Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, belegirmo napisał(a):

@Phoenix. 1300zł za 9700X to u nas czy gdzieś za miedzą? Pytam bo też jestem zainteresowany tym prockiem.

Jak wyzej nic dodac,nic ujac. One by mialy juz dawno taka cene ale te modele 3D pociagnely podywzki i brak spadku cen całej seri Zen5, nawet poszly w gore modele jak 9900X/9950X. W zupelnosci ta wydajnosc i temperatury mnie zadowola, a najdzie zachcianka na 3D to sie ew zmieni jak nie kupie go na start.

Opublikowano

@Phoenix. Jeżeli ma być chłodno i wydajnie, nie lepiej w tym budżecie wycelować w cichego króla który jakiś czas temu miał premierę? Mówię o 7600X3D.
Dla Ciebie przejście na 6 jajek to degradacja ale w praktyce jak komputer służy Ci do grania lepiej by się sprawdził od 9700X, no i na nim spokojnie przeczekasz do obniżej 9800X3D.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mówię o 7600X3D.

W zadnym wypadku ten cpu nie bedzie chlodniejszy od Zen5 nawet 8 jajek ;) A Zen4 mialem juz 2 cpu wiec nie mam zamiaru trzeci raz tej samej archi kupowac ;) Zen5 pod katem temperatur deklasuje Zen4.

9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

do grania lepiej by się sprawdził od 9700X

Wydajnosci 9700X jestem swiadomy ale branie 7600X3D tylko dla lepszej wydajnosci jako produkt na przeczekanie majac za soba 7700X/9800X3D nie wchodzi w gre.

Takze prosze nie uszczesliwiac na sile ;) Ja wiem czego chce.

Opublikowano

@Phoenix. Jesteś pewien? Wydaje mi się, że jak oglądałem materiał chyba Hardware Unboxed po cichej premierze 7600X3D tam padały stwierdzenia o chłodzie, małym poborze prądu itd. oraz procek był na szczytach tabelek. Może za słabo patrzyłem.
Swojego czasu myślałem za niewielką dopłatą aby przeskoczyć z 7500F na 9600X - zyskałbym zintegrowaną grafikę no ale niewiele poza tym (w testach w grach niby jest to samo albo różnica na granicy błędu pomiarowego).

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Jesteś pewien?

Oba cpu maja 65W TDP wiec nie jest mozliwoscia , zeby 7600X3D byl chlodniejszy majac u gory czapke 3D ;) Mało tego Zen5 pod katem odprowadzania ciepla to killer.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

9600X

To dobry cpu ale po prostu slabo wyceniony.

Opublikowano (edytowane)

Nie wierzę w dzieło przypadków, że na 3cim procesorze nie mogę ustawić vsoc powyżej 1.245v bo nie bootuje.. 

Spotkał się ktoś, z takim babolem na płycie głównej? 

Powyżej 1.22v vsoc destabilizacja ramu, 1.2v optimum, a do 2x32gb żeby chociaż ciut zaszaleć  przydałoby się z 1.25v na vsoc... Wiem czemu cl28 mi nie bootuje prawdopodobnie :E . Bo od razu podbijałem vsoc ... 

Co do 9800x3d, zależnie od chłodzenia, ale to piekielnie chłodny procesor. Zejście do 35* na cpu w idlu przy 22* w pokoju to żaden wyczyn. Po cold starcie przy 19* w pokoju +- mam po 26-28* na cpu. Teraz 21* na jamie, z 5min temu grę wyłączyłem. 

9800x3d 21 idle.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Ja czekałem w sumie na 16 rdzeni x3d a nie jakieś półśrodki i lelum polelum 😎 16 rdzeni x3d z boostem na 5.7 dajmy na to, do tego pbo +200 i bclk żeby ładnie 6GHz siadło - wtedy to tak 😀

Trzeba czekać dalej na to wygląda bo to będzie refresh 7950x3d coś mi się wydaje. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

A ten procesor nie jest tylko po to, by wsadzić do niego chiplety x3d, które były za słabe żeby sprzedać je jako regularne 9800x3d i połączyć z chipletami które były za słabe żeby wsadzić je do regularnych 9950x by ostatecznie sprzedać drożej jako "lepszy" produkt?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

8% na slajdach czyli obstawiam 4% w realnych testach 😀 Do tego separacja rdzeni x3d na odrębnym chiplecie i tdp 170w? Ehhh. 

TDP jest dla całego cpu ;) 

1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

8% na slajdach czyli obstawiam 4% w realnych testach 😀 Do tego separacja rdzeni x3d na odrębnym chiplecie i tdp 170w? Ehhh. 

To jest procesor dla ludzi, którzy jednocześnie chcą mieć top w grach i kombajn do pracy w postaci wielu rdzeni. Jak ktoś tylko gra to nie ma sobie nim co głowy zawracać, a wydajność była do przewidzenia patrząc na 7950X3D więc tu żadnego zaskoczenia nie będzie tylko formalność. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

pytam bo jednak w poprzednim było inaczej. Przez zegary właśnie.

No i też ludzie kupowali często tylko do gierek i9 intela..taki 14900k zamiast 14700K gdzie troszkę gorszy zegar i mniej małych rdzeni..

Edytowane przez Ogider
Opublikowano (edytowane)

Oba nowe 3D nie maja kaganca na zegary, roznica pewnie subtelna w zegarach jakas bedzie na korzysc 2 chipletowego cpu ale pomijalna jesli chodzi o wyniki. Jesli tylko do gier to 9800XD.

13 minut temu, Ogider napisał(a):

Przez zegary właśnie.

Ale jak tam byla roznica?? 50mhz?

Na 7800XD mialem 5050mhz w grach.

B850/840

https://www.x-kom.pl/g-5/c/3618-plyty-glowne-socket-am5.html?f1759-chipset=324074-amd-b850&f1759-chipset=324078-amd-b840

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

z TPU

The 7800X3D is artificially capped to a maximum frequency of 5050 MHz on each core, probably to protect the higher-end X3D CPUs, which are allowed to boost higher. For example, the 7950X3D will boost up to 5250 MHz easily with light loads on it's 3D VCache chiplet.

..no i na tym samym teście 7800x3d był u nich szybszy.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/18.html

Edytowane przez Ogider