Kaczkofan 243 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Ja się boję sam tych pinów ruszać, złamać łatwo + nie po to płaciłem za nówkę, by dostać coś takiego. Jasne, mogłem skorzystać z prawa do zwrotu w ciągu 14 dni i finito, ale dlaczego ktoś inny ma potem trafić na takiego kartofla? 1
Phoenix. 4 714 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Ja kiedyś wygiąłem liny w Z370 Gigabyte ale we Wrocławiu jest ich serwis i normalnie odpłatnie zawiozłem i w dwa dni mi wymienili na nowy socket bez problemu 1
AudRob 128 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Nigdy nie stracisz gwary przez software'owe OC podzespołów czy to będzie ram, cpu czy gpu nie ma znaczenia bo nikt zwyczajnie ci tego nie udowodni, musiałbyś robić jakieś fizyczne modyfikacje Wyjątkiem jest wgranie biosu do gpu od innego modelu bądź producenta. Cześć Send1N mam pytanie
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Godzinę temu, Kyle napisał(a): Chodzi o optymalne/max sensowne/najbardziej sensowne OC RAM, a nie o sugestię producenta, by domyślnie podkręcać DDR5 do 6000 MT/s. Gdyby AMD sugerowało tak ustawiać, to byś miał namalowane w specyfikacji, na stronie producenta "DDR5 6000" a nie jak obecnie "DDR5 5600". Poza tym artykuł jest z 2022r - dzisiejszy kontroler (w Ryzen 9xxx) można pewnie podkręcić wyżej (z zachowaniem 1:1), optymalnie cenowo, bo wątpię, by przez te ponad 2 lata stali w miejscu. Wiesz co... Ja to widzę inaczej. Nawet gdyby ktoś z forumowiczów zadzwonił do Lisy Su, nagrywał rozmowę, zapytał o EXPO, a ta odpowiedziałaby "jasne, brać, korzystać, po to jest, rekomenduję, na pewno jest bardziej optymalnie, a na pewno nie stracicie przez to gwary", to pisałbyś na forum "nie o to jej chodziło, to słowa wyjęte z kontekstu, to opinia CEO AMD po pracy, a nie wszystkich pracowników" itd. itd. Prawda jest taka, bronisz bardzo egzotycznego i kontrowersyjnego podejścia do OC ramu. Czasem zastanawiam się czy dla sportu, beki? No i w dyskusji wytrawnie jak polityk umiejętnie negujesz, omijasz fakty, dorabiasz drugie dno. Prawda jest taka: 1. Nie znamy na forum z pierwszej ręki nikogo, kto profilem EXPO by sobie zrobił krzywdę 2. Większość pamięci ma wieczystą gwarancję 3. Nie znamy przypadku, gdzie ktoś miał przez EXPO cofniętą gwarancję 4. Producenci sami zachęcają do OC (patrz nawet ostatnio forumowy konkurs ADATA) 5. EXPO i XMP są ładowane z fabryki. Jak dla mnie można spać spokojnie, odpalać profile i jechać. To nie manualne OC na żyletki, gdzie rzeczywiście można pojechać po bandzie. 2
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Chyba mi sie po prostu kasztan trafil straszny... Z wczorajszych testow Temperatura w pokoju 19 - 20 C Odpalam kompa i chodziwo pokazuje 20C i startuje c23, watow pokazuje od 110 do 123W Od lewej temp chlodziwa i dalej CPU 20C - 76C 22C - 78C 24C - 81C 26C - 83C 28C - 85C 30C - 85C 32C - 85C clodziwo dozslzo do 35C i stanelo.. Proc wiadomo stanal na 85C bo w biosie go zdlawilem do 85C Czyli jak te tempy tak szly to znaczy ze kasztan a nie chlodzenie???
Phoenix. 4 714 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 32 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Prawda jest taka, bronisz bardzo egzotycznego i kontrowersyjnego podejścia do OC ramu. Czasem zastanawiam się czy dla sportu, beki? Daj sobie spokój z tym gościem bo tam jest gruba odklejka JEDEC i nie warto nic tłumaczyć i wchodzić w dyskusję, niech sobie żyje w swojej bańce. 🤣 1 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października @aureumchaos A jaki wynik cb23? 123w i throttling na 85 stopniach na moje coś nie tak z chłodzeniem ale nie koniec świata jak używasz w grach i jest spoko
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 19 minut temu, Phoenix. napisał(a): Daj sobie spokój z tym gościem bo tam jest gruba odklejka JEDEC i nie warto nic tłumaczyć i wchodzić w dyskusję, niech sobie żyje w swojej bańce. 🤣 Masz rację. No cóż, niektórzy w społeczeństwie lubią i chcą czuć się inni. Jedni malują włosy na zielono, drudzy przyklejają się do asfaltu, trzeci bronią JEDEC. I jakoś ten czas leci w tym kraju 1
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 17 minut temu, wrobel_krk napisał(a): @aureumchaos A jaki wynik cb23? 123w i throttling na 85 stopniach na moje coś nie tak z chłodzeniem ale nie koniec świata jak używasz w grach i jest spoko Nie spojrzalem na wynik W grach ma od 50C do 60C przy 50W
some1 536 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a): Czyli jak te tempy tak szly to znaczy ze kasztan a nie chlodzenie??? Jakie masz napięcie rdzenia w CB23 (bez throttlingu)?
wrobel_krk 851 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Bawił sie ktoś tym Curve Shaper - https://skatterbencher.com/2024/08/07/granite-ridge-overclocking-curve-shaper/ Ja przetestuje bo pod obciążeniem mam stabilne -30 +200, a zwiechy bez więc ustawiłem dla wysokich temperatur -30, dla srednich -10, reszta na auto Drugie pytanie jest sens wyłączać w biosie igpu jak nie korzystam?
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Teraz, wrobel_krk napisał(a): Bawił sie ktoś tym Curve Shaper - https://skatterbencher.com/2024/08/07/granite-ridge-overclocking-curve-shaper/ Ja przetestuje bo pod obciążeniem mam stabilne -30 +200, a zwiechy bez więc ustawiłem dla wysokich temperatur -30, dla srednich -10, reszta na auto Kombinowałem, żeby utrzymać odpowiedni prąd w idle i podczas małego obciążenia , ustawienie Medium Temperature High Frequewncy Positive 5 to samo Low Temperature High Frequency Positive 5 -10 to tylko wtedy jak na PBO masz -20 -25 , bez tego Windows lubił się zwiesić podczas oglądania YT czy przeglądanie neta . Niech ktoś dobrze ogarnmięty napisze jak w biosie AMI na Asusie z sygnatury zrobić screenshota ? A tu chyba moje maks, bo temperatury idą ostro w górę , więc trzeba odpuścić 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października @BEM.22290w poboru i 85 stopni to złoto - widzę że masz CLC No i ja mam te zwiechy jak Tyw idle/YT/wideo spotkanie wiec potestuje ten shaper
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października wrobel_krk Dodam że block wodny z Alliexpres za 225zł daje radę pasta thermo z zestawu . Co do IGPU to Ja zawsze wyłączam , po co ma się grzać niepotrzebnie . Niech ktoś dobrze ogarnmięty napisze jak w biosie AMI na Asusie z sygnatury zrobić screenshota ?
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 51 minut temu, some1 napisał(a): Jakie masz napięcie rdzenia w CB23 (bez throttlingu)? Vcore 1,180 - 1,220v
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 45 minut temu, aureumchaos napisał(a): Vcore 1,180 - 1,220v Coś wysokie to Vcore , u mnie w CBR23 zbija z 1.120V do 1.030V , ustaw PBO -20 to powinno obniżyć VCore
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października PBO mam -15, przy -20 wywala mi gry.
MarcoSimone 667 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 2 godziny temu, BEM.22 napisał(a): wrobel_krk Dodam że block wodny z Alliexpres za 225zł daje radę pasta thermo z zestawu . Co do IGPU to Ja zawsze wyłączam , po co ma się grzać niepotrzebnie . Niech ktoś dobrze ogarnmięty napisze jak w biosie AMI na Asusie z sygnatury zrobić screenshota ? Wrzuć proszę linka do tego bloku ;-)
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a): PBO mam -15, przy -20 wywala mi gry. A jak ustawiasz to? Z predefiniowanych profili producenta płyty głównej czy ręcznie dajesz "negative" i np. "-20"? U mnie na predefiniowanych profilach ASRocka miałem gorsze rezultaty. Z palca szło -30 stabilnie, a z profili dopiero -20... nie wiedziałem o co kaman, co tam namieszali. I jak z limitami? Jak masz wybrane? Spróbuj ręcznie tych: PPT: 162000 TDC: 120000 EDC: 180000
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 46 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Wrzuć proszę linka do tego bloku ;-) https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing/index.html?scenario=c_ppc_item_bridge&productId=1005007937078441&_immersiveMode=true&withMainCard=true&src=google&aff_platform=true&isdl=y&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005007937078441&ds_e_product_merchant_id=515771926&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=15838179320&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=15829774284&gbraid=0AAAAAD6I-hEV1AIO_HWUd4Kmd2TOo81Wl&gclid=CjwKCAjw6P3GBhBVEiwAJPjmLhKDQS-Kd26MD3ka-Q94zacf3NRtVlu7HCaUqmf5LHDbL3cWcoUWYhoC14YQAvD_BwE 1 1
danny64k 16 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 3 godziny temu, BEM.22 napisał(a): ... Jeśli dobrze pamiętam to musi być pendrive w fat32 do płyty wpięty, bo chyba na lokalne dyski nie chce zapisywać. https://rog-forum.asus.com/t5/overclocking-tweaking/bios-screenshots/td-p/280859
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) 40 minut temu, Lameismyname napisał(a): A jak ustawiasz to? Z predefiniowanych profili producenta płyty głównej czy ręcznie dajesz "negative" i np. "-20"? U mnie na predefiniowanych profilach ASRocka miałem gorsze rezultaty. Z palca szło -30 stabilnie, a z profili dopiero -20... nie wiedziałem o co kaman, co tam namieszali. I jak z limitami? Jak masz wybrane? Spróbuj ręcznie tych: PPT: 162000 TDC: 120000 EDC: 180000 Jak on ma wysokie temperatury i wysokie VCore to polecanie mu podnoszenie PPT , TDC , EDC to proszenie się o ubicie proca aureumchaos Spróbuj VCore Offset -0,03 Edytowane 3 Października przez BEM.22
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października @BEM.22 Te co podałem, to domyślne wartości. Może ma wyższe np. motherboard? 1
BEM.22 20 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 21 minut temu, Lameismyname napisał(a): @BEM.22 Te co podałem, to domyślne wartości. Może ma wyższe np. motherboard? Zgadza się , mój błąd . Jak miał ustawione motherboard to na pewno były wyższe limity prądowe .
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): A jak ustawiasz to? Z predefiniowanych profili producenta płyty głównej czy ręcznie dajesz "negative" i np. "-20"? U mnie na predefiniowanych profilach ASRocka miałem gorsze rezultaty. Z palca szło -30 stabilnie, a z profili dopiero -20... nie wiedziałem o co kaman, co tam namieszali. I jak z limitami? Jak masz wybrane? Spróbuj ręcznie tych: PPT: 162000 TDC: 120000 EDC: 180000 Recznie to robie, wchodze w pbo, ustawiam na advanced, pojawaiaja sie wtedy podmenu i ustawiam curve negative i z palca -15 Reszta jest na auto bo nie wiem do konca co do czego jest, np limity sa tez na auto a tam mozna wybrac, motheboard, amd limits, manual itp. Poszukam tych opcji co podales i je ustawie. 49 minut temu, BEM.22 napisał(a): Jak on ma wysokie temperatury i wysokie VCore to polecanie mu podnoszenie PPT , TDC , EDC to proszenie się o ubicie proca aureumchaos Spróbuj VCore Offset -0,03 Nie wiem hgdzie to znalesc. Na intelu tak robilem kiedys undervolting ale tu inaczejc chyba jest. Edytowane 3 Października przez aureumchaos
Rekomendowane odpowiedzi