Zas 328 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Skoro lukadd ma procesorów na pęczki, to może siedzieć na Asrocku. W sumie szkoda, bo ładne mają te płyty i fajnie wyposażone..
lukadd 3 023 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Mi się podoba to mobo i ciągnie 4 x m.2 Ogólnie nie chce mi się kabelków znowu układać, zresztą co zrobię z tym mobo? Powieszę sobie na ścianę jako dekorację Bo przecież nie wystawie w necie, jaka to fajna płyta 4x nvme ciągnie bez obcinania gpu, ładnie wygląda, ale ma jeden minus, może ci spalić CPU Tak wylosowałem to się nią jeszcze pobawię, na nowych biosach i zobaczymy co będzie. Ogólnie dopiero jutro jak przyjdzie nowy cpu będę wiedział na 100%. Komp w ciągu ostatniego roku u mnie mało nie pracował, bo czasami 3-4 dni bez wyłączania i usypiania ciągiem. Odliczając urlopy poza domem i gdy kompa wyłączałem na noc pewnie średnia wyjdzie ~15h/24h, czyli w rok ~5k+ godzin. A sprzęt się posypał w nocy, wieczorem ~22 grałem sobie w The Wandering Tale i jakoś zmęczenie mnie dopadło, gierkę zminimalizowałem, a może jednak wyłączyłem tego nie pamiętam na 100%, ale komp działał, usypianie mam wyłączone w ustawieniach windy. Walnąłem się na wyrko niby na chwilę, ale usnąłem do rana i rano już komp nie działał i nie bootował kod 00 Napięcia stabilne zawsze jak skała nic się nie działo ze sprzętem i jego stabilnością. Jak mobo wstanie z nowym CPU to zostawiam do dalszych testów Jedyne co ostatnio zmieniłem w kompie to zasilacz z Dark Power 13 na DP14 najnowszego. No i obsadziłem 4ty slot m.2 dyskiem nvme. Edytowane 15 godzin temu przez lukadd
lukadd 3 023 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) @bleidd Nie, na 3.20 czyli gdzieś to było jak go wrzuciłem ~marzec i leciałem do końca. Nie zmieniałem na nowsze bo na 3.20 wszystko było tip top z napięciami na moim konfigu, a poza tym na nowszych biosach ludzie i tak zgłaszali upalenia CPU Więc wolałem trzymać się już jednego biosu dopóki sprawa nie będzie jasna co powodowało problemy. No, ale do dzisiaj nie jest jasna W każdym razie nie ma co dalej gadać, dostanę nowe CPU, zrobię testy, muszę mieć 100% pewność i na własne oczy zobaczyć czy faktycznie jak stawiam to CPU siadło. Edytowane 13 godzin temu przez lukadd
Sebastiansbk 133 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Tylko żeby nie było tak że wsadzisz nowy procek w socket tego asrocka i płyta uwali na dzień dobry nową sztukę cpu
Sidr 143 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu To pierwszy przypadek uceglenia CPU X3D przez Asrocka u forumowicza? Z tego co czytam, to padają głównie Asrocki z czipem 8XX. Niewiarygodne, że po roku nie ma wyjaśnienia dla tego problemu,
lukadd 3 023 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Sebastiansbk napisał(a): Tylko żeby nie było tak że wsadzisz nowy procek w socket tego asrocka i płyta uwali na dzień dobry nową sztukę cpu Mega mało prawdopodobne, a nawet jak, to co? Jedynie kolejny procek odejdzie do krainy wiecznych obliczeń 39 minut temu, Sidr napisał(a): To pierwszy przypadek uceglenia CPU X3D przez Asrocka u forumowicza? Z tego co czytam, to padają głównie Asrocki z czipem 8XX. Niewiarygodne, że po roku nie ma wyjaśnienia dla tego problemu, Nie pierwszy, był jeden na pewno wcześniej, asus też upalił jednego cpu na forum w tym roku. Zresztą mój na 100% jeszcze nie jest pewny Edytowane 12 godzin temu przez lukadd
Sebastiansbk 133 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu A nic, ja tam ci życzę żeby ten drugi cpu żył na tej płytce o ile to procek padł
Wuadator 53 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) @lukadd może głupie pytanie, ale robiłeś opcję: Clear cmos, wyłączenie zasilacza na jakies 20 sekund, az zgaśnie całe zasilanie w budzie i wtedy próba bootowania na wyzerowanej płycie ? ( jeszcze w międzyczasie klikanie przycisku clear cmos zeby proces przyspieszyć) Ja przy ustawianiu ramu w ubiegłym roku, czasem zbyt mocno popłynąłem i miałem 00. Jedynie taka kombinacja mi pomagała. Pozdrawiam Edytowane 12 godzin temu przez Wuadator
lukadd 3 023 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) @Wuadator Robiłem wszystko co należy wstępnie wykonać w takiej sytuacji, reset biosu, wyciąganie baterii wraz z tym, flashback biosu na inny, przełożenie kości ram etc. Nic nie pomaga. Reszta będzie sprawdzana jak włożę nowe cpu. Edytowane 12 godzin temu przez lukadd 1
miro 805 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu ostatnio ktoś pisał że mu płyta padła jak zaczął integry używać też myślał że procek... kilka miesięcy nie było problemu, sprzedał grafikę, włączył integrę, pochodziła parę godzin i i zgon asrock b850 steel legend
Dziarson 320 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Nowe losowanie lotto https://hwbot.org/benchmarks/hwbot_x265_benchmark_-_4k/rankings?rankingType=user&page=0&cores=16&processorId=7505&hardwareType=cpu X265 top 10 jeszcze 3 miejsca mało czsu i fitinki za małe10/13 bo 13/19 nie da sie wkrecić w nowy blok mały flow.
lukadd 3 023 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 13 godzin temu, Send1N napisał(a): Dziwie się że jeszcze ktokolwiek siedzi na mobo asrocka po tym wszystkim i jeszcze tego nie zrobił Kolejna sprawa, że procki padają też na innych płytach. Tyle, że już nikt nie dodaje tego do żadnych list. Ludzie mają teorię, że najczęściej padały procki wyprodukowane w 2024 roku. Czytam o padniętym 9800 na Asrocku, ktoś komentarzach pisze, że mu też padł, ale na Gigabyte też wersja z 2024. Inny temat o padniętym 9950X3D na gigusiu, w komentarzach inni ludzie co im padły 9800x3d na płycie gigusia, padają i na Asusach itd. Ogólnie jeszcze wcale nie wiadomo czy po prostu Asrockowi się nie oberwało po prostu najwięcej. Ich płyty były mega popularne w 2024 roku i na początku 2025 i najczęściej polecane na netach i forach ze względu na dobre wyposażenie i cenę. Biosy pewnie też miały coś do tego, ale z tymi CPU też coś nie jest do końca wszystko ok jak tak łatwo się poddają. Edytowane 4 godziny temu przez lukadd
Doamdor 1 983 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 13 godzin temu, Send1N napisał(a): Dziwie się że jeszcze ktokolwiek siedzi na mobo asrocka po tym wszystkim i jeszcze tego nie zrobił spokój psychiczny i zdrowie w życiu są najważniejsze Posiadacz płyty ASRock i 9800X3D.
Dziarson 320 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, lukadd napisał(a): Kolejna sprawa, że procki padają też na innych płytach. Tyle, że już nikt nie dodaje tego do żadnych list. Ludzie mają teorię, że najczęściej padały procki wyprodukowane w 2024 roku. Czytam o padniętym 9800 na Asrocku, ktoś komentarzach pisze, że mu też padł, ale na Gigabyte też wersja z 2024. Inny temat o padniętym 9950X3D na gigusiu, w komentarzach inni ludzie co im padły 9800x3d na płycie gigusia, padają i na Asusach itd. Ogólnie jeszcze wcale nie wiadomo czy po prostu Asrockowi się nie oberwało po prostu najwięcej. Ich płyty były mega popularne w 2024 roku i na początku 2025 i najczęściej polecane na netach i forach ze względu na dobre wyposażenie i cenę. Biosy pewnie też miały coś do tego, ale z tymi CPU też coś nie jest do końca wszystko ok jak tak łatwo się poddają. 2 godziny temu, Doamdor napisał(a): Posiadacz płyty ASRock i 9800X3D. Ja jako morderca 9950X3d uważam że to nie wina płyt tylko prockow.Dlatego że obecny 9950x3d jest identyczny jak poprzedni a dostaje większy wycisk i żyje. Limity tamtego proca były ma 300W 330W się wyłączał jakieś fikołki robił ten 400W ani drgnie wstaje za każdym razem po demolce w Ycruncherze. Tamten nie chciał nawet wybotowac po wywaleniu się w systemie. Bez clear cmos no boot.
Pentium D 1 284 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) To jest jakaś dziwna anomalia. Ryzen 9 7900 z podniesionym limitem do 120W i +200 PBO na Wraith Prism grzeje się tylko do 65*C. AVX512 tak słabo grzeje? Cinebench trochę bardziej grzeje, ale też spoko. Co się stało z temp rdzenia 10 nie wiem. 175W, 5,2GHz na sztywno i nawet do 90*C nie dobił po dwóch przejściach. Na 14600K podobna moc, też Wraith Prism i po paru sekundach kwik, że 100*C. Edytowane 28 minut temu przez Pentium D
Dziarson 320 Opublikowano 14 minut temu Opublikowano 14 minut temu @Pentium D já wiem czy anomalia mój 9900X też nie ma st demonem temperatur. Nie porównuj do Intela bo to inny proces technologiczny.
Rekomendowane odpowiedzi