Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@bourne2008

Jak tam nie eksperymentuję i nie wgrywam beta BIOS :/ zawsze czekam na wersję ostateczną :D

Pozostało 7 sztuk 9800X3D w cenie 3299 PLN :smiech:ktoś dokonał zakupu... 

Chciwość pełną gębą dopadła owocowy, aż nie mogę patrzeć tak mnie odrzuca :E

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
1 godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Za chwilę jak tak dalej pójdzie będą za 5k :szatanek:

I tak samo będzie z RTX 5090 w styczniu... lepiej za wczasu ćwiczyć refleks i nawigowanie po sklepach jeśli ktoś chce kupić w cenie startowej (jakakolwiek ona nie będzie ;)).

• Upvote 1
Opublikowano

@DżonyBi Niestety moja miłość w postaci Godlike okazało się, że zamiast 3 ekranów oled ma 3 lcd, do tego niby jest e-atx, a w rzeczywistosci ma 1.7 cm więcej szerokości i zasłoniłaby całkowicie otwory na przewody u mnie, więc wleci nowy Crosshair.

Wymagało to uporządkowania dysków i zamiany 1TB + 2TB na 4TB, no ale będzie spokój ;)

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 18:55, NoviAMG napisał(a):

Spokojnie, u mnie nie ma sztucznego OC :). Skoro Apex wyjaśnił aide Jula i vt3 to... Testuje w apexie 

Tego typu testy są dobre jak ustawiasz cpu na sztywno wiadomo że przy zabawie z curve/pbo może wszystko przechodzić a pierwsza lepsza gra się wywali moment czy nawet w bezczynności zaliczysz restart pc przez overboosta, do tego typu ustawień dobry jest core cycler https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.9.6.2

Opublikowano (edytowane)

No niestety z 8-10 godzin pasuje to potrzymać, mi przy minimalnej niestabilności potrafił  się wywalić dopiero po 6 godzinach ale przynajmniej testuje tak jak powinno się to odbywać w przypadku takich ustawień czyli wrzuca na zmianę maxymalne boosty na każdy rdzeń.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Cześć! Może tutaj mi ktoś pomoże. Mam nowy komputer z procesorem ryzen 7 9800x3d, płytę ASRock x870 riptide wifi, pamięci RAM patriot cl30 venom 6000 MT/s. Zazwyczaj komputer działa dobrze, temperatury ok, ale po resecie od czasu do czasu świeci się tylko dioda CPU i komputer nie wstaje. Muszę wtedy wyłączyć i włączyć z przycisku, i wtedy rusza. Dzieje się to całkiem loswo i zazwyczaj mogę resetować kilka razy pod rząd bez problemu. Bios 3.1, czyli aktualny. Bety nie pakuję, bo się boję. Zresztą ja słaby w te tematy. W biosie włączone Expo i pbo 85 stopni -20mV. 

Wykluczam raczej zły montaż czegoś, bo ogólnie działa dobrze jeśli wstanie. Przed włączeniem pbo również się to działo. Gdzieś czytałem, że może być to jednak problem z pamięcią RAM (na reedicie najnowszy post). Normalnie system wstaje w jakieś 17-18 sekund. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli tutaj to złe miejsce na to pytanie. Zasilacz fsp 1000w jeśli ma to znaczenie. 

Opublikowano
28 minut temu, Adikon napisał(a):

Tak, próbowałem. Ogólnie problem chyba globalny, bo jest kilka wątków na reedicie. Pozostaje mi chyba czekać na nową wersję biosu, bo tej bety się trochę boję 😅

Dokładnie miałem to samo na 7800X3D i od czasu do czasu na 9800X3D to samo się powtarza, ale czy to jest wina biosu to nie wiem. Kolega miał ten sam problem i w jakiś sposób go rozwiązał, zapytam go dzisiaj o to. Chyba , że zajrzy do tematu i sam napisze jak to rozwiązał. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wrażenia po przesiadce z 7800X3D:

- wydajność (miejsca procesorowe w grach, kompilacja) wzrost przeważnie między 10 a 20%. W jednym miejscu wpadło +30%, ale to bardzo specyficzny test.

- temperatury w dół o około 10-15 stopni przeważnie.

- pobór mocy w grach wyższy o 5-10W. W Cinebenchu chyba o 50W (ale wynik +30%).

Ogólnie szału nie ma, przesiadka z 5800X3D na 7800X3D dała mi trochę więcej, 15-25% przy mniejszym poborze mocy, ale wtedy doszedł szybszy RAM i nowa platforma.

Z drugiej strony upgrade typu plug&play a na horyzoncie i tak nic ciekawszego nie ma, 9950X3D nie chcę.

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano
Cytat

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Adikon Próbowałeś czy bez pbo jest to samo? 

Niestety to samo. Już przed pbo się to działo.

Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Dokładnie miałem to samo na 7800X3D i od czasu do czasu na 9800X3D to samo się powtarza, ale czy to jest wina biosu to nie wiem. Kolega miał ten sam problem i w jakiś sposób go rozwiązał, zapytam go dzisiaj o to. Chyba , że zajrzy do tematu i sam napisze jak to rozwiązał. 

Byłbym bardzo wdzięczny. Da się z tym żyć, ale jednak męczy.