Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wuadator

Pbo włącz na advance zamiast motherboard, i ustaw sobie ręcznie limity.

@Send1N

Kiedyś pamiętam się tak bawiło, teraz tego zbytnio się nie tyka, płyta sama sobie dostosowuje. Na asrocku x670e procODT nie mogę ustawić niżej niż płyta wybiera, bo pluje błędami w tm5... A np na asus x670e Gene procODT jest sporo niższy. Na asrocku są minimalnie wyższe opóźnienia na ramie w aidzie. Czy na asusie, czy na Gigabyte nie ma z tym problemu. 

• Thanks 1
Opublikowano

@NoviAMG Wcześniej płyty też sobie przecież same dostosowywały :E tylko że nie zawsze prawidłowo lub prawidłowo ale do klasycznych nastawów a nie jak chciałeś ostatnie soki z czegoś wyciskać tylko że o czymś takim człowiek się dowiadywał po czasie z for czy właśnie kalkulatorów po  zagłębieniu się w temat, obserwacjach i praktyce, ddr5 a tym bardziej zen5 to jeszcze w miarę świeży temat.

Opublikowano

Niby tak, na asrocku x670 próbowałem ruszać terminacje i opory, ale wszystko kończyło się failem. Przynajmniej na 7800x3d, bo w tamtą zimę się bawiłem dość dużo ramem i próbowałem różnych rozwiązań, żeby zejść z opóźnieniami jak najniżej :). Jedynie ustawienia nitro wchodzą w grę, żeby ciut zbić opóźnienie. Teraz w sumie poza napięciami ram, vsoc i vddio, reszta jest na auto. Ale wiem jedno, skoro przerzuciłem ram na tryb 2:1 i te nastawy nie są stabilne na 6600 tak samo jak na 1:1, to znaczy tylko tyle, że ram ma już dość, lub któryś timing. W ten sposób pominąłem na szybko problem z stabilnością płyty, bądź z źle dopasowanymi napięciami. Chcę 6600mhz na ostro, muszę zmienić ram na coś z richtekiem pod maską, wtedy będę mógł dać 1.5v na ramie i wszystko powinno się zmienić :). 

Opublikowano (edytowane)

Vt3 najszybciej wyłapuje stabilność rdzeni, czy Aida Jula ?

6400cl30, zarzuciłem co -30 z clockiem +200, na razie leci test.

Dobra Apex bez limitu fps najszybciej wyłapał niestabilność xd. -40 +125mhz aktualnie i Apex działa :)

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Spokojnie, u mnie nie ma sztucznego OC :). Skoro Apex wyjaśnił aide Jula i vt3 to... Testuje w apexie na razie bez limitu fps, nie ma dziwnych czkawek i innych podejrzanych rzeczy. Przy takim co napięcie poniżej 1.1v . Sp114, a jak się rdzenie zachowują musiałbym dopytać poprzedniego właściciela.  

Opublikowano
W dniu 30.11.2024 o 16:11, boban666 napisał(a):

Ktoś coś , bawił się , są jakieś skutki uboczne 😁 Co to jest te Gaming Mode . Chipset B650 

Screenshot_20241130-160840.png

Jeśli gaming mode wyłącza SMT to w dupe z tym. 
Ale co to ten Latency Killer? :E 

Opublikowano (edytowane)

CO -30 wszystkie rdzenie/  PBO+100, scalar x10, test CB23 2 pętle po 10 min. Pamięć stock. Czy tutaj jeszcze można coś  poprawić ?

Temperatura niby w stresie ok, ale dalej nurtuje mnie to 45/47 w spoczynku.

Zrzutekranu2024-12-02082631.thumb.png.589cc3a3adf7eefdc3fcd59ccb42061c.png

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano
5 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

CO -30 wszystkie rdzenie/  PBO+100, scalar 10, test CB23 2 pętle po 10 min. Pamięć stock. Czy tutaj jeszcze można coś  poprawić ?

Ty weź zaktualizuj te HWiNFO bo patrzeć na to nie można. Zegar procesora 12000+, to i pewnie reszta odczytów do du..

• Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

CO -30 wszystkie rdzenie/  PBO+100, scalar x10, test CB23 2 pętle po 10 min. Pamięć stock. Czy tutaj jeszcze można coś  poprawić ?

Przeoraj go jeszcze przynajmniej w OCCT.
Mi powiedzieli, że tylko ciamajdy testują w CB23 :hihot: ;)

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

Ja nie trzymam kompa 24h/bench. Ma być stabilnie w grach np. BF 2042/Metro. 

35 min VT3 plus godzinka OCCT proc plus godzinka OCCT proc i ram.
Razem 2,5h testowania. Sam myślałem, że mam stabilne ustawienia po testowanie przez CB23, ale wystarczyło kilka sekund w VT3 by sypnął błędem.

Opublikowano

Po pewnych przebojach ratalnych:E udało mi się wreszcie złożyć i okiełznać tą bestię. Najpierw nadmienię, że ostatni raz kompa składałem przy I7 3770, dlatego ręka trochę drżała przy osadzaniu procesora. Potem już poszło gładko, jako chłodzenie wleciał Deepcool AK620, pierwsze odpalenie, kilka priorytetowych nastaw w biosie i zabrałem się za testy. Odpalam OCCT, a tam ponad 100 stopniu w kilka sekundxD Już myślałem, że coś zwaliłem przy montażu chłodzenia, ale na drugi dzień podszedłem do tego na chłodno. Zresetowałem bios, wbiłem tylko EXPO i wszystko było już cacy. Podciągnąłem szynę FSB i dałem CO -20 i teraz jest pięknie. Z timingami jeszcze przyjdzie czas na zabawę, teraz nie widzę takiej potrzeby. O dziwo bardzo szybko się uruchamia, jak nie grzebie się w nastawach pamięci. Przetestowałem też to mityczne "latency killer" i zmniejszyło mi to opóźnienie pamięci o 1 ns:D Procesor jest naprawdę chłodny w porównaniu do I7 10700 i da dużo radości w przyszłości. Witaj z powrotem kochane AMD:lovin:

• Like 4