Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jakie dokładnie są korzyści z wyłączenia GDM? Bo widzę zawsze off u Ciebie. 

Wyższe napięcia i gorsze to stabilizacji :)  Niższe opóźnienia, szacun na dzielni :)

• Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Możesz jaśniej abym zrozumiał?

Zobacz w ZT na dole jest ten "parametr" Najlepiej jest (ponoć) aby było synchro np. 35 i 35 na A2 i B2. Możesz sprawdzić przełączając moduły, w okienku na dole. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

22222.thumb.PNG.c1ea0719121bfa8c5b90f6373dc7e2d3.PNG

Nie mogę się pozbyć tych ..... nych % :)

GPU brakuje Mhz

2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Ogólnie na 7800x3d i win10 kręciłem okolice 440fps w sotrze, ram jak dobrze pamiętam 6200cl28 . Ale przeskoczyłem na 11 metodą na "aktualizację" i wiem, że wydajność w benchach gier poleciała :D. Świeżo przed demontażem 7800x3d, z wielkim bólem kręciłem 410fps w sotr... Co było już na żyletki, ram na max, więc coś się wydarzyło. Ju-rek kręci jak widać bardzo fajne wyniki, fakt ma ram lepiej podkręcony, ale stawiam że najbardziej wpływa na te wyniki system. W sumie na drugim dysku co mam w pc jest chyba win10 wgrany, mogę tam się przerzucić do testów. Ale jeszcze to sprawdzę, ale nie dziś, bo mam dość już optymalizacji platformy :E .

Zawiodłem się mocno na patriotach 8000mhz, no cóż, nie bez powodu trafiły na outlet  :( 

Win 10 sporo daje, ale win 11 22h2 i 23h2 tez sa niezle dla wynikow CPU. Te 438Fps to mialem z Turbo mode.(smt off) Bez Turbo 425~ na rozkreconych wiatrakach. 

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ciekawe. Zrobiłem dokładnie te same ustawienia co Ty i u mnie 0%. Ale 20 klatek mniej ;p

0% wskazje na słabszy wynik procesora, dlatego GPU bottleneck nie wystepuje. Poza tym mozesz miec np 4090 wiec jest lepsze od 4080. Stad masz 0% co oznacza ze procesor pracowal z pełnym potencjałem podczas benchmarku :)

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

GPU brakuje Mhz

Win 10 sporo daje, ale win 11 22h2 i 23h2 tez sa niezle dla wynikow CPU. Te 438Fps to mialem z Turbo mode.(smt off) Bez Turbo 425~ na rozkreconych wiatrakach. 

Panie, to ja bez turbo mode miałem 440fps na swoim rysiu, co -35 i 6200cl28 ;). Tutaj nie włączałem gaming mode jeszcze, a mam już w biosie. Mam teraz win 11 24h2, miałem 23h2/3 coś takiego, podobno największa patologia optymalizacyjna, dlatego poszedłem do nowszego. Ja i tak gram na 116fps 4k, pomijajac cs np, a ten procek to ma i tak spory zapas pod nogą jeszcze. Dlatego się wywaliłem i poszedłem w win11 ;) . Możliwe, że łyknę ramy 2x16 team group 7200cl34 , z tego co się słyszało, fajny bin mają.  Nie chce mi się szukać na dysku przenośnym, ale udawało mi się wbić okolice 19200pkt w r23, więc sztuka była mega zdrowa ;) . 

Zrzut ekranu 2023-08-08 182650.jpg

Up co -45 ? :E Ciekawe jakie sp, ale z 130 pewnie. Ja mam sp 114 a tyle to się nie da wbić pewnie z zegarem +100mhz :) 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Z tymi buildami windy to różne opinie panują :E za nim wyszedl 24h2 to było info że wszystko poniżej cały czas ma lipną wydajność od strony cpu i lekarstwem na to właśnie będzie 24h2, po wyjściu tej wersji nagle dużo osób zmieniło zdanie twierdząc że 23h2 przykładowo był lepszy :rotfl:

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Panie, to ja bez turbo mode miałem 440fps na swoim rysiu, co -35 i 6200cl28 ;). Tutaj nie włączałem gaming mode jeszcze, a mam już w biosie. Mam teraz win 11 24h2, miałem 23h2/3 coś takiego, podobno największa patologia optymalizacyjna, dlatego poszedłem do nowszego. Ja i tak gram na 116fps 4k, pomijajac cs np, a ten procek to ma i tak spory zapas pod nogą jeszcze. Dlatego się wywaliłem i poszedłem w win11 ;) . Możliwe, że łyknę ramy 2x16 team group 7200cl34 , z tego co się słyszało, fajny bin mają.  Nie chce mi się szukać na dysku przenośnym, ale udawało mi się wbić okolice 19200pkt w r23, więc sztuka była mega zdrowa ;) . 

Zrzut ekranu 2023-08-08 182650.jpg

Skoro miales podobny wynik bez turbo mode, to musi byc windows. Po prostu win 10 jest szbyszy najwyraźniej (przynajmniej w SOTTR) 

Ja to zrobilem na tych nastawach 00000000006.png.2cb1a90a71635f79356ae1a8de4bb741.png

Ale szkoda sensu za wysokie napiecia 1.6VDD i 1.29 SOC to jest przesada. 

Teraz sprawdzam czy to bedzie działać z GDM off 1cbd.png.6ea0d906b200d76332c18196f0862802.png

099090909090H.png.4060870f6bddf8a6ff86500a644952e3.png

Niby leci dobrze, robie ostatni raz bo komp muli przy robieniu tych testow

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
18 minut temu, NoviAMG napisał(a):

miałem 23h2/3 coś takiego, podobno największa patologia optymalizacyjna

Największa patologia to jest właśnie ten 24H2, który teraz użytkujesz %-)

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja to zrobilem na tych nastawach

CL mógłbyś spokojnie lekko poluzować bez braku widocznego uszczerbku na wydajności. Ale przy tym zegarze i tRCD na 35 raczej i tak wolty wysokie wymagane.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Nie chce mi się szukać na dysku przenośnym, ale udawało mi się wbić okolice 19200pkt w r23, więc sztuka była mega zdrowa

649937766_Zrzutekranu2023-12-14171748.png.25058525a8326bf2b2dbec6ad04021df.thumb.png.5dd802b12c08cfd4fab5dc690cb3e9ad.png

Z eCLK 105 robił ponad 19600.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
17 minut temu, NoviAMG napisał(a):

W sumie na tym windowsie zaczęły się jakieś fochy z ramem, już na 7800x3d 

Wydajność wydajnością ale już nie snuj teorii że "stabilność" pamięci zniszczyła wersja windowsa :E nie przesadzajmy :piwko:

20 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja to do tej pory tak czasami się zastanawiam co ci w hardware unboxed zrobili że na 24h2 jeszcze wersji insider wychodziła im tak kosmiczna przewaga, bo to chyba nigdy sensownego wytłumaczenia nie ujrzało :P 

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, bo w sumie w ten sam dzień wleciał też najnowszy bios i nastaw co działał prawie rok nagle przestał być stabilny. Dodając do combo nowy ram i procek, zrobiła się kumulacja :)

Opublikowano
27 minut temu, tomcug napisał(a):

CL mógłbyś spokojnie lekko poluzować bez braku widocznego uszczerbku na wydajności. Ale przy tym zegarze i tRCD na 35 raczej i tak wolty wysokie wymagane.

Probowalem tylko 6400 c28/2000 BLCK 100.  Ruszyc sie nie da BLCK na x64. Wiec odpada

2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

:pijaki: