Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, GlaDOS napisał(a):

Złożyłem tydzień temu kompa na tym Tomahawku i nic się nie dzieje, pewnie nawet bym nie wiedział o czymś takim gdybym tu nie wszedł :E

no mogli to wyczaić po weekendzie to też już bym miał zmontowane :E

Opublikowano

A może ktos, kto już się trochę pobawił 9800X3D miałby ochotę na mały teścik, polegający na zrobieniu 9600X3D przez wyłączenie dwóch jajek w biosie? Chodzi zwłaszcza o wydajność w grach. Mielibyśmy pogląd na to, jak może wyglądać 9600X3D. Może @PiPoLiNiO? :D

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, tomn2o napisał(a):

A może ktos, kto już się trochę pobawił 9800X3D miałby ochotę na mały teścik, polegający na zrobieniu 9600X3D przez wyłączenie dwóch jajek w biosie? Chodzi zwłaszcza o wydajność w grach. Mielibyśmy pogląd na to, jak może wyglądać 9600X3D. Może @PiPoLiNiO? :D

Ale to troche bez sensu. Bo teraz kazdy ma w biosie tryb TURBO. On wylacza SMT. Przez Co mozna zyskac dodatkowe moce w niektorych grach a w innych nieco stracic. 9600x3d moze wyjdzie jak narobi sie odpadow, ale to tez nie jest w 100% pewne.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Czuje, że nigdy nie wysylales HDD z bad sectorami na gwarancję :E

Ale nie mówimy tu czymś czego nie widać, tylko o fizycznych uszkodzeniach które widać od razu (ewidentnie uwalony socket płyty) ;)

ps. pracowałem w serwisie przez kilka ładnych lat, wysyłałem sporo sprzętu...byłem tez na pierwszej linii, która nie przyjmowała na gwarancję uszkodzonego fizycznie sprzętu :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 Na 100% wyjdzie 9600x3d, tak samo jak 5600x3d i 7600x3d wyszedł. Ten ostatni jest dostępny cały czas w mindfactory, za 1300zł, ma całkiem niezłą wydajność. Dlatego ciekawi  mnie, jakby wyglądał by 9600X3D wiec proszę kogoś, kto się może bardzo nudzi i mógłby zrobić mały teścik orientacyjny;-)

Z mojego 7500f jak zrobiłem czterordzeniowca to kręcił się jak wściekły:-) 5,5ghz na wszystkich rdzeniach na sztywno nie stanowiło problemu:-)

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano (edytowane)

Co by tu jeszcze wymodzic...

Taka sytuacja (nie chcialo mi sie am5 secure frame montowac, to jest praktycznie bezobslugowe):

frame-1.jpg

frame-2.jpg

Jakby ktos byl ciekawy - w LianLi O11 Dynamics EVO XL dobranie sie do CPU to 5 min.

Dobra podstawa do testowania procesorow :D

Caly zabieg to z 10 min z rozebraniem i zlozeniem spowrotem :D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
3 minuty temu, tomn2o napisał(a):

@maxmaster027 Na 100% wyjdzie 9600x3d, tak samo jak 5600x3d i 7600x3d wyszedł. Ten ostatni jest dostępny cały czas w mindfactory, za 1300zł, ma całkiem niezłą wydajność. Dlatego ciekawi  mnie, jakby wyglądał by 9600X3D wiec proszę kogoś, kto się może bardzo nudzi i mógłby zrobić mały teścik orientacyjny;-)

No ok, ale to nie wyjdzie zbyt szybko mowie Ci musi sie narobic odpadow z prockow x3d najpierw. Pewnie ktos zrobi ale raczej nei ma co sie z tym spieszyc

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 raczej szybko nie wyjdzie, nie bedą sobie robić konkurencji;-) Jestem ciekaw po prostu, czego się spodziewać. Może się okazać, że da się wykręcić wyższy zegar, niż domyślnie.

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sniper76 napisał(a):

Na to wychodzi, że spadła jakość produkcji w fabryce Foxconn albo po prostu MSI otrzymało 50% taniej odpad z taśmy :smiech: 

Kiedyś posiadałem Apexa od Asusa gdzie miał gniazdo topkę Lotes :E

Wychodzi że jakiś inteligent wyłożył odwrotnie CPU i na siłę go zamknął zapinką i zniszczył gniazdo. 

Filmik wyżej. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)

"

It looks like what happened was that when locking the ILM, it sprung back on the first try and caused the CPU to shift ever so slightly in the socket, pictured is the evidence of that.

The person didn't notice that fact, and tried locking the ILM a second time, by force, which crushed the socket's bottom key and parts of the frame, and slightly damaged the bottom of the CPU's interposer."

Użytkownik co mu się to zrobiło: "Damn! I certainly could have done that."

Można się rozejść, najprawdopodobniej dobrze włożył ale podczas próby zamknięcia CPU mu się przemieściło i zamiast otworzyć i upewnić się że wszystko ok to kontynuował wciskanie na siłę przez co powgniatał plasik dookoła i zwarły mu się piny.

Edytowane przez muszka
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z jednego przypadku robia afere na miare tego co z gen 13/14 intela sie dzialo.

Aby o amd za dobrze nie mowic przypadkiem...

Na sile szukanie sensacji wg mnie.

A bo to jeden lewus ubil sobie komputer na swiecie z wlasnej glupoty/opieszałości?

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Gret napisał(a):

Ciekawe czy użył młotka :D

Gościu nawet metalowy bracket wygiął więc młotka bym nie wykluczył :E

1hy9qqkx6w0e1.jpeg?width=3000&format=pjp

Edytowane przez muszka
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Też kiedyś spaliłem płytę, bo nie posprawdzałem kołków dystansowych w nowej obudowie i dwa zostały pod płytą. Na szczęście nic po za płytą nie padło i była to płyta za 200zł. Z 15lat temu, ale nauczka na całe życie. 

@muszka gościu ma imadło w łapie :P

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, sniper76 napisał(a):

Cepa już ostatecznie ogarnąłeś ??

Powiedzmy. Jeszcze trzeba dopiescic ;)

Vsoc 0.925V

Vddio 1.37

Vmisc 1.1

Vdd/vddq 1.45

Vddp 1.050V

8000/2000/2200

Pbo +200

Limits - motherboard

Scalar x5

CO -30

Jakos tak mam :)

8000-2000-2200-950-co-30-1450mv_1370mv-low-timings-1.png

Ustawienia takie na codzien, nic z biciem rekordow :)

38 minut temu, muszka napisał(a):

Gościu nawet metalowy bracket wygiął więc młotka bym nie wykluczył :E

Jak on to docisnal :o

A co do dociskania - jak pracowalem na serwisie pc i pojechalem na studia na weekend moj szef ogarnial serwis.

Do dysku hdd podlaczyl moleksa odwrotnie :)

Ten typ tu tez taki manualny był:o

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomn2o napisał(a):

pasowało by jeszcze jakieś pbo minus 150/200 ustawić, bo te x600x3d mają zawsze niższe zegary:)

Opublikowano (edytowane)

A powiedzcie, tak sortujecie tymi prockami jak krupierzy w kasynie to jak pastę nakładacie na ryzeny? Ja dotychczas robiłem kropkę około 4mm na środku... Coś więcej trzeba pokombinować? 

Edytowane przez aureumchaos
  • Upvote 1