Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zbyt duża ilość pasty po prostu wypłynie bokami po dokręceniu chłodzenia więc to nie to ;) 

@Kakarotto Zostawianie czegoś na "auto" w biosie częściej świadczy o tym że jest to włączone niż wyłączone a jak masz dodatkowo opcję wyżej "init display output" na auto to nic w tym dziwnego że tak to wygląda u ciebie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Raffi napisał(a):

Pastę rozsmarowałem na ihs sam, nie daje żadnych kropek ani krzyżyków, myślę że jest dobrze dokręcony. 

Może za dużo pasty, sam już nie wiem, nawet jak bym oddał na gwarancję to pewnie nic nie znajda bo procek działa   

Mogła mi się felerna sztuka trafić?

A testowałeś w benchmarkach ?

Jak wyglądają temperatury np w cinebench r23 / 2024 

Napięcia niby OK, ale pobór mocy jak na grę jest mocno podejrzany, 136w piku na grę to kosmos.

Może ta gra korzysta z zestawu instrukcji które zwykle idzie w stress testach odtworzyć

U mnie po UV nie łyka tyle papu nawet w stress testach a w grach około 60 stopni zwykle. Przy poborach 60 - 80 wat.
W CB R23 po pierwszym przebiegu około 80 stopni mam. Przy mocy 130w.

Po kilka godzinach w cyberpunku może z raz 70 stopni zobaczyłem. 

Jedynie podejrzanie wysokie piki do 95 stopni mam przy testach w Aidzie64, wbijam w zakładkę Tests i odpalam kolejno - FP64 Ray-Trace, FPU SinJulia, FPU Julia, CPU ZLib, CPU Mandel. 
Prawie każdy z tych testów wbija co najmniej 90 stopni w kilka sekund.

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano
36 minut temu, Send1N napisał(a):

Zbyt duża ilość pasty po prostu wypłynie bokami po dokręceniu chłodzenia więc to nie to ;) 

@Kakarotto Zostawianie czegoś na "auto" w biosie częściej świadczy o tym że jest to włączone niż wyłączone a jak masz dodatkowo opcję wyżej "init display output" na auto to nic w tym dziwnego że tak to wygląda u ciebie.

Było na auto i nic się nie działo do tej pory, ale nagle zaczęło mącić w systemie.

Initial Display Output jest ustawione na PCIe 1 Slot, druga opcja to IGD Video.

Dziwi mnie to, że tak z kapelusza to wyskoczyło. Na szczęście już nie będzie. :cool:

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Raffi napisał(a):

Tutaj właśnie w trakcie gry temperatura skacze. Zauważyłem to tylko w tej grze Gray Zone Warfare

Płyta główna to X870E AORUS ELITE WIFI 7 (rev. 1.2)

Chłodzenie Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos

Weź zapuść jakieś np, Cinebenche np. R23 i podaj wyniki z HWinfo czy też wypluwa takie cyrki.

Opublikowano
27 minut temu, lukadd napisał(a):

Weź zapuść jakieś np, Cinebenche np. R23 i podaj wyniki z HWinfo czy też wypluwa takie cyrki.

No właśnie nic takiego się nie dzieje, temperatura rośnie od prawie 75 powoli do góry, ale nie ma jakiś dziwnych strzałów trzy sekundowych 

Na aida 64 Tak samo temperatura w niektórych testach wskakuje na 93 stopnie 

Ale tylko na CPU (Tctl/Tdie) 

Obudowa procesora (średnia) i CPU CCD1 (Tdie) nie przekraczają 85 stopni A jak gram to te temperatury skaczą aż do 95 stopni 

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że 9800X3D jest w fazie beta-testów na użytkownikach. Szczególnie z tego co czytam z różnych źródeł na płytach ASRocka. RTX 5xxx też ma listę problemów.

Na dzień dzisiejszy chyba najlepiej kupić 7800X3D plus GPU RTX 4xxx/RX 7xxx dla świętego spokoju.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
50 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale wielu userów ma problem z tego co widać w internetach, szczególnie ASRockowcy.

Nie wiem czy to kwestia dostosowania płyty pod najnowszy bios ale mój ASRock nie robi problemów ani z 7700 ani z 7800X3D.

Może coś zepsuli pod najnowsze X3D. Mnie i tak się nie pali, więc nim wejdę w posiadanie 9800X3D, po problemach z ASRockami będzie wspomnienie.

• Upvote 1
Opublikowano

Asrocki są mega popularne w tym sezonie. A co tu chodzi pewnie się niedługo dowiemy.

Ja sobie wczoraj jeszcze raz z ciekawości sprawdzałem monitorując tempy i napięcia, najpierw wygrzewając w cinebenchach i y-cruncher, a później kilka h grając w KCD2, który ma momenty cisnące procka.

No i wszystko wygląda spoko, żadnych skoków temp w maxach, tak samo żadnych skoków napięć i trzyma je nisko.

yVVxVFA.png

Opublikowano
34 minuty temu, lukadd napisał(a):

Asrocki są mega popularne w tym sezonie. A co tu chodzi pewnie się niedługo dowiemy.

To sa wadliwe biosy na automacie, jak ktos manualnie ustawia cpu/ram to nic sie nie dzieje ;) Asrock najbardziej zawalil sprawe.

Opublikowano (edytowane)

Może być, że niektóre biosy mają jakieś babole. Ja wrzuciłem najnowszy nie beta po zakupie płyty, sprawdziłem def i wszystko było git z napięciami czy temp, nie było skoków dziwnych itd. Ale teraz nie zmieniam na inne na razie, jak ten działa :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ja sobie wczoraj jeszcze raz z ciekawości sprawdzałem monitorując tempy i napięcia, najpierw wygrzewając w cinebenchach i y-cruncher, a później kilka h grając w KCD2, który ma momenty cisnące procka.

No i wszystko wygląda spoko, żadnych skoków temp w maxach, tak samo żadnych skoków napięć i trzyma je nisko.

yVVxVFA.png

Na jakich ustawieniach teraz śmigasz? U mnie Vcore w POE2 wlatuje nawet na 1.3V. A y-cruncher 1.2V max. 

Edytowane przez maaaguuu
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@maaaguuu

Ja tam nic specjalnie nie zmieniałem. Nie mam czasu, ani weny rzeźbić, wolę sobie pograć :E

Pamięci expo, jedynie napięcia trochę poobniżałem + soc też niżej.

Proc chodzi def 5225mhz takty, jedynie dałem co -15 i limity z mobo. A resztę płyta prowadzi, taki procek się trafił czy gry czy wygrzewacze na proca daje ~1.1V bez skakania napięciem dla 5225mhz.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, sniper76 napisał(a):

Wgrywają ludzie beta BIOS i później płaczą, że padł procek razem z płytą :placz:

Ja NIE eksperymentuje z BIOS i zawsze wrzucam stabilną wersję :)

Ponoc podobnie jest ze sterownikami. Też nie zawsze dobrze trybią. Na najnowszych od NV sporo osob ma blackscreen. Z biosem tym bardziej moze byc roznie, aczkolwiek tez zalezy duzo od modelu. Jak producent ma 100 roznych wersji płyt AM5 i AM4 to ciezko zeby sprawdzali drobiazgowo kazden jeden egzemplarz. AGESa idzie od AMD producent to implementuje. 

Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 12:32, Johnny Tomala napisał(a):

Nie wgrywać, czekać na następny. Nie da się iGPU wyłączyć na tym BIOS-ie, już ASUS wie o tym bugu. Ja nie wgrałem, najpierw oczywiście przejrzałem wątek na forum i wiem o bugu.

Tamte usunęli a a dziś wleciały poprawione beta biosy do chyba wszystkich płyt ASUSa na AM5.

1. Optimized 9900X3D and 9950X3D
2. Improve system performance

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/382

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Tamte usunęli a a dziś wleciały poprawione beta biosy do chyba wszystkich płyt ASUSa na AM5.

1. Optimized 9900X3D and 9950X3D
2. Improve system performance

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/382

Tak zawsze pisza. Improved system performance and stability etc. Samsung update to samo i nie masz rollback'a. Zrobią update i bateria nagle 20% szybciej schodzi...

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To niech robi 5 wersji. Uj to kogo obchodzi ile on ma różnych płyt. Jak nie ogarniasz BIOS dla więcej niż 3 modeli, to sprzedajesz 3 modele. Chyba proste. A nie robią milion wersji niby tego samego, a potem problem. 

Tak powinno byc. Ale niekiedy zmiany są małe, innym razem np. skonczyly sie moduly wifi od realteka i instaluja te od AMD albo od czego innego. Tak było z moja płyta mam rev 1.2 dali inne WiFi wlasnie od AMD, dodatkowo dodali 1 wejscie PCIe 5.0 m2, wczesniejsze mialy same 4.0, nastepna wersja ma wszystko to samo + moduł od Intela..i np ulepszona sekcje zasilania. I idą nowe rev.. ogolnie jest rev 1 2 3 4 5 i potem jeszcze V2 rev 1 czyli 6 revizji tej samej tylko płyty. Gdzie w pierwszych 3 ujednolicili bios, a wszystkie inne musza miec osobny bios. No i dlatego taka kaszana czasem wychodzi niestety.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A to już efekt "kupuj Asrock, tanie i dobre" :) Więc sam procek niewiele ma do rzeczy. 

Ja z doświadczenia wolę wszystko od MSI. Z ASUSem mam mieszane uczucia więc wybieram zawsze między Gigabyte a ASRockiem, chociaż to Gigabyte miałem najwięcej i mam dobre zdanie.