Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 00:15, VRman napisał(a):

Od majfriendów bym nie brał. Na pepperze widziałem kilka razy i cena była bezsensowna. W Polskim sklepie 1270, a na aliexpress był po 1090. Ryzyko nie warte oszczędności, do tego problemy z ewentualną gwarancją.

Za 1000 jak było, to przegapiłem.

Dzisiaj mnie złamali. 984pln z przesyłką. Jedzie. Ciekawe co dojdzie i jak będzie działać.

Opublikowano
21 minut temu, Grolshek napisał(a):

Dzisiaj mnie złamali. 984pln z przesyłką. Jedzie. Ciekawe co dojdzie i jak będzie działać

Mnie dziś złamali 7700 za 630 zł. Cena/wydajność znacznie lepiej wychodzi 7500F za 400 zł, ale postanowiłem nie żydzić i mieć trochę niższe spadki fps w bf6. X3D za tysiaka to już dla mnie troche duże ryzyko od majfrendów a generalnie nie potrzebuję aż tak wydajnego cpu.

W dniu 10.11.2025 o 17:00, Adikon napisał(a):

Jeśli chodzi o 6 czy 30kV to tutaj już nie śwruję, ale widziałem już kilka razy na własne oczy co się dzieje przy doziemieniu pod takim napięciem :D

U mnie w pracy byli agenci, którzy przecięli kabel 6kv pod napięciem. Nic im się nie stało, bo przez ekran na żyłach roboczych zawsze sprowokowali doziemienie a nie zwarcie międzyfazowe co byłoby dużo gorsze w skutkach. Niemniej sam mam do SN duży respekt na robocie.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, dlogi napisał(a):

Mnie dziś złamali 7700 za 630 zł. Cena/wydajność znacznie lepiej wychodzi 7500F za 400 zł, ale postanowiłem nie żydzić i mieć trochę niższe spadki fps w bf6. X3D za tysiaka to już dla mnie troche duże ryzyko od majfrendów a generalnie nie potrzebuję aż tak wydajnego cpu.

U mnie w pracy byli agenci, którzy przecięli kabel 6kv pod napięciem. Nic im się nie stało, bo przez ekran na żyłach roboczych zawsze sprowokowali doziemienie a nie zwarcie międzyfazowe co byłoby dużo gorsze w skutkach. Niemniej sam mam do SN duży respekt na robocie.

Za 630 to swojego bym ci sprzedał :P

8 minut temu, VRman napisał(a):

No to czekamy na raport i fotki proca z napisem

4MD 7B00X3D

;)

Dokładnie tak może być :P

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, miro napisał(a):

tak, tak, bo nasze małe firemki to mają traye z innej fabryki niż chińczyk

cóż, procek tani, za to ram drogi i się wyrównało jak ktoś składa całość

Ja zdążyłem kupić i tani ram i tani dysk i tanią płytę i tanie chłodzenie :P Nie wiem tylko po co ale niech leży, jeść nie woła, ktoś głodny przyjdzie to nakarmię i będzie se grał.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pentium D no nie :) A już nie na tyle aby co chwila na forum o tym przypominać. 

Tutaj najwięcej udzielają się pierniki toruńskie PCMR i nie muszę się jarać stówką czy dwiema oszczędności, skoro całe rodziny utrzymuja.

Sorry Bro ale to dziecinne ;-)

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

I później sprzedał za bezcen :hihot: 

Ale co sprzedał? Jednego sprzedałem parę tygodni temu a wczoraj kupiłem dla siebie.

6 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

no nie :) A już nie na tyle aby co chwila na forum o tym przypominać

Ale ja nic nie przypominam bo to świeża sprawa i zakup gamoniu. 

Opublikowano
Teraz, Pentium D napisał(a):

Ale co sprzedał? Jednego sprzedałem parę tygodni temu a wczoraj kupiłem dla siebie.

Ale ja nic nie przypominam bo to świeża sprawa i zakup gamoniu. 

Tiaaa... właśnie widać na tej stronie błaźnie.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Polak polakowi polakiem.

Czekamy na pierwsze przypadki Zen 4/5 kupionych po januszowej cenie z ali, ich padzie i braku realizacji gwary - w końcu gwarancja do bramy xD 

Dzisiaj tylko BOX ew. TRAY/OEM z polskiej dystrybucji od pewnej firmy.

Zieeeeew. To samo mi pisali przy 7700 z sygnaturki. Dostał taką drogę przez mękę że mu nie zazdroszczę. A wiesz co się stanie jak mi padnie? Kupię następny.

Opublikowano
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Zieeeeew. To samo mi pisali przy 7700 z sygnaturki. Dostał taką drogę przez mękę że mu nie zazdroszczę. A wiesz co się stanie jak mi padnie? Kupię następny.

Czyli z jednej strony cebulowanie, branie już stosunkowo taniego procka z najtańszego źródła, często używki i dno loterii krzemowej z gwarancją do bramy, łapanie się na jakieś kody i kupony, nieraz długa wysyłka.
Z drugiej strony nonszalancja - jestem przygotowany, że jak padnie to wezmę następny.

Hmm.... to nie mój tok działania. Jakbym miał zakładać zakup drugiego procka rozważając zdechnięcie pierwszego, wolałbym za kwotę z obu kupić dużo lepszy jeden model w polskim sklepie i mieć spokój.
Ja rozumiem, że na ali da się czasem ładnie chwycić ale na mój gust cena musi mocno rekompensować wspomniane różne "niedogodności".  

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

długa wysyłka.

Jak długa jak kupiony 11 a dostawa jutro. To już nie to aliexpress sprzed kilku lat. Teraz magazyny są w Unii i dostawa w 3 do 7 dni. Nawet jak z Chin coś idzie to 10 - 14 dni. 

• Upvote 1