Pentium D 1 270 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, ElKojot napisał(a): Taka sytuacja przy CO -30: Takie wartości (moc, napiecie, wynik) to u mnie stock. Sprawdź głębiej, -55 przełożyłoby się na wartość napięcia jaką niektórzy osiągają przy -20. Edytowane 19 godzin temu przez Pentium D
MarcoSimone 733 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 9 godzin temu, Phoenix. napisał(a): To niezly kaszalot ci sie trafil, ja bym go od razu zwracal Nie sądziłem, że na forum ktoś będzie miał gorszego kasztana jak ja miałem 1 1
Dziarson 320 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 14 godzin temu, ElKojot napisał(a): Taka sytuacja przy CO -30: LLC ? przecież widać że masz w loadzie za wysokie napiecie . No i ten ram
ElKojot 42 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu @Dziarson, czy mogę prosić o podpowiedź co w takim razie jeszcze (poza ustawieniem CO -30) powinienem zmienić? Brak doświadczenia przy tym CPU.
maxmaster027 926 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 43 minuty temu, ElKojot napisał(a): @Dziarson, prosić o podpowiedź co w takim razie jeszcze Samo -30 CO, to jak u Intela dac -150mV, wiec to jest bardzo duzo, -40 CO dla przykładu to juz -200mV u intela osiągalne raczej na niektórych procesorach z serii 9000. To co mozesz zrobic to spróbować 8000Mhz wrzucic nizsze napiecie na SoC, podwyższych lekko CLDO do 1.05V ustawic dobrze timingi, nie przekraczac 1.55VDD potem potestowac. LLC Wystarczy jak jest high albo ultra, nie trzeba wrzucac extreme czy flat.
Phoenix. 4 964 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu LLC nie trzeba tykac, bo jesli je ruszysz to znowu ujemna curva bedzie prawdopodobnie do poprawy wiec nawet jak LLC pompuje napiecie to po prostu wjedzie wieksza ujemna curva 1 2
Dziarson 320 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu @maxmaster027 @Phoenix. prosze jak pieknie na auto Ta płyta dla zwykłego śmiertelnika jest gównem .
Phoenix. 4 964 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ale nikt ci nie broni sie tym bawic. No i nie na kazdej plycie to dziala dobrze, na poprzednim GB LLC bylo mocno skopane i nie dzialalo tak jak by sie chcialo, a kazdy kto zechce sobie w tym podlubac to to zrobi. Ty nie musisz nam mowic do czego to sluzy i jak dziala 1
Dziarson 320 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu @ElKojot jak masz podpiete AIO ? wszystko razem czy pompa osobno ?
Phoenix. 4 964 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Kolejna sprawa to to, ze jak proc kasztan to LLC nie sprawi nagle, ze nim nie bedzie bo bedzie nadal. 1
ElKojot 42 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 10 minut temu, Dziarson napisał(a): @ElKojot jak masz podpiete AIO ? wszystko razem czy pompa osobno ? Wszystko razem.
Dziarson 320 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @Phoenix. To nie jest asusu z llc hero6-apex7 gdzie przy load masz 1V. nie wiem jak na B650 ale pewnie bedzie to samo.
maxmaster027 926 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 23 minuty temu, Dziarson napisał(a): @maxmaster027 @Phoenix. prosze jak pieknie na auto Ta płyta dla zwykłego śmiertelnika jest gównem . U mnie jest tak. Ja uzywam ultra. Obecnie w biosie nie mam extreme ultra. Jednak czasami przy updateach sie pojawia przy jakims biosie beta z dopiskiem a czy b czy c, wielkich roznic nie ma wzgledem ultra. high i medium mozesz spokojnie uzywac, high jest ok. Natomaist do ultra, prawdopodobnie bedziesz musial jeszcze raz wszystko skalibrowac. Co to daje? No wyzsza wydajnosc wielowatkowa, wieksze tektowanie przy duzym obciążeniu. W grach i wiekszosci programow roznice sa marginalne wrecz pomijalne. Natomiast to auto, czy default, drugie od dołu jest jednak troche mniej rowniez i w grach. Jednak przy wydajnosci 9800x3d to i tak jest b.dobra wydajnosc Możesz jeszcze ręcznie ustawic 100Mhz szyne BLCK. To powoduje rowniez to ze szyna jest sztywna. A tak fluktuacje 98-100, mimo iz teoretycznie nie maja wplywu, przy obciazeniu jednak spada z tych 100. To sie nazywa Spread spectrum, i jest czesto ON na default. Czyli wlaczone, fajnie to sie nazywa tak profesjonalnie, ale to obniza wydajnosc, powoduje zrzut zegara szyny BLCK przy obciążeniu dodatkowo z defaultowym LLC wydajnosc jest juz wtedy zauwazalnie nizsza. Spread spectrum sie wylacza jak wpiszesz menualnie 100Mhz na szynie zamiast auto. Edytowane 7 godzin temu przez maxmaster027 2
Zas 319 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu No ale jak mu wali wysokie napięcie to przecież to niskie LLC na auto jest wręcz pożądane, oczywiście nie w kontekście wyników w CB, no ale?... 1
maxmaster027 926 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Nie wiadomo co on tam ma na tym automatic
Dziarson 320 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Zas napisał(a): No ale jak mu wali wysokie napięcie to przecież to niskie LLC na auto jest wręcz pożądane, oczywiście nie w kontekście wyników w CB, no ale?... 27 biosów temu było najniższe tak że duzy vdroop.A teraz nie wiadomo.co oni tam naknuli.
Rekomendowane odpowiedzi