Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ostro lecą z ceny te nowe procki :D Miałem nie kupować już nic od AMD do przyszłej premiery ale skoro trafiło się za 1800 PLN plus gierka to chociaż pastę świeżą się położy :lol2: 

1800 to chyba po dobrej sprzedazy gry. Chyba, że wyczaiłeś gdzie indziej.

Bo też potrzebuje pastę zmienić :skacze:

• Haha 3
Opublikowano
21 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jedni wymieniają 9800X3D na 9850X3D, a drudzy kupują procesory Ultra. :hihot:

Od premiery 9800X3D jak go zamontowałem, to od tamtej pory nie zmieniałem pasty, nie aktualizował biosu, sprzęt bezobsługowy. :E

Zaraz chyba refreshe powinny wjechać do sklepów co? Jak będą jakieś promki to sobie pewnie strzelę na przetarcie przed Nova Lake %-) 

Akurat w szufladzie kurzą mi się nieboraki 8800mt cl42 heh. 

Opublikowano

@Fenrir_14 Na 245K 8200MHz wleciało od strzała, na 8700G, więcej jak 6200MHz nie mogłem uzyskać. Na 9800X3D miałem pamięci ustawione na 6000MHz, podmieniłem je na zwykłe pamięci 6000MHz CL30, bo te 8200MHz marnowały się.

Ponoć na Intelu można uzyskać wyższe taktowania, będę musiał to sprawdzić, kilka fps więcej na iGPU przyda się. 

Pojawi się nowe Ryzeny i płyty główne, to wymieniam swój bombowy zestaw. :hihot: 245K też wymienię, jeżeli sprawność energetyczna będzie znacznie lepsza, oraz wydajność iGPU.

Teraz gram i nadrabiam zaległości, bo jestem sto lat za murzynami jeżeli chodzi o gry. :E Przyszły rok zapowiada się ciekawie i będzie sporo nowych zabawek. 

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, Doamdor napisał(a):

Na 245K 8200MHz wleciało od strzała, na 8700G, więcej jak 6200MHz nie mogłem uzyskać. Na 9800X3D miałem pamięci ustawione na 6000MHz, podmieniłem je na zwykłe pamięci 6000MHz CL30, bo te 8200MHz marnowały się.

Bo nie przełączyłeś kontrolera w tryb 1:2, co na AMD jest wymagane do wysokich zegarów. Choć trzeba dodać, że ze względu na ograniczenia Infinity Fabric 8000 na RAM daje tyle co nic.

• Upvote 1