AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy
-
Ostatnio przeglądający 5 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez narmiak · Opublikowano
Drukarka moze nie odpowiadać na ICMP. Z tego co wudzę drukarka może mieć dostępny interface webowy. Wpisz adres IP z portem 3007 w przeglądarkę i zobacz, czy się podłaczysz. -
Przez skunRace · Opublikowano
Ale Ty chodzisz pijamy cały czas po forum, czy ile razy Ci można tłumaczyć, że nie rozróżniasz "łykania" od alokacji pamięci ? Jakieś 2-3 tygodnie temu przechodziłem TLoU2. Wrzucałem pełno screnów w "wątku najpiękniejsze screeny z gier" lizałem ściany przez 40 godzin i gra na pełnym Ultra 2160p DLSSQ chodzi jak masło, czyli powiedzmy to takie 1440p natywnie, nigdy pamięci nie zatkało i śmiga w okolicach 11GB. Dlatego, że masz 16GB alokuje Ci 14GB. Ja mam 12GB i alokuje 11GG a i tak gra chodzi jak masło i mam 35-45% więcej fps niż 5060Ti 16GB. To samo z Wiedźminem 3 na pełnym Ultra i nawet na upartego mimo niskiego bazowego fps z pełnym RT + FG gra śmiga jak masło na tych 12 GB. Ty po zakupie 5060Ti się podniecałeś, że W3 na takich ustawieniach "bierze" 15GB. Faktycznie rozjazd na poziomie 20% i najśmieszniejsza generacja w historii nvidi, patrząc na wydajność względem poprzedniej. Sam się zastanawiałem, czy nie wymienić jak jeszcze ceny nie poszły w górę małym kosztem 5070Ti, bo sąsiad był chętny ma moją kartę. Ale żeby mieć fun z zakupu to musiałbym kupić minimum 5080, wydajność na poziomie 20% to śmiech na sali i stwierdziłem, że spokojnie do premiery 6000 można na 4070Ti zostać. Na tyle wymagających gier tylko w jednej na Ultra teksturach 12GB to za mało i jest to Indiana Jones. Zmieniasz oczko niżej, różnic z lupą nie zauważysz i już jest okej. Wymieniać kartę z powodu jednej gry dla 20% wydajności w rasterze i tylko 4GB pamięci więcej to głupota i dałem sobie spokój. Co innego jakby wyszły Superki 24GB to bym kupił, ale nie wyjdą, więc siedzę na dupie spokojnie na 4070Ti, bo to karta identyczna jeśli chodzi o wydajność jak 5070. Dla moich potrzeb wydajność na tyle wystarczająca, że wybiłem sobie z głowy 5070Ti +20% dla samych 16GB pamięci. Masz uraz psychiczny, bo siedziałeś tyle czasu na 8GB, ale nikt tutaj nie mówi, żeby kupować 8GB dzisiaj. Mowa cały czas o 12GB, które z palcem w nosie wystarcza do wszystkiego w 1440p, czy nawet 2160p z DLSSQ. 5070 12GB jeszcze w cenach mrps jest to tego idealne, a 5060TI w bardziej wymagających grach już się zaczyna dusić i trzeba się posiłkować FG z niskim bazowym fpsem co jest śmieszne. Jak zmieniasz sprzęt raz na wiele lat to siedź sobie na tych 16GB, ale prędzej braknie wydajności tej 5060Ti 128 bit W 1440p niż pamięci 5070 12GB do premiery 6000. A z tego co mówiłeś grasz na TV to na tych ustawieniach Ultra z RT w W3 masz chyba bazowe 20-25 klatek i pewnie musisz włączyć FG x3 x4, żeby jako tako się dało grać z takim lagiem, że trzeba pada podłączyć -
Przez lukadd · Opublikowano
@hubio, ale mi chodzi o tereny spółdzielni, przecież całe te wewnętrzne chodniki i uliczki pomiędzy blokami to często prywatna własność czy spółdzielnia czy wspólnota zarządza. Czasami szczególnie te nowsze są ogrodzone te osiedla, czasami starsze szlabany i wjazd tylko dla mieszkańców. U mnie w rodzinnym mieście kiedyś można było sobie np. autem przejechać na skróty przez osiedle z PRL, dzisiaj wszędzie szlabany, teren prywatny/spółdzielni i wjazd tylko dla mieszkańców -
Przez Phoenix. · Opublikowano
Niestety tak jest, ja jestem graczem coda i lubilem do bfa wbic na chwile na podboj na te duze mapy troche "odpoczac" a tu jest z deszczu pod rynne -
Przez SebastianFM · Opublikowano
130 W różnicy czyli to znaczy, że porównujesz i7-14700K na domyślnych, bardzo nieoptymalnych ustawieniach z 9800X3D po UV inaczej nie ma szans, żeby było aż tyle. W ogóle to bez sensu porównywać 8 rdzeniowy procesor z 20 rdzeniowym procesorem skoro wiadomo, że dodatkowe rdzenie nie zwiększą wydajności w grach a tylko zwiększają pobór mocy. Poza tym @Kadajo bardzo przesadza z tym, że tego procesora nie da się schłodzić. Nawet na domyślnych ustawieniach pobór mocy podczas gry nie jest taki, żeby zwykłe chłodzenie powietrzne sobie nie poradziło.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi