SebastianFM Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, Zachy napisał: Widocznie Cyber sie slabo skaluje z archi z v-cache? Albo coś zle mierzyli Zobacz ze Wukong ma to samo. Wukong to co innego, ponieważ tam na pewno ograniczeniem FPS jest karta graficzna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu Kurde przyrosty w takim Hogwart wyglądają zacnie. Ale już taki Wukong bieda. Pytanie jak to będzie z W i temperaturami. No kusi sprawdzić, bo trochę nuda z tym 7950x3d... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) @SebastianFM A czyli oczekujesz ze w CP to wina CPU i do niczego sie nie nadaje na podstawie 1 gry? Edytowano 4 godziny temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadajo Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu Oho, chyba będzie "mój ci on" 2 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu Patrząc na to To w sumie chyba jednak lepiej mi poczekać na 9950X3D, skoro mój jest lepszy od 7800X3D, to różnica na korzyść 9800X3D będzie mniejsza niż pokazują slajdy. @tomcug Dawaj już te testy i pomóż podjąć decyzję! Chociaż nie, chyba coś pisałeś ostatnio, że do 7950X3D nie będzie u Ciebie porównania? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, Zachy napisał: @SebastianFM A czyli oczekujesz ze w CP to wina CPU i do niczego sie nie nadaje na podstawie 1 gry? Nic z tych rzeczy. Wcale tak nie uważam. Możesz mieć rację, że źle testują, np. wbudowanym benchmarkiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 12 minut temu, Kadajo napisał: Oho, chyba będzie "mój ci on" O przybyl inkwizytor z PCL @SebastianFM No wg mnie albo wlasnie zle testuja, albo archi sie nie skaluje w CP powyzej pewnego poziomu. Na szczescie jest duzo innych tytulow, w ktorych nowy x3d blyszczy. Choc po Wukongu patrzac moze byc tak, ze w UE5 przyrosty beda male. Edytowano 3 godziny temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu 52 minuty temu, SebastianFM napisał: Ja tylko nie rozumiem czemu np. w Cyberku pokazują tylko o 1% wyższą wydajność. Bo średni fps jest identyczny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu 47 minut temu, PiPoLiNiO napisał: Chociaż nie, chyba coś pisałeś ostatnio, że do 7950X3D nie będzie u Ciebie porównania? To prawda, nie mam 7950X3D w bazie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu Mi się wydaje że w cyberku dużo robią różnicy pamięci a że i w 7800x3d i w 9800x3d ten sam kontroler to różnicy nie ma. Ale dziwne że różnica w zegarze i ipc nic nie daje może właśnie testują na limicie GPU nie CPU. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, wallec napisał: https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x16gb-ddr5-6800-cl34-black-ir-6800d564l34s-32gdc-p8121389 Tutaj masz ram na adie bardzo dobry bin. Na 1.3v chodzą 6700cl32-39-39-51 na 1.35v chodzą 6500mhz cl30-37-37-49. Pod AMD jak chcesz to możesz ustawić 6000mhz cl26-35-35-47 na domyślnym napięciu 1.45v lub 8000mhz cl36 na 1.4v z uclk/fclk 2000mhz (to było u mnie najwydajniejsze). Z konstrukcji mają dobre radiatory z termopadem na pmic i wycięciem w ich miejscu, dlatego nie grzeją się bardzo i łatwo je schłodzić np. wentylatorem jak będziesz mocno podkręcać na np 1.6v Tylko, że ja szukam dla 2x24 lub 2x32. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir_14 Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu @tomcug Kiedy będą jakieś pierwsze niezależne testy skoro na półkach procki mają być 7mego ? W tym miesiącu rozumiem tylko 8 jajek, na 99xx3d trzeba czekać do stycznia ? Kusi to AM5 żeby spróbować ale chyba jednak mój 14900K dociągnie do premiery 5090. Jestem mega ciekaw jak będą wyglądać temperatury i ten potencjał OC. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu Ponoć testy mają być 6 listopada. Chyba. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadajo Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Zachy napisał: O przybyl inkwizytor z PCL 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galakty Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Zachy napisał: No wg mnie albo wlasnie zle testuja, albo archi sie nie skaluje w CP powyzej pewnego poziomu. To jest w sumie ciekawe, choć z drugiej strony tego silnika już więcej używać nie będą, ale coś by mogło nam powiedzieć gdzie można spodziewać się wzrostów (UE itp). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallec Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 44 minuty temu, Umpero napisał: Tylko, że ja szukam dla 2x24 lub 2x32. 2x24 nie bierz bo będą m-die. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 9 minut temu, wallec napisał: 2x24 nie bierz bo będą m-die. Zatem jakie 2x32 żeby trafić a-die? Edytowano 1 godzinę temu przez Umpero Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 13 minut temu, wallec napisał: bo będą m-die. I co w zwiazku z tym ?? Ty tak serio ?? To nie jest intel zeby odradzac mdie bo nie poleca na 8k. 4 minuty temu, Umpero napisał: Zatem jakie 2x32 żeby trafić a-die? Nie sluchacj tych glupot jesli ktos ci pisze ze masz nie brac 24gb tylko dlatego ze sa mdie bo nie ma to zadnego uzasadnienia na platformie amd. Przy dzielniku 1:1 nie ma znaczenia czy wezmiesz adie czy bdie. Zeby te madrusie jeszcze pokazali korzysci z tych adie i roznice procentowe w wydajnosci A ty wiesz wgl czym sie roznia ze tak w ciemno sluchasz takich czarnoksieznikow i lykasz wszystko co ktos napisze bez zastanowienia?? 1 godzinę temu, wrobel_krk napisał: Mi się wydaje że w cyberku dużo robią różnicy pamięci a że i w 7800x3d i w 9800x3d ten sam kontroler to różnicy nie ma. Ale dziwne że różnica w zegarze i ipc nic nie daje może właśnie testują na limicie GPU nie CPU. Nic nie wiadomo o miejscu testowym AMD wiec wyniki testerow w tej samej grze moga byc odmienne w zaleznosci od testu i miejsca testowego. Edytowano 1 godzinę temu przez Phoenix. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxmaster027 Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, tomcug napisał: To prawda, nie mam 7950X3D w bazie. 7950X3D to jest nisza na rynku. Jest tak w ogole szansa na testy 9800x3d vs 7800x3d oba na tym samym zegarze 5ghz i tej samej predkosci pamieci, aby pokazac realny wzrost IPC? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doamdor Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Passt napisał: Pany, na ile generacji procesorów jeszcze jest przewidziana podstawka AM5? Tu masz artykuł na ten temat. https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_oficjalnie_potwierdza_nastepcow_zen_5_i_zen_5c_czego_sie_spodziewac-34081.html 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Phoenix. napisał: A ty wiesz wgl czym sie roznia ze tak w ciemno sluchasz takich czarnoksieznikow u lykasz wszystko co ktos napisze bez zastanowienia?? Nie wiem. Dlatego się radzę tutaj. Jedyna na razie co wiem to, że w jakimś stopniu a die są bardziej podatne na oc. Pytanie czy idzie je trafić w zestawach 2x32? Jeśli nie to jaka jest różnica w porównaniu do mdie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Chyba trochę panikujecie z tymi kościami, jak ktoś ktoś nie zamierza podkręcać, to wrzuci 2x16 czy 2x32, ustawi EXPO czy XMP i zapomni o RAMie na 5 lat nie przejmując się jakie ma kości. Edytowano 1 godzinę temu przez muszka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 11 minut temu, Umpero napisał: Nie wiem. Dlatego się radzę tutaj. Jedyna na razie co wiem to, że w jakimś stopniu a die są bardziej podatne na oc. Pytanie czy idzie je trafić w zestawach 2x32? Jeśli nie to jaka jest różnica w porównaniu do mdie? Kosci adie od mdie po krotkce roznia sie tym, ze na ADIE zejdziesz nizej z TRFC ale realnie sa to roznice rzedu 100ptk wiec w wydajnosci, zadne. Majac aspiracje na krecenie ram pod 8000mhz mdie majac intela te kosci nie beda sie nadawac i tu z pomoca przychodza ADIE. jednak mowimy o platformie AMD gdzie przy dzielniku 1:1 max co osiagniesz to 6400 a czesto 6000-6200 to roznice w praktyce miedzy tymi kosciami dla uzytkownika AMD sa zadne Zeby na AMD osiagalo sie realne korzysci i zyski z kosci ADIE to sam bym je polecal ale w takim przypadku jesli moduly 24gb maja mdie i zalezy ci na pojemnosci to smialo bierz bez zastanowienia. Chyba, ze chcesz jechac na dzielniku 1:2 i wbijac 8k na AMD to wtedy tak ADIE beda niezbedne. Ale wydajnosciowo nie bedzie to nic szybsze niz 6000-6400 w 1:1. A jak ktos kupuje ram pod procka 3D to juz wgl mozna zapomniec o roznicach. Edytowano 1 godzinę temu przez Phoenix. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir_14 Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu @Umpero Pisali Ci już koledzy, że w serii 9xxx jest zastosowany ten sam kontroler więc na dobrą sprawę nie ma znaczenia na jakich kościach pamięci obsadzisz. Sweet spot to cały czas 6000 CL30/32 i to się nie zmieni. W przypadku a-die masz większą szansę że system pójdzie na wyższym taktowaniu i/lub z ciaśniejszymi timingami. Tyle że cały ten znój da Ci 2% może 4% wydajności przy niskich rozdzielczościach. IMHO, lepiej zainwestować w dobre pamiątki z listy QVL producenta płyty niż kombinować jak koń pod góre z doborem ramu. Chyba, że masz już przyszykowaną butlę z ciekłym azotem i będziesz bił rekordy razem ze Skatterbencher'em 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 58 minut temu Zgłoś Udostępnij Napisano 58 minut temu No dobra. Wiem już dużo, ale wciąż nikt nie odpowiedział mi na jedno pytanie. Czy w zestawach 2x32 idzie dostać a die? Wykluczam KingBanki, które trzeba ciągnąć z Chin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się