Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@SebastianFM gdzie jesteś mordeczko? Demony przeszłości wracają. Miałeś mi coś przypomnieć...

obraz_2024-11-07_190748854.thumb.png.9f9c5a24868a0addc305bc9f53026ab2.png

Przecież cena 9800X3D nie drgnie ani o zł z tych 2400 przez najbliższych kilka mięsiecy w normalnych sklepach. Ten procesor jest poza konkurencją. Intel nie ma odpowiednika, więc AMD nie będzie robic totalnie nic. Mają 7800X3D i sobie ustawią cene na 1800 zł i tyle.

Dokładnie, a poza tym nawet ultra kiepskie arrow lake 2tyg po premierze nie drgnely z ce a

3 godziny temu, Godlike napisał(a):

To prośbę mam, jak już ogarniesz to odpal FC5 i poka screena z temperaturami bo mega mnie ciekawi 9800x3d 2 tej grze pod kątem temp. 

W testach u Liptona w grach procesorowych jest różnica 18-20C, więc w Far Cry 5 zamiast 83C powinno być około 63-65C. :)

Miałem chwilowy hype na ten cep, ale... To jest 15%up czyli jak każda gen, więc ...spuściłem z tonu. Faza jakaś mega na niego przeszła, aczkolwiek będę chcial go sobie kupić dla funu. Mój ex jest wystawiony, sprzeda się to przyspiesze proces zmiany, jeśli nie no coz, pozostanę na tym "słabym", żeby się nudził dalej przy wyświetlaniu 116fps w 99% gier :E

6 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Miałem chwilowy hype na ten cep, ale... To jest 15%up czyli jak każda gen, więc ...spuściłem z tonu. Faza jakaś mega na niego przeszła, aczkolwiek będę chcial go sobie kupić dla funu. Mój ex jest wystawiony, sprzeda się to przyspiesze proces zmiany, jeśli nie no coz, pozostanę na tym "słabym", żeby się nudził dalej przy wyświetlaniu 116fps w 99% gier :E

Ja podobnie ale jak pomyślałem na spokojnie to praktycznie wielkiej różnicy i tak już nie uświadczę u siebie.

@PiPoLiNiO, moja propozycja, to miejsce testowe w Cyberpunk 2077 testuj w 1080p na ustawieniach Ultra. Tam głównie na obciążenie CPU ma wpływ ilość ludzików, a na Ultra jest ustawiana na Duża. Będzie można porównać z wynikiem PurePC.

Wbudowany benchmark trwa około minuty więc możesz puścić 2 przebiegi, na ustawieniach Niska i Ultra.

Dzięki. 🙂

Edytowane przez SebastianFM

7 minut temu, Godlike napisał(a):

No właśnie tego jestem bardzo ciekaw czy będzie 63 czy 93 :E

93C to chyba jak chłodzenie pokroju BOX założysz. :rotfl: Widać, że ten procesor jest znacznie chłodniejszy od 7800X3D i to mnie cieszy, bo z tego powodu wymieniam procesor. :E  W 4K to chyba tylko w samolotach odczuję wzrost  fps. :E

2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Ja podobnie ale jak pomyślałem na spokojnie to praktycznie wielkiej różnicy i tak już nie uświadczę u siebie.

No przy 4K 120 będzie ciężej. Ja do swojej rozdzielczości i gier sie ciesze, szczególnie z tego Baldurs Gate 3 tak potężnej poprawy gdzie faktycznie w cholere mi potrafiły lecieć fpsy

6 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Jak tam ekipa z 10700k? Zdążyliście kliknąć? Mi się udało:faja:

Kusiło, bo proc zacny, ale tylko siedziałem i patrzyłem jak znikają i są wykupowane z kolejnych sklepów :E

Pozostaje przy planie zmiany w następnym roku. Na spokojnie i muszę złapać wenę na rozbebeszanie kompa. Coś co kiedyś mnie jarało i non stop się przerzucało i testowało jakieś graty to dzisiaj mnie to nudzi :E

• Like 1
  • Upvote 1

Nadrabiam powoli topic, ale sporo postów wyprodukowane od wczoraj. Szybko widzę wywiało procek ze sklepów. Także może się potwierdzić jeszcze moje labowe wróżenie, że tym razem dłuższy czas możemy nie zobaczyć żadnych obniżek - typowych dla amd jakiś czas po premierze. Chociaż powody nieco inne, bo chyba nikt się nie spodziewał tak udanego procka. Jakby amd zbaitowało i specjalnie swoje średnie wyniki ze slajdu pokazało tak, żeby się wszyscy miło zaskoczyli. Z testerami włącznie:E.

4 minuty temu, Kelam napisał(a):

Jakby amd zbaitowało i specjalnie swoje średnie wyniki ze slajdu pokazało tak, żeby się wszyscy miło zaskoczyli. Z testerami włącznie:E.

Bardzo dobry ruch. Zamiast przeszacowywać na zachętę w zapowiedziach i "rozczarowywać" wynikami, po - lepiej celowo zaniżyć osiągi w zapowiedziach i nagle WOW! w testach lepiej niż sami zapowiedzieli! KOZAK!
Już widzę kurtkę niebawem przy prezentacjach 5090. Na bank łyknie ten myk. :)

Edytowane przez JeRRyF3D

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Już widzę kurtkę niebawem przy prezentacjach 5090. Na bank łyknie ten myk. :)

Przecież koncept prosty jak budowa cepa i firmom do tej pory bardziej opłacało się przekłamywać na minus i po jednym wybryku od AMD (gdzie właśnie sami do tej pory cały czas to robili) nie widzę czemu nagle ktokolwiek miałby zmieniać taktykę

Jak już się forumowe masturbatorstwo ;) nacieszy testami min low 1080 (pokazującymi przyrosty) - najmocniejszego na rynku cepa (!) na... najmocniejszym na rynku gpu (!) :hihot:
to może ktoś pokusi się też później o testy "realne / naturalne" dla tej konfiguracji, czyli 4K all max RT / PT / NKWD / NSDAP. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D