Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sorki, ale nigdy nie uwierzę w stabilne 65k tREFI

Max tREFI podnosi temp pamięci, podczas długiego grania i może być powodem niestabilności. U mnie pamięci na H2O i max w grach 27-28 stopni. :)

Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sorki, ale nigdy nie uwierzę w stabilne 65k tREFI. Owszem zaliczy wszystkie testy, ale pograj sobie 2-3h w Project Cars 3 i idę o flaszkę, że wyrzuci Cię do pulpitu. Nowe gry bez problemu, ale stare typu PC3 czy Max Payne bez szans. 

tREFI 65k jest absolutnie stabilne na Hynix A die. Nic nie wyrzuca. A te VT3 i FFTv4 są najtrudniejsze dla pamieci i kontrolera, także nie rozumiem czemu nie wierzysz. a tRFC musi byc w okolicach 120ns, to zalezy od jakosci kości pamieci, z reguly jest to przedzial dla hynix A 115-125ns.

1 minutę temu, ju-rek napisał(a):

Max tREFI podnosi temp pamięci, podczas długiego grania i może być powodem niestabilności. U mnie pamięci na H2O i max w grach 27-28 stopni. :)

Podnosi, dlatego mam wiatrak zainstalowany na ram ;)

Opublikowano

No dobra, więc przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. Jeden RAM na wodzie, drugi wentyle na ram. A potem przychodzi jeden z drugim na forum, czyta Wasze posty i wbija te 65k które mu będą wywalać, bo ma ram bez chłodzenia jak 99% osób :)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dobra, więc przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. Jeden RAM na wodzie, drugi wentyle na ram. A potem przychodzi jeden z drugim na forum, czyta Wasze posty i wbija te 65k które mu będą wywalać, bo ma ram bez chłodzenia jak 99% osób

Dla mnie logiczne, że jak ktoś podkręca pamięci to liczy się z podniesieniem temperatury. Każdy komponent tak ma i trzeba go schłodzić.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dobra, więc przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. Jeden RAM na wodzie, drugi wentyle na ram. A potem przychodzi jeden z drugim na forum, czyta Wasze posty i wbija te 65k które mu będą wywalać, bo ma ram bez chłodzenia jak 99% osób :)

Wiatrak za 20zl :) Poza tym na intelu ludzie maxuja 260k tREFI wiec na AMD mozna powiedziec ze i tak jest bardzo niskie nawet jesli to jest 65k

Opublikowano

No ale na Intel akurat takie 65K działa bez chłodzenia stabilnie. A tu ni chu chu :)

No wiatrak za 20 zł czy za 200 zł, bez znaczenia. Ktoś musi mieć świadomość, że go używasz. 

Ja wiem, że to forum dla maniaków, ale czasami mam wrażenie jak by niektórzy mieli rozdwojenie jaźni, bo z jednej strony piszą "stary, na AMD bierzesz ustawienia kogo chcesz kto ma Twój ram, wklejasz u siebie i jest git!". No chu* nie git, bo Kowalski nawet pojęcia nie ma, że ram można chłodzić w ogóle :D

Jak przeszedł na AMD to też dostałem 5 screenów z ustawieniami pod moje kości. Na wszystkich 65K. Ani słowa o chłodzeniu na ram. Jedynie "lajtowe ustawienia, każdemu działają" :D

why3.webp.7dcff6c06c4e8c1128f09629bec8a7b5.webp

@Zachy Póki co nie wywalił na vsoc 1.15V przy -20. Zaraz doba minie :) Jeszcze 2, i sprawdzamy - 25 😂😂😂

• Confused 1
Opublikowano

Trefi 65k używam od początku przygody z am5, mam ram bez nadmuchu, przez grubo ponad rok, nie miałem żadnego wylotu do pulpitu. A nie tylko gram na 116fps i nie tylko w apexa. Temp jaką ram łapie u mnie to max 46*. Uj zaraz idę ramem się pobawić, bo wrzuciłem nowy bios i nie miałem czasu ustawić, lata na spd tzn 5600mhz cl48 :E

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale na Intel akurat takie 65K działa bez chłodzenia stabilnie. A tu ni chu chu :)

No wiatrak za 20 zł czy za 200 zł, bez znaczenia. Ktoś musi mieć świadomość, że go używasz. 

Ja wiem, że to forum dla maniaków, ale czasami mam wrażenie jak by niektórzy mieli rozdwojenie jaźni, bo z jednej strony piszą "stary, na AMD bierzesz ustawienia kogo chcesz kto ma Twój ram, wklejasz u siebie i jest git!". No chu* nie git, bo Kowalski nawet pojęcia nie ma, że ram można chłodzić w ogóle :D

Jak przeszedł na AMD to też dostałem 5 screenów z ustawieniami pod moje kości. Na wszystkich 65K. Ani słowa o chłodzeniu na ram. Jedynie "lajtowe ustawienia, każdemu działają" :D

W sumie nie wiem do czego pijesz ale ok. No dalem timingi, przetestowalem rozne ustawienia, te są dla Hynix A i sa one najszybsze, daja najwiecej FPS, dlatego wkleilem benchmarki jakbym mial wode zamiast powietrza to ten wynik bylby jeszcze wyzszy. Dlatego jak ktos ma 9800x3d i uzyje takich ustawien to zyska jeszcze wiecej FPS. A jesli chodzi o dywagacje czy warto czy nie, mozna uzywac 4800 JEDEC, tez ten FPS jest na tyle wysoki ze nie bedzie problemem, ale chyba nie o tym tu rozmawiamy. Generalnie kosci 2 stronne to juz w ogole sie o wiele bardziej grzeja, te moje to singel rank, a jak ktos ma 2 stronne pamieci to tym bardziej warto zainstalowac jakis wiatrak to b.duzo daje.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Rozwiń  

W sumie nie wiem do czego pijesz ale ok.

No do tego, że dajecie te ustawienia ram, a nie wspominacie, że go chłpdzicie. @ju-rek ma w stresie temperatury jak ja przy wyłączonym kompie 😂😂

No ja mam 2x32 więc jak mniemam 2 stronne? Więc może to też jest problemem :)

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano

@sert

Seria 9000 to nie jest żaden refresh. Śmialiśmy się że to 5% w grach bo niestety to prawda i wzrosty są wieksse w innych zastosowaniach, ale szału nie ma ogólnie.

Po pierwsze to jest nowa litografia:

Jednostki AMD Ryzen 9000 wykorzystują bloki CCD (Eldora) wykonane w litografii TSMC N4X, mieszczące ponad 8 miliardów tranzystorów na powierzchni 70,6 mm².

Było TSMC N5.

Powiększono jeszcze podsystem Cache L1-D (32 KB 8-Way → 48 KB 12-Way).

Dodano cztery jednostki służące do obliczania adresów pamięci (AGU) oraz usprawniono obsługę instrukcji FMUL, FADD, FMA i AVX-512.

Więcej: https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9000-kolejne-szczegolowe-informacje-o-mikroarchitekturze-zen-5-i-zen-5c-dla-nadchodzacych-procesorow

To nie refresh jak 14gen vs 13 gen gdzie zegary podniesiono i pobory.

Szczególnie ważne w nowych x3d jest przeniesienie cache pod ccd. Było nad ccd i stawiał ten less duży opór termiczny. Manewr ten pomoga obniżysz temperatury, podnieść limit temperatury na 95 stopni, odblokować OC. To jest rewelacyjna zmiana. Przed co zegary, napięcia i pobory poszły w gore, ale też wyniki w grach i w multi.

7800x3d nie brał więcej jak 90w bo nie mógł. Tu z 9800x3d możesz zrobić UV, ustawic limit mocy jak chcesz. Zresztą 140w w syntetykach to nie jest jakiś bardzo straszny pobór.

A w grach to jest super z wydajnością per/watt:

efficiency-gaming.png

Wielowatkowo słabo ale nie ma tragedi;

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/efficiency-multithread.png

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze trochę poczekam. Na razie nigdzie nie ma w sklepach na stanie procesorów 9800X3D. No i jest dość drogo. Ciekawe kiedy się to zmieni.

Edytowane przez Ziental
Opublikowano (edytowane)

Miałem się bawić w oc ram, jednak wrzuciłem stabilny nastaw jaki używałem długo :E . Przyjdą patrioty to może doszlifuje ten nastaw. Nieźle, można bezpośrednio ss wrzucać na forum :E . 

Zrzut ekranu 2024-11-10 091526.png

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Ja ustawiam zawsze na max tREFI, bo takie wartości polecali przy kręceniu pamięci :woot:

Ja od intela 8700k ustawiam 65k i w dodatku nie jest to jakaś wysoka wartość bo tak jak piszesz można wrzucić maxa. Jak temperatury są w normie to nie ma żadnych problemów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Od DDR5 nie mam żadnego nawiewu na ram i 65k trefi to nie żaden problem bo nawet przy 60st kostki się nie wysypują ;)  

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

żaden problem bo nawet przy 60st kostki się nie wysypują ;)

No nie wysypują. W syntetykach. Tak jak pisałem, pograj 2-3h w Project Cars, gra się wywali. I to nie przez nagrzanie ram bo tam się nie grzeje :)

Opublikowano (edytowane)

W nowych grach nie było problemów. Ale stare tytuły świrują. Max Payne 1 i 3, PC 3. Do 36K zero problemów. Wszystko wyżej je wywala. 

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kapkę więcej można.

65528, więcej nie ustawisz w bios. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No nie wysypują. W syntetykach. Tak jak pisałem, pograj 2-3h w Project Cars, gra się wywali. I to nie przez nagrzanie ram bo tam się nie grzeje :)

Wiadomo że nikomu nie ma prawa działać bo Ty tak piszesz 🤣