Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli się opłaciło? xD 

A tak szczerze, to ja nie dość, że mam TRAYa z ME, to jeszcze mobo kupiona w komputroniku.
Aż się boje co by było w razie awarii.

Kusi mnie aby zobaczyć jak wygląda CPU od spodu.
Od dnia pierwszego chodzi na CO -30, VSOC na sztywno 1.1V no i po czasie odpaliłem też opcję o której wspominali w YES Tech City (ciągle zapominam jak się nazywa).
Procka mam ponad 4 miechy, no i zawsze najświeży bios.

Opcja o której wspominałeś Advanced\Amd Overclocking\Soc/Uncore OC Mode

soc oc mode.jpg

Opublikowano
36 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Asrock Tefal :hihot:

No bez kitu, ASRock z następnymi seriami płyt powinien wejść w jakieś kulinarne nazewnictwo powiązane ze smażeniem i pieczeniem :)

27 minut temu, kekeke napisał(a):

Właśnie na tych płytach asrocka z sygnatury, 5 miesięcy na biosie 3.2 wystarczyło. 

Jedną płytę masz B650M HDV/M.2, czyli taką jak moja. 
Jak internet szeroki i głęboki nie znalazłem ani jednego przypadku na tej płycie.
Na niej Ci się jeden uszkodził?

Fuck me... mój cep zbliża się do 5 miechów na ASRocku. 
Może rozbiorę chłodzenie i zobaczę jak wygląda :o 

11 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Opcja o której wspominałeś Advanced\Amd Overclocking\Soc/Uncore OC Mode

soc oc mode.jpg

Tak dokładnie. Nie wiem, już 3-4 raz zapominam jak to cholerstwo się nazywa ;) Odkąd się dowiedziałem mam non stop włączone.
Zawsze jak robię reset mobasa to potem szukam jak głupi "gdzie to było i jak się nazywało".

Jakby to nazwali "ASRock Anti-Tefal Mode" to bym pamiętał ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamewychodzi na to , że nie możesz spać spokojnie ze swoim asrockiem...szczerze mówiąc ja bym przemyślał zmianę mobka :P 

Ja bym rozebrał, obejrzał socket, wystawił na OLX, kupił coś fajnego, spał spokojnie. Ktoś sobie kupi, włoży 7500f i będzie się cieszył długo.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Fuck me... mój cep zbliża się do 5 miechów na ASRocku. 
Może rozbiorę chłodzenie i zobaczę jak wygląda :o 

Ja zrobię oględziny pół roku przed końcem gwarancji cepa. Wymieniać na szybszy na razie nie mem potrzeby (pierw wymienię kartę graficzną na bardziej energooszczędną i może monitor).

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

To takie pytanie na zaś. Próbowałeś może to jakoś lekko papierkiem ściernym przeszlifować? xD 

Nie, po szlifowaniu będą widoczne ślady i wtedy gwarancje mi odrzucą. 1 pad był delikatnie uszkodzony, przykleił się do socketu w płycie głównej, na zdjęciu widać inny odcień.

4.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja od zawsze nie ufałem asrockowi, bardziej niż gigabyte  :E 

ASRock za dawnych czasów był synonimem awaryjności... i mówię tu o czasach jak miałem Athlona 1GHz ;) Wtedy miałem niewiele lepszą płytę ECS.

5 minut temu, kekeke napisał(a):

Nie, po szlifowaniu będą widoczne ślady i wtedy gwarancje mi odrzucą. 1 pad był delikatnie uszkodzony, przykleił się do socketu w płycie głównej, na zdjęciu widać inny odcień.

To był taki żarcik, sorry. Myślę czy nie rozebrać chłodzenia i sprawdzić "jak się sprawy mają".

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, ket_rab napisał(a):

No ciekawe bo do tej pory mówiło się że ramka na amd w kwestii temperatur niczego nie zmienia tylko na intelu można urwać kilka stopni, mam nadzieje że nie zrobił po prostu dobrej reklamy tylko jest to legitny test bo jakimś dziwnym trafem jest to produkt od thermal grizzly :ExD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

To soc uncore u mnie znów nic nie zmienia, a przynajmniej nie zauważyłem. Odpalony całą noc ycruncher czy tm5 i vsoc nie skacze w ogóle. Ustawiam 1,2 i trzyma 1,999. Load line calibration na lvl2 dla core i soc. Dodatkowo oprócz CO i curve shaper mam offset -100 co obniżyło temperatury o ponad 10 stopni, a w cb23 czy 24 wyniki takie same praktycznie.

Opublikowano
16 godzin temu, kekeke napisał(a):

Właśnie na tych płytach asrocka z sygnatury, 5 miesięcy na biosie 3.2 wystarczyło. 

Jakie ustawienia zmieniałeś po aktualizacji  biosu do 3.20 , i czy bawiłeś się w oc ramu , cpu ? Miałeś jakieś oznaki degradacji cpu , problemy ze stabilnością ?

Opublikowano (edytowane)

CPU, który poszedł na gwarancje miał około 18 miesięcy. Przez pierwsze 10-12 miesięcy pracował bez limitu na phantom spirit czyli pod 145W PPT i z temperaturami pod 90 stopni. Pierwszy przegląd zrobiłem po około 6-8 miesiącach jak kupiłem drugi CPU i wszystko było ok. Kolejny przegląd był w momencie aktualizacji biosu do 3.2, wtedy był on najnowszy (można sprawdzić sobie date wydania) i również wtedy wszystko było ok i bez śladu.

Wszystko było cały czas stabilne bo pracowało 24/7. Po aktualizacji poluzowałem lekko pamięci z 6200/28 na 6000/30 i obniżyłem vsoc z 1,25 na 1,2. Oba ustawienia były stabilne chciałem po prostu mieć pewność, że nic się nie wywali, a nigdy też nie szukałem najniższej stabilnej wartości. Po aktualizacji biosu włączyłem tryb eco 65W (140W z gniazdka na integrze), więc temperatury spadły mi drastycznie ale najwidoczniej nowe biosy były lewe :E

PBO -10 i limity prądowe wpisane ręcznie zgodnie ze specyfikacją

Edytowane przez kekeke
  • Thanks 1
Opublikowano

@kekeke Zdjąłem dzisiaj chłodzenie. Procek pracuje na tym mobo ok. 5 miechów.

20250920_125832.thumb.jpg.27553830d39c23266ef74be9f4cf85c2.jpg

20250920_125910.thumb.jpg.0106ec4bcfe450bb5afcbcadeb55bc4c.jpg

Tam mogło mi parę paprochów zaplątać się do zdjęcia, więc te parę kropek to jakiś kurz... W realu jest ideał. Widzi ktoś coś niepokojącego?

Mnie zastanawiają te niebieskie przebarwienia ale w realu są widoczne tylko pod specyficznym kątem i z bliska wyglądają "fabrycznie" tj. jest zachowana symetria itd.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, kekeke napisał(a):

Na wprost ciężko cokolwiek zobaczyć, oglądaj pod kątem tak jak zrobiłem zdjęcie wcześniej.

Już go wsadziłem i skręciłem chłodzenie.
Przy dobrym świetle dziennym oglądałem na różne sposoby i na moje oko nie widzę nic niepokojącego abym się przejmował.

Opublikowano

To jest mój drugi 7950x3D, na zdjęciu zaznaczyłem ciemniejszą plamkę jak przy poprzednim CPU. Ciężko to złapać na zdjęciu bo jest znacznie mniejsze ale następna kontrola będzie za 3-4 miesiące. Póki co to leci do Asrocka :E

2.jpg