Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, sert napisał(a):

Ustawiłem, system podniósł się nawet z CL28, 3 rząd pominąłem (jest na auto) bo któraś wartość Twoich nastaw nie pozwalała (w tej konfiguracji z CL28) komputerowi się uruchomić.

Chyba jednak nie, na Asrocku też może być 16.

653652a901d97.jpg

(Edit) Niestety powyższe ustawienia nie są stabilne z CL28 TestMem5 sypie błędami.

Powiem wprost: źle do tego podchodzisz.

Do uzyskania najlepszej możliwej wydajności właśnie najważniejszy okazuje się trzeci rząd, a nie CL na 28.

Żeby było śmieszniej, to pierwszy rząd może wyglądać nawet tak CL40-40-40, ale jak drugi oraz trzeci ustawimy zgodnie z moim screen'em, to te nastawy i tak będą szybsze od jakiś potencjalnie ciasnych, zaczynających na CL28-36-36 ale z całą resztą na Auto lub EXPO/XMP.

To co uzyskałeś u siebie, to jest dopiero 2/3 efektu i to jeszcze niestabilnie. Nie ma najmniejszego sensu spinać się o CL28. Możesz nawet spokojnie wbić sobie CL32, aby móc dodatkowo obniżyć napięcia, ale jednocześnie zadbaj o to, aby cała reszta, łącznie z trzecim rzędem była ustawiona pod maksymalną wydajność. Na tym właśnie polega optymalizacja wydajności.

...

Masz również rację co do ASRock'a, bo ta firma tak jakby kopiuje od Asus'a. Kiedyś nawet korzystali z dokładnie tych samych linii produkcyjnych i byli nazywani "tańszym Asus'em", sprzedając to samo pod inną marką ;)

Poza tym dobrze wiedzieć, bo kolejną płytę właśnie planowałem wziąć od ASRock'a :)

...

@Umpero Gdyby nie kwestia ledów, to brałbym po prostu:

GoodRam IRDM, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32

Sam fakt Dual Rank'ów zrobi wydajnościowo robotę ;)

Poza tym, ja również obecnie siedzę na Dual Rank'ach 64GB Hynix'a, tyle tylko że zapłaciłem za nie całe 600 zł.

Weź po prostu te ADATY i jak coś, to będziemy je ustawiać jak trzeba ;)

Ostatnio ustawiałem podobne i chociaż nie są tak dobre jak Lexar'y czy Corsair'y, to wszystko zadziałało tak jak powinno. Jedynie wymagały odrobinę wyższych napięć niż zwykle potrzebują podobnego typu moduły.

...

@mimuszek Też tak uważam, tym bardziej jak po raz kolejny się tutaj nieco za bardzo rozpisałem :E

Dla mnie ważne będzie to, aby w przyszłości móc sobie linkować do moich postów i wklejać je w razie potrzeby wszystkim potrzebującym ;)

Edytowane przez RemiKo
literówka
  • Like 1
  • Upvote 1

@ju-rek Drugi rząd można byłoby ustawić nieco ciaśniej, a później tylko SCL'e z 5, 5 na 4, 2.

Porównaj sobie drugi rząd z moim screen'em z poprzedniej strony, to znajdziesz wszystkie pozycje, które masz luźniejsze.

Ogólnie jednak ciekawe nastawy i najbardziej ciekawi mnie na jakim VDD to leci i czy wymaga dodatkowego nadmuchu na moduły? ;)

9 minut temu, ju-rek napisał(a):

VDD 1.5v pamięci na H2O więc temp. nie ograniczają.

Co za chlodzenie kupiles? I co te 6200 wydajniejsze od 8000 ?:lol2:

Przetestowalem CS2 benchamrka, i 8000cl34 835FPS, 4800 cl40 JEDEC 817fps. No do CS to 7800x3d jest perfect proc nic nie trzeba robic i praktycznie max fps

Edytowane przez maxmaster027

Zapytaj Pata dlaczego na kazdym kroku daja ciała ;) TSMC pozbawil ich 40% znizki na podukcje to intelowi nie za bardzo na reke teraz bedzie sprzedaz tych cpu i uzyskana z nich marza.

Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Co za chlodzenie kupiles? I co te 6200 wydajniejsze od 8000 ?:lol2:

Przetestowalem CS2 benchamrka, i 8000cl34 835FPS, 4800 cl40 JEDEC 817fps. No do CS to 7800x3d jest perfect proc nic nie trzeba robic i praktycznie max fps

A roznica w min fps/1% patrzyles?? Bo ram glownie podnosi min fps, a sredni fps to ma malo wspolnego z kreceniem ramu.

Edytowane przez Phoenix.

33 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zapytaj Pata dlaczego na kazdym kroku daja ciała ;) TSMC pozbawil ich 40% znizki na podukcje to intelowi nie za bardzo na reke teraz bedzie sprzedaz tych cpu i uzyskana z nich marza.

A roznica w min fps/1% patrzyles?? Bo ram glownie podnosi min fps, a sredni fps to ma malo wspolnego z kreceniem ramu.

288 vs 277, w grach ktore opieraja sie na cache zysk z krecenia ramu jest prawie zerowy. Ale sa tez gry gdzie roznica bedzie widoczna

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Procki juz leza na magazynach ;)

Ar ju siur? 

To w piątek już można będzie testować w domu w razie czego? 

Szkoda tylko, że opakowanie serii 9 przy serii 7, wygląda jak odpustowy szit dla amatorów... 

Pudełko 7 pokazuje, że masz do czynienia z towarem premium, mistrzem w swojej klasie... 

2 godziny temu, RemiKo napisał(a):

Drugi rząd można byłoby ustawić nieco ciaśniej, a później tylko SCL'e z 5, 5 na 4, 2.

Na moich nastawach jest tak.

latency.thumb.PNG.e84e41b5a9e26300d19b7b8ff9e758b3.PNG

Na twoich jest zdecydowanie gorzej, nie można też porównywać bezpośrednio procesora X3D do takiego bez i jeszcze 16 rdzeniowego.  

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Co za chlodzenie kupiles?

IceManCooler

@ju-rek Tak, zgadzam się, bo moje są szyte pod niższe napięcia ;)

Mówisz o niższych SCL'ach, czy ogólnie o całych moich nastawach? Twoje są ciekawsze/lepsze, jeżeli chodzi o latency, ale nie są dla wszystkich ;) Poza tym masz wysoko lecące FCLK :) Fajnie to wygląda, nie ukrywam.

Ciekawiło mnie jedynie, czy w przypadku Twoich nastaw nie dałoby się jeszcze zejść z tRAS, tRC, tRRDS, tFAW i właśnie tRDRDSCL oraz tWRWRSCL zachowując przy okazji całą resztę Twoich obecnych nastaw.

Te powyższe, przytoczone przeze mnie timingi, są po prostu niższe w moim przypadku i w teorii powinny też się zapiąć na Twoich nastawach.

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Na moich nastawach jest tak.

latency.thumb.PNG.e84e41b5a9e26300d19b7b8ff9e758b3.PNG

Na twoich jest zdecydowanie gorzej, nie można też porównywać bezpośrednio procesora X3D do takiego bez i jeszcze 16 rdzeniowego.  

IceManCooler

no to ladnie, tRTP mozesz dac 8, tRC mozesz sprobowac tzn zapis, randomowy odczyt i tRAS i tRC 36 36, wszystko na 36 orpocz CL powinno trybic

Edytowane przez maxmaster027

37 minut temu, RemiKo napisał(a):

Ciekawiło mnie jedynie, czy w przypadku Twoich nastaw nie dałoby się jeszcze zejść z tRAS, tRC, tRRDS, tFAW i właśnie tRDRDSCL oraz tWRWRSCL zachowując przy okazji całą resztę Twoich obecnych nastaw.

tRAS nie próbowałem, tRRDL/S 6/4 nie wstaje, tFAW można spróbować na 20, SCL sprawdzam 5/1, tRTP na 8 nie wstanie. Sprawdzane wszystko na VDD 1.5V 

Edytowane przez ju-rek

6 minut temu, Ali napisał(a):

Rozumiem że OC nowych x3d to tylko na plytach serii X?

Trochę spamujecid tymi ramami, człowiek chce poczytać o procku a ostatnie kilka stron to o ramach i ich ustawieniu 😅

Co nie, a najlepsze jest to ze roznice fps pomiedzy tymi przetaktowaniami sa w zakresie 1-2% w 720p

20 minut temu, Ali napisał(a):

Rozumiem że OC nowych x3d to tylko na plytach serii X?

Trochę spamujecid tymi ramami, człowiek chce poczytać o procku a ostatnie kilka stron to o ramach i ich ustawieniu 😅

OC jest na kazdej plycie poza chipsetem "A" .

Ustawenia ramu sa nieodzowna czescia ustawien cpu wiec to bardzo wartosciowy kontent i wielu tutaj na tym skorzysta kupujac nowe cpu, nie maja wiele wspolnego wczesniej z ustawieniami ramu. To juz nawet nie chodzi o ta wydajnosc, a po prostu o wartosciowa wiedze na przyszlosc.

12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Co nie, a najlepsze jest to ze roznice fps pomiedzy tymi przetaktowaniami sa w zakresie 1-2% w 720p

No tak bo ludzie kupuja tylko procki 3D, juz bez kaszy to nikt nie kupuje i tam sie ramu nie ustawia :lol2:

Edytowane przez Phoenix.

3 godziny temu, Passt napisał(a):

Pany, testy nowego 9800X3D we środę o 15:00, a premiera sklepowa dzień później ? 

Mam nadzieje, że będzie porownanie zegar w zegar czyli np 5ghz vs 5ghz i ten sam ustawiony ram 6000mhz, zeby zobaczyc roznice IPC, w sensie 2 tesciki jeden normalnie factory def, a drugi wlasnie taki na pokaz IPC

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

OC jest na kazdej plycie poza chipsetem "A" .

Ustawenia ramu nieozowna czesc utawien cpu wiec to bardzo wartosciowy kontent i wielu tutaj na tym skorzysta kupujac nowe cpu, nie maja wiele wspolnego wczesniej z ustawieniami ramu.

No tak bo ludzie kupuja tylko procki 3D, juz bez kaszy to nikt nie kupuje i tam sie ramu nie ustawia :lol2:

no ok, mozesz mi powiedziec ze masz nawet pierdyliard wiecej FPS na 6200 cl24 czy 6400 cl26, a to wszystko zalezy od tytułu. Akurat sprawdzilem 6000cl24 i 6200c26 dupa, w MSFS FPS nawet nie dobilal w nowym yorku do 60 na starcie. A takie 8000 pokazuje 62fps. 6400 pokazywalo o dziwo 59-60fps to mnie zaskoczylo. Nawet na 7700X dalesze zaciesnianie daje symboliczne wzrosty i duze prawdopodobnienstwo niestabilnosci. Cieżko przecic tryb 2:1:1 z racji tego, że no działa on w 0.8-0.855V na moim procu, a takie 6200 poczebuje 1.3V, sory to deklasuje wybór tego ustawienia daily(czyli tryb normalny)

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

To juz mozna zobaczyc dzis , wez sie obudz, premiera Zen5 juz byla. 7700X kontra 9700X pelno testow w sieci.

X3D vs X3D miszczu

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

MSFS FPS nawet nie dobilal w nowym yorku do 60 na starcie.

Dziwne zeby gra na limicie gpu pokzal roznice w ramie;) Chcesz testowac ram to sie odpala gry multi siedzace mocno na podsystemie pamieci.

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

X3D vs X3D miszczu

Nie potrzeba prockow 3D, zeby wykazac roznice IPC miedzy architekturami. Wiec spoko czekaj sobie na informacje ktore sa dostepne juz dzis.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Dziwne zeby gra na limicie gpu pokzal roznice w ramie;) Chcesz testowac ram to sie odpala gry multi siedzace mocno na podsystemie pamieci.

Jakim limicie GPU, czlowieku, no nie wiem o co chodzi. Serio takie rzeczy trzeba tłumaczyc? Ustawiasz 720 lub 1080p. Ustawienia ULTRA, LOD 400 i GPU działa na góra 40-50% wiec nie ma zadnego bottleneka, tam jest trudne miejsce i liczy sie szybkosc pamieci.