to PBO, nie zaden SOC :D 

https://videocardz.com/newz/asrock-goes-on-record-confirms-ryzen-cpu-failures-are-linked-to-bios-settings-offers-warranty-support

Sprzet wymieniaja wiec pisac do asrocka.

Ale jest jedno ale ;)

obraz.thumb.png.b393bbcca7ac832332a3f3c177202e50.png

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Zapewne ma teraz ochotę kupić nawet te "słabe" procki Intela bardziej niż kolejne AMD :E

Ta firma jest spalona na zawsze juz ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ogider napisał(a):

znajomkowi właśnie padł na asrock.Dzisiaj.

jakie mobo i procek, jakie nastawy? pbo, ramki i vsoc szczegolnie. I jeszcze jedno dosc wazne info - kiedy ten zestaw byl zbudowany i jak dlugo dzialal przed wyjsciem biosu 3.2?

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

No i o to tu chodzi, może być i nawet 0,001% ale jak ci padnie albo twojemu kumplowi no to chyba następnym razem nie pójdziesz kupić sprzętu tej samej firmy.
Skoro raz dali dupy mogą dać kolejny. Jak widać dziś wszyscy "mają problemy". To nie znaczy ze trzeba brać udział w tej loterii. Z jakiegoś powodu Asrocka dotknęło to bardziej niż innych i to jest tutaj najważniejsze.

I tak i nie :) fakt, z obecnym hardware jest gorzej niz kiedys, ale to nie znaczy, ze kiedys 99-100% produktow bylo bezawaryjne. Zawsze, ale to doslownie zawsze bylo wpisane w ryzyko, szczegolnie przy wiekszym wolumenie (czyli hurtownie, a nie sklepiki osiedlowe) - zaleznie od grupy produktowej zawsze na 1000 szt. jest okreslany % ktory jest DOA, padnie po 1 miesiacu i po 1-3 latach (do konca gw). I kiedys bylo latwiej zyc w bajce, ze sprzet sie nie psuje i smialo mozna kupowac, bo awaryjnosc byla <1%, a teraz 5-10% nikogo nie przeraza :D

Edytowane przez ryba