Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, leven napisał(a):

Krzysiak   tylko nie myśl, że jestem za AMD, to tylko chęć zrozumienia plagiatu. Za grubo uszyte to jest.

Nigdy bym nie pomyślał nawet, cały czas czekam aż kupisz 245k, ddr5 10k, z890 i pogonisz w grach 7800x3d :D

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Dzięki. Całego to się wątku nie da przeczytać nic z tych znaczków nie pojmuje czy piszą o tym samym czy o czymś innym. Więc na razie przyjmuje 1 przypadek

google Ci przetłumaczy :P

Opublikowano
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nigdy bym nie pomyślał nawet, cały czas czekam aż kupisz 245k, ddr5 10k, z890 i pogonisz w grach 7800x3d :D

Nawet z ddr5 12k i po oc na 6ghz nie ma szans:lol2:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

@sniper76 ale gdzie to ustawić? Pytam czy to jest jakaś opcja, że na dzień dobry coś się włącza w biosie i masz plus 200Mhz? Coś tak kojarzę...

Szukaj w sekcji PBO. Ogólnie to jest +200 do zegara boost więc raczej tego nawet nie zobaczysz jeśli odpowiednio nie pobawisz się curvą.

Dziś wyszła stabilna wersja ZenTimings v1.33 

https://zentimings.com/

Update for AGESA 1.2.0.2a

Fixed detection of dual rank DDR5 memory sticks

Update themes

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gret napisał(a):

To teraz nie wiem czy w ogóle odbierać z paczkomatu x870 Msi Tomahawk... Czy od razu nie zawrócić i wybrać innego producenta... 

Daj spokój, na płycie innego producenta możesz tak samo zamontować proca po bandzie czytaj równi pochyłej i też będą szanse na chwilę euforii, że odpalił.

Edytowane przez piet
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Drań, to mało powiedziane jesteś :)  

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@levenznudziło mi się dogryzanie @Phoenix.że sprzedał 7800x3d za 1200 gdy zaraz poszybowała cena w górę, @Lameismynameże nie nie dołożył do 7700 tray gdy mu go doradzałem i dopłata względem 7500f się kalkulowała...pewnie z czasem też znudzi mi się dogryzanie z 245k w Twoim przypadku :E  

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
45 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@levenznudziło mi się dogryzanie @Phoenix.że sprzedał 7800x3d za 1200 gdy zaraz poszybowała cena w górę, @Lameismynameże nie nie dołożył do 7700 tray gdy mu go doradzałem i dopłata względem 7500f się kalkulowała...pewnie z czasem też znudzi mi się dogryzanie z 245k w Twoim przypadku :E  

Hmmm   chciałem 245 i został 8700 :P  Znowu tłumaczenie producenta procesora, że to wina systemu, że wydajność lipa. Kur.. dobra poczekam do poprawki. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, RTX5090 napisał(a):

Każda płyta w MSI jest testowana, więc albo małe chińskie rączki nie potrafią wyjąć CPU, albo użytkownik MSI miał pecha i procek się jednak pali. 

Przechwytywanie.JPG

Super fimik, naprawdę. Ale wolałbym obejrzeć jak to naprawdę wygląda a nie inscenizację dla mediów.:lol2: Jak wytłumaczyć fakt że na Twojej nówce płytce ze sklepu nie ma żadnego śladu montażu urządzeń testowych?

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Coś tu nie gra.  Jeszcze nie widziałem takiego przekłamania, pomimo, że jestem niebieski.  To na siłe jest  prowokacja.

Nie wierzę, że kur.. procesor z najwyższej półki został  położony byle jak na socket. Sranie w banie.

Faktycznie, był problem z kanapką 7800X3D.

Problem rozwiązany programowo - bios.

Ale socket zbyt "naciśnięty"  ?

Opublikowano
23 minuty temu, Ozzbi napisał(a):

tez mi sie tak wydaje ... ten socet wogóle jakos dziwnie wygląda ..... 

Docencie starania bo półtorej minuty w paincie zmarnowałem.

Myślę, że Stevie Wonder by zobaczył różnice między tymi dwoma obrazkami.

obraz.thumb.png.fff7b325f07cfff0c468952b713574fa.png

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Ozzbi napisał(a):

tez mi sie tak wydaje ... ten socet wogóle jakos dziwnie wygląda ..... 

Ten socket jest tak schrzaniony, że nie ma opcji by to nie przeszło przez QC. Jakbym coś takiego zobaczył to za cholerę bym nie wsadził tam procka tylko z miejsca zwrócił płytę. Gościu zawalił sprawę krzywo wsadzając i wywołał aferę bez sensu.

Te przygniecione wypustki po środku mówią wszystko. Normalnie położony procek nie ma prawa ich wgiąć.

Edytowane przez muszka
Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Coś tu nie gra.  Jeszcze nie widziałem takiego przekłamania, pomimo, że jestem niebieski.  To na siłe jest  prowokacja.

Nie wierzę, że kur.. procesor z najwyższej półki został  położony byle jak na socket. Sranie w banie.

Faktycznie, był problem z kanapką 7800X3D.

Problem rozwiązany programowo - bios.

Ale socket zbyt "naciśnięty"  ?

Dwa przypadki. Oba z płyty MSI X870 Tomahawk. Może akurat się trafiła taka partia gdzie te gniazda były źle "odlane" i procek nie mógł prawidłowo siąść w nich. Wydaje się, że powinno się to wyczuć ale cięzko powiedzieć jak to na żywo wyglądało.

• Upvote 1