Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Dasz sobie lape obiciac?  :E Nie takich asow widzialem, zreszta, to wyglada teraz w taki sposob, mogl nie zauwazyc, wlozyl proca pociagnal za wajche i wtedy procek uszkodzil socket, a w dodatku pozostal zle docisniety.

Dawno temu przez przypadek, procesor zesliznal mi sie z rak, i wpadl na socket, na hasswelu. Pamietam ze ogladalem procka zdziwiony ze nie ma pinow i ze sa na plycie. Ze 100 pinow musialem prostowac cyrklem. Ale je wyprostowalem perfect i normalnie wszystko hulalo.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
40 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Boże jak ja tego nie nawidziłem... W AMD zazwyczaj wyciągałem procka razem z chłodzeniem :D

Jak się ma dwie lewe ręce... Albo stosujesz pastę w postaci kleju XD 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Dawno temu przez przypadek, procesor zesliznal mi sie z rak, i wpadl na socket, na hasswelu. Pamietam ze ogladalem procka zdziwiony ze nie ma pinow i ze sa na plycie. Ze 100 pinow musialem prostowac cyrklem. Ale je wyprostowalem perfect i normalnie wszystko hulalo.

Ja na poprzedniej z690 wymieciagalem proca 4-5 razy i zobaczylem w koncu, ze 3 piny sa krzywe. 10 min zabwy z igla i latarka wystarczyly :E 

31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Najważniejsze, że wszystkim działa Intel co nie? 😎

Swoja droga, ciekawy jestem ile razy BSOD mialem od niestabilnosci a ile od wadliwego biosu, teraz nie mam sily i checi by znowu robic jakis wielki UV i sprawdzac to.

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano

Wygląda na niepoprawnie wykonany socket. Procesora nie da się odwrotnie zamontować, bo są duże boczne wypustki, ale te przygniecione skrawki plastiku pokazują, że socket jest niedopasowany do kształtu procesora. Pewnie procesor nie dociskał do pinów jak należy i prąd wypalił materiał.  No i użytkownik stratny, bo takich reklamacji sklep nie przyjmie :(

• Upvote 1