Grolshek 808 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 13 minut temu, ju-rek napisał(a): Puść test tylko CPU z AVX2 Szalone 75W i 70 stopni. Edytowane 21 godzin temu przez Grolshek
ju-rek 503 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Ten typ tak ma, zobacz moje "waty" w testach na eCLK 105 2
Grolshek 808 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 2 minuty temu, ju-rek napisał(a): Ten typ tak ma, zobacz moje "waty" w testach na eCLK 105 To jakim cudem ludziki płaczą że ten proc im się grzeje i wciąga jakieś niesamowite ilości prądu? Że czapeczka z dodatkowej pamięci izoluje i gotuje proca? Jakoś mi się to nie spina. Nie to żebym płakał z tego powodu ale właśnie mnie to nurtowało zawsze. Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36...
ju-rek 503 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 6 minut temu, Grolshek napisał(a): Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36... Nie wiem, ja nigdy nie miałem z tym problemu. Też miałem na nim AIO 360, ale zostało mi po 14700K. 1
maxmaster027 1 087 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 20 minut temu, Grolshek napisał(a): To jakim cudem ludziki płaczą że ten proc im się grzeje i wciąga jakieś niesamowite ilości prądu? Że czapeczka z dodatkowej pamięci izoluje i gotuje proca? Jakoś mi się to nie spina. Nie to żebym płakał z tego powodu ale właśnie mnie to nurtowało zawsze. Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36... Bo on sie grzeje pod czapą, wewnętrznie, po prostu nie przekazuje tak dobrze ciepła jak nowszy model 1
Grolshek 808 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 12 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Bo on sie grzeje pod czapą, wewnętrznie, po prostu nie przekazuje tak dobrze ciepła jak nowszy model No i nie ma wcale jakiegoś czujnika który mógłby to zmierzyć?
maxmaster027 1 087 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Przecież tam masz mase czujników w procku. W kazdym badz razie, na tym głównie polegał upgread jezeli chodzi o 9800x3d. Nie tylko, że przełożyli x3d cache na dół, ale też zrobili nieco grubszą warste dodatkowa krzemu, wlasnie po to, żeby lepiej odprowadzał ciepło. 1
Send1N 5 216 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Nie potrzeba, maxmaster miał zapewne na myśli to że mimo niższego poboru niż np 9800x3d to była grzałka bo transfer ciepła był znacznie gorszy niż na ZEN5 X3D z racji innej budowy Mój znajomy jak kupił 7800x3d i leciał na początku na stock bez żadnego UV to płakał okropnie o temperatury i to tylko w grach mając ALF II 360 Edytowane 19 godzin temu przez Send1N
Grolshek 808 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 12 godzin temu, Send1N napisał(a): Nie potrzeba, maxmaster miał zapewne na myśli to że mimo niższego poboru niż np 9800x3d to była grzałka bo transfer ciepła był znacznie gorszy niż na ZEN5 X3D z racji innej budowy Mój znajomy jak kupił 7800x3d i leciał na początku na stock bez żadnego UV to płakał okropnie o temperatury i to tylko w grach mając ALF II 360 Ale ja właśnie szukam wszędzie tych temperatur i tego grzania i znaleźć nie mogę Ciężko żeby coś co wciąga 75W cokolwiek się grzało.
SylwesterI. 927 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu W laptopach cepy 35w czy 50W potrafią sie grzać, kwestia odprowadzania ciepła 1
Krzysiak 2 125 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 13 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Bo on sie grzeje pod czapą, wewnętrznie, po prostu nie przekazuje tak dobrze ciepła jak nowszy model Tylko czy okolice 75-80 pod pełnym to "grzanie"? 18 minut temu, Grolshek napisał(a): Ale ja właśnie szukam wszędzie tych temperatur i tego grzania i znaleźć nie mogę Ciężko żeby coś co wciąga 75W cokolwiek się grzało. Cine R23 dobija do 93W u mnie, temp 78-80. 1
Grolshek 808 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Cine R23 dobija do 93W u mnie, temp 78-80. U mnie też coś koło tego, wszystkie rdzenie na około 4900MHz i nadal tych kosmicznych temperatur nie widzę Na 7700 jak mu odkręciłem kurki to chłeptał ile mógł i faktycznie potrafił się zagrzać.
lukadd 3 279 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Na 9800x3d w r23 będziesz miał ~70 stopni przy 120W. 5225mhz. Jest różnica, większa wydajność, niższe tempy przy wyższym poborze. 1
Krzysiak 2 125 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) @lukaddnikt nie mówi że jej nie ma, ale też wcale tym mitycznym piekarnikiem nie jest 7800x3d 9800x3d jest chłodniejszy...ale przynajmniej się pali Nie mogłem się powstrzymać 15 godzin temu, Grolshek napisał(a): Szalone 75W i 70 stopni. Mój trochę więcej papu wciąga przy tym samym ustawieniu occt U Ciebie jakby mobo limitowało PL Edytowane 5 godzin temu przez Krzysiak
lukadd 3 279 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Krzysiak napisał(a): Nie mogłem się powstrzymać A to masz Na reddicie są też ciekawe wątki o 7800x3d.
Krzysiak 2 125 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) @lukaddMój takie katusze y-cruncherem przeżył podczas szukania curvy że nic go nie zabije Edytowane 3 godziny temu przez Krzysiak
wrobel_krk 888 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu No procki padają, jak działają mało kto o tym pisze: 90k+ sprzedanych 7800x3d w tym 0.5% narzekania
Pentium D 1 466 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No i się wyjaśniło. Czyli jednak nie sprzedałem bubla/złomu 1
Grolshek 808 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, lukadd napisał(a): Na 9800x3d w r23 będziesz miał ~70 stopni przy 120W. 5225mhz. Jest różnica, większa wydajność, niższe tempy przy wyższym poborze. Ale ja nie chcę. Ja szukam gdzie te grzejące się 7800x3d ludziki wymyślili. Na 9800x3d będzie czas jak spadnie poniżej tauzena.
lukadd 3 279 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu (edytowane) @Grolshek Nie interesowałem się specjalnie prockami AMD przed 9800X3D. @Send1N pewnie będzie dokładniej wiedział dla czego do tych 7800X3d przylgnęła łatka gorących. Z tego co ja pamiętam to chodziło o budowę, która słabiej odprowadza ciepło pomimo małych poborów i grzał się w środku zamiast oddawać szybko i sprawnie ciepełko na radiator. Co tam powodowało skoki temperatury przy już średnik obciążeniach i jak ktoś nie ogarniał jak ustawić wentyle w budzie to na auto mu się wkręcały bez potrzeby w wirówkę przez to. Tam jeszcze chyba coś było z napięciami, że były za wysoko ustawione i to dodawało do pieca. Później chyba to poprawili jeśli chodzi o napięcia i procki zaczęły lepiej ogarniać. Ale to jest tylko to co mi się obiło o uszy nie jestem dokładnie pewny tych info, bo tylko pobieżnie interesowałem się. Trzeba się speców od AMD pytać jaka to była dokładnie historia. Edytowane 56 minut temu przez lukadd
Krzysiak 2 125 Opublikowano 39 minut temu Opublikowano 39 minut temu (edytowane) @lukaddogólnie one max temp nie mają tak wysokiej by nazwać je gorącymi, ale min na aio 360 są to okolice 40 stopni przy nic nie robieniu na pulpicie, gdzie przykładowo 12600kf pokazywał mi 20 kilka. Edytowane 37 minut temu przez Krzysiak
Send1N 5 216 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu (edytowane) 35 minut temu, lukadd napisał(a): Z tego co ja pamiętam to chodziło o budowę, która słabiej odprowadza ciepło pomimo małych poborów i grzał się w środku zamiast oddawać szybko i sprawnie ciepełko na radiator. Zgadza się, ZEN4 X3d miał tak samo umieszczoną pamięć 3D V-cache nad rdzeniami ccd jak ZEN3 X3D gdzie ZEN5 ma ją umieszczoną pod dzięki temu znacznie lepiej oddaje ciepło, na moim 5800x3d jak nie zrobię UV to proc przy 110w w cinebenchu osiąga szybko 90 stopni przy aio 280 a z combo strike 3 (-30mv) ma 10-12c mniej i wyższe zegary znajomy kupił taką sztukę 7800x3d że dobijał mu do 80 stopni podczas grania przy ALF II 360 na stock dopiero jak pogrzebał w biosie i ustawił curve negative -20 temperatury uległy znacznej poprawie. Edytowane 22 minuty temu przez Send1N 1 1
Slayer 283 Opublikowano 3 minuty temu Opublikowano 3 minuty temu Gorzej jak trafi się taki paździerz, że nie utrzyma stabilnych -20
Rekomendowane odpowiedzi