Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Test vsoc na kilku płytach.

Crosshair sztywniutko jak git pod celą. 

Asrock rozjechany jak cwel pod celą. 

Na płycie ze stopki z 9700X rozjazd soc mam o 0.01v ale jak podmieniłem na 7800X3D to był sporo większy. Manualnie LLC wyrównałem.

Opublikowano
19 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Test vsoc na kilku płytach.

Crosshair sztywniutko jak git pod celą. 

Asrock rozjechany jak cwel pod celą. 

Miałem na auto przez trzy miesiące, monitorowałem napięcie soc praktycznie codziennie i takich anomalii jak ten Pan nie uświadczyłem u siebie na b850 riptide , 9800x3d bios 3.15 oraz 3.20.

Opublikowano (edytowane)

Może kogoś zainteresuje, bo faktycznie to działa, a kompletnie zapomniałem o tej opcji w BIOS-ie :D

Tak dodatkowo do powyższych komentarzy :)

https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719

U mnie x870 riptide i też nie zauważyłem dużych skoków, ale po ustawieniu na enabled jest sztywniutko :D

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Adikon napisał(a):

Może kogoś zainteresuje, bo faktycznie to działa, a kompletnie zapomniałem o tej opcji w BIOS-ie :D

https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719

U mnie x870 riptide i też nie zauważyłem dużych skoków, ale po ustawieniu na enabled jest sztywniutko :D

Ja zmieniłem VSOC z 1.2 (wartość z najnowszego BIOSu ASRocka) do 1.1 i przestawiłem wedle sugestii SOC OC MODE na ENABLED.
Dzięki!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak wiadomo swoją przygodę na forum zacząłem od stutteringu. Przez ten czas testowałem różne podzespoły (Cepy tylko AMD 7800 i 9800x3d). W pewnym momencie problem się zmniejszył i teraz praktycznie nie występuje, ale na przykład taki ETS 2 potrafi miejscami klatkować, gdzie u znajomych na intelach to nie występuje. Oczywiście jestem zadowolony z AMD, bo temperatury super i ogólna wydajność świetna, ale co było kombinacji to moje. I nie, nie jestem fanboyem Intela czy AMD. Simracing rządzi się swoimi prawami i takie ścinki na winklach potrafią zepsuć cały wyścig. Ciągle się zastanawiam co tak naprawdę mogło być przyczyną i nadal jest w pojedynczych przypadkach 🤔. Podobno jeszcze wyłączenie SMT pomaga jeśli ktoś gra tylko w gry, ale ja różnic nie widzę za bardzo. Może zen6 lepiej wyjdzie, bo o ile winda jest wyczyszczona z telemetrii tak w simach obecność baz DD czy innych kontrolerów zapewne nie pomaga procesorowi. Zresztą zrobiłem test i na starym thrustmasterze i frametimes był stabilniejszy niż na bazie DD o dużo większej rozdzielczości. 

9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ja zmieniłem VSOC z 1.2 (wartość z najnowszego BIOSu ASRocka) do 1.1 i przestawiłem wedle sugestii SOC OC MODE na ENABLED.
Dzięki!

U mnie przełączenie na enabled dodatkowo ustawia power down z automatu na off także musi być na auto, bo od razu tm5 się wysypuje😅, a nie chce mi się bawić znów w timingi. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

W niedzielę miałem tą możliwośc poskładania 9800X3D z tomahavk b850 jakie było moje zdziwienie kiedy tworząc profil dla ramu zobaczyłem coś takiego :D 

Najlepsze w tym jest to żze jezeli przesuniesz strone za m,ało w dół to vddio nie widać , w  takim wypadku jeżeli na asrocku jest to samo to wiadomo z kąd te dziry w X3D na powietrzu np.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko spoko tylko pokazujesz napiecie ramu i kontrolera, a nie SOC ;)

Swoja droga wdg mnie slabo to MSi rozwiazalo, ze jak podbijasz napiecie ramu to reszta sie podbija z automatu.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
1 minutę temu, Adikon napisał(a):

dawał 1,45V VDDIO

Bo to jak widac kolega wyzej na filmie pokazal idzie w parze na asrocku z napieciem ramu, u mnie niezaleznie ile wbije na ramie to vddio sie nie zwieksza, trzeba recznie podbic. Aczkolwiek do 6000mhz na ramie to wystarcza malutkie napiecia.

• Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Bo to jak widac kolega wyzej na filmie pokazal idzie w parze na asrocku z napieciem ramu, u mnie niezaleznie ile wbije na ramie to vddio sie nie zwieksza, trzeba recznie podbic. Aczkolwiek do 6000mhz na ramie to wystarcza malutkie napiecia.

To jest MSI tomahavk b850

• Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, Adikon napisał(a):

głupoty piszą

soc 1.05 zalecane ? wszędzie jest info o 1.2 - 1.25V.

Na 1.05 to pamięci 6000/6400 nie ruszą przy 1:1, więc tylko 1:2 na tak niskim napięciu będzie działać.

Opublikowano
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

głupoty piszą

soc 1.05 zalecane ? wszędzie jest info o 1.2 - 1.25V.

Na 1.05 to pamięci 6000/6400 nie ruszą przy 1:1, więc tylko 1:2 na tak niskim napięciu będzie działać.

To fakt i nie zaprzeczam. Bardziej chodziło mi tę funkcję w BIOS-ie 😉. Ja niestety też nie potrafię zejść tak nisko z sokiem 😆

Opublikowano

Miałem jakiś czas soc na 1.05v przy 6000mhz. Komp działał, ale po dłuższych testach wyszło, że nie był do końca stabilny. Dałem 1.11V w biosie, Hwinfo wyświetla 1.1V i tak już od dłuższego czasu z 2 miechy+ i wszystko gra.

Opublikowano

a jest gdzieś info od jakich "czynników" zależy wartość v soc? Czy samo EXPO czy coś jeszcze (ilość nvme, ilość ssd ssata gpu x16/x8, iGPU auto itd.)

ja co prawda mam 7700 ale zaczynam zastanawiać czy jest sens wbić coś na sztywno niż domyślne auto (1,24-1,245). Od pół roku wsio stabilne- bios F32f