Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 17:57, Pitt_34 napisał(a):

Dobra, w tym tygodniu  przetestuje u siebie i zobaczymy jak to będzie. 

W necie można przeczytać info o sporych różnicach jak ktoś już ma zdegradowaną pastę lub połowy z niej już wcale nie ma na rdzeniu tylko poza nim :E i po wymianie na ptma zalicza spadek nawet o 15-20c, sam odnotowałem kilka razy taki spadek w laptopie po zmianie zwykłej pasty na tego "pada" ale to nie była różnica względem świeżej pasty tylko takiej która właśnie już się zdegradowała od bardzo wysokich temperatur panujących w lapkach gamingowych, po aplikacji ptma taka sytuacja już więcej się nie powtórzy i to jest największy plus czyli długowieczność, aplikowałem też na 6950xt u siebie bo został mi kawałek to sobie myślę sprawdzę czy coś urwę i nie urwałem nić, tylko że ja w przypadku tej karty nie miałem nienormalnych temperatur rdzenia czy hs dla tego modelu, natomiast jak ktoś widzi że ma zbyt wysokie tempy niż być powinny lub jest spora różnica między temp rdzenia a HS to jak najbardziej wymiana ma sens, pakowanie tego na ihs jeżeli masz normalne temperatury niczego nie wniesie, czasem nawet może być gorzej niż na zwykłej dobrej paście.

W dniu 7.04.2025 o 09:10, Kadajo napisał(a):

Dlatego najlepiej go stosować na GPU.

Na cpu też ale tych bez ihs dlatego idealnie nadaje się do aplikacji w lapku na rdzeniu gpu i cpu ;) później już tylko przedmuchujesz układ chłodzenia bez odkręcania śrubek i zabawę w wymianę pasty, w lapku gdzie na cpu masz okolice 90c zwykła pasta się degraduje w kilka godzin, po aplikacji świeżej masz przykładowo 85c a za 2 dni nagle 90-92 + załączający się throttling = spadek wydajności, z ptm'em takich akcji nie ma ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie, co jest nie tak z moim procesorem ? albo może już ze mną :E

Rdzenie mają po 30*/31* w spoczynku, a  ogólnie pokazuje 47/48*, cały czas coś mi mieli Windows, użycie procesora oscyluje w granicach 3 do 5 procent i pobiera 23/25W.

Zrzut ekranu 2025-04-08 200003.png

Zrzut ekranu 2025-04-08 200113.png

Zrzut ekranu 2025-04-08 200147.png

W biosie obniżyłem napięcie do 0.900v

zaznaczam, że w grach  jest  raczej wszytko ok, średnio 55/60*

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

ogólnie pokazuje 47/48*, cały czas coś mi mieli Windows, użycie procesora oscyluje w granicach 3 do 5 procent i pobiera 23/25W.

Masz 247 procesów w użyciu, więc nie dziwne.

Zrzutekranu2025-04-08202129.thumb.png.2f93e1100ab42b88a2642e43c0660a05.png

chrom + 5 zakładek z filmami na y-tube i forum.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
48 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Ten lata już 3 lata i przeżył intela procesory a teraz AMD.

Rookie numbers. Mój ma 7 lat, 260 procesów. Przeżył Intela, dwie platformy AMD po dwa CPU każda, upgrade do Win11, i nie mam takich problemów. 

Na screenie widać, że CPU nie obniża zegarów, tylko ciśnie w idle 4700 MHz. C-State mu wyłączyłeś?

Opublikowano
13 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Rdzenie mają po 30*/31* w spoczynku, a  ogólnie pokazuje 47/48

Wszystko jest ok, pierwszy raz masz AMD??

13 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

pobiera 23/25W.

A jakiego poboru sie spodziewales na pulpicie?? No bo chyba nie 10W ;)

• Thanks 1
Opublikowano

No, ze 20W będzie, jeśli piłujesz Vsoc to więcej.

Temperatury raczej w normie, tyle pokazuje też u mnie.

11 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

I jego bazowe takty to 4700 właśnie. 

W idle normalnie sobie obniża, zablokowałeś zegar na sztywno. 

Screenshot2025-04-09100256.thumb.png.27a766c0e21848151fc661a0449d54a7.png

Opublikowano
47 minut temu, Phoenix. napisał(a):

chyba nie 10W

Bodajże Jurek coś tutaj wspominał, że ma 16/18W, ale skoro twierdzicie że jest ok to tak zostaje. Zmienię jedynie pastę na PTM i postawie nowy system. 

@some1 do ilu Ci schodzą takty w idle ?

2340 ?

Opublikowano

2340 do 5215. Ty masz cały czas 4691.

Pobór w Idle jeśli wierzyć hwinfo to przede wszystkim SoC i Misc. A to zależy od ustawień RAM i pewnie innych peryferiów. Grzebanie w Vcore wiele nie zmieni. 

Opublikowano
26 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Bodajże Jurek coś tutaj wspominał, że ma 16/18W, ale skoro twierdzicie że jest ok to tak zostaje. Zmienię jedynie pastę na PTM i postawie nowy system. 

2340 ?

Ja też mam 16/18W. Ale ja mam vsoc 0.92 (MLCK/ULCK 2:1)

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

postawie nowy system. 

Jak już chcesz ruszać system na czysto i zostać przy 11 to wgraj sobie https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_11_iot_enterprise_ltsc_2024_x64_dvd_f6b14814.iso bedziesz miał mniej syfu i telemetrii na starcie a najlepiej w 10 ze wsparciem do 2031r https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso - sam go wgrałem tydzień temu i na nim zostaje :P 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Format zrobiony, a i tak pod 300 procesów jest. Nie wiem jakim ujem u kogoś tam było tak mało :)

Nie wiem co tam robisz, moj czysty system gotowy do dzialania bez ciecia z calym softem ktory potrzebuje to 180 procesow.

Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Send1N Istnieją jakieś programy do usuwania zbędnych rzeczy czy jedynie kombinacje z instalacjami takimi jak wyżej dałeś? 

Z gotowców np stary autoruns https://www.dobreprogramy.pl/autoruns,program,windows,6628705182025345 odpalasz jako administrator i odznaczasz zbędne softy startujące przy starcie systemu jest też skrypt od wowo z forum megawrzuta.pl/xpxcn5x0 uruchamiasz punkt nr2 "tuning pc" tylko nie dawaj 3 "retro" :E bo za duże cięcia wejdą i sklep może nawet nie działać :P 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

2340 ?

Na pobor w idle ma wplyw wiele zmiennych, zmienisz napiecie SOC i juz bedzie inne, ruszysz myszka i tez bedzie inne.  Ja te sobie ogladac pulpit i wylapac najnizsza czestotliwosc i pisac ile mam ;) Wiec realnie korzystajac z komputera nie ma to zadnego znaczenia czy to bedziesz miec 20W w idle czy 30W. To sa pierdoly, ktroymi nie warto zawracac sobie glowy bo pobor bedzie caly czas skakal jak szalony.

Ja to nie robilem formata od poprzednich cpu na AMD ale na dniach zrobie, w domu bede to z ciekawosci sprawdze ilosc procesow ale wszystko dziala jak trzeba wiec ile by nie bylo procesow, to mam to w tylku :D  

47 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Ja też mam 16/18W. Ale ja mam vsoc 0.92 (MLCK/ULCK 2:1)

Jak sie gapi w pulpit i nie rusza myszka to sobie moze byc taki niski, tylko realnie nie ma to zadnego znaczenia bo nawet w idle ciagle sie cos robi chociazby w przegladarce.

38 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Format zrobiony, a i tak pod 300 procesów jest. Nie wiem jakim ujem u kogoś tam było tak mało :)

U mnie w idle 40W lekko, te Razery Srazery i pewnie taki efekt. No ale tu 16 rdzeni, na 9800X3D było mniej. 

No i zdrowe podejscie, przejmowanie sie iloscia procesow w systemie jak wszystko działa to podchodzi juz pod chorobe psychinczna ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

U mnie w win11 24h2 po czyszczeniu ilość procesów waha się między 85 do 92 w idle. Z przeglądarką i jakimś programem około 120. Zastanawiam się tylko czy ten debloat mógł wpłynąć na to, że nagle cinebench czy ycruncher potrafi zawiesić kompa. Nie ma BS czy coś w tym stylu, a następuje po prostu zamrożenie. Grałem na tych ustawieniach bardzo długo i nigdy się nic nie zawiesiło... Zresztą wcześniej testy też przechodziło za każdym razem, ale były też w międzyczasie aktualizacje windy🤷 No i po resecie kompa cb24 przechodzi 😆

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak już chcesz ruszać system na czysto i zostać przy 11 to wgraj sobie https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_11_iot_enterprise_ltsc_2024_x64_dvd_f6b14814.iso bedziesz miał mniej syfu i telemetrii na starcie a najlepiej w 10 ze wsparciem do 2031r https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso - sam go wgrałem tydzień temu i na nim zostaje :P 

Jak to aktywować?

Opublikowano

Polecam MAS: megawrzuta.pl/rgtskh0r wypakuj wybierz folder all in one version i aktywujesz jak ci się podoba licencją cyfrową (opcja nr1) lub kms (opcja nr3) w tym przypadku aktywujesz do 2038r lub do momentu formata, nie na stałe jak w przypadku opcji nr1 ;) 

• Like 1
  • Upvote 1