Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dlogi napisał(a):

Na początku lutego tego roku 5700X3D były na ali po 600 zł. Aktualne ceny wynikają z popytu, hype na X3D, pozornej opłacalności inwestycji w posiadane AM4, niewiedzy ludzkiej i głównie dotyczy to 5800X3D

No panie, za 600 to bym wziął, bo zawsze jakiś wzrost fps. Weź mi daj znać jakby tak było znowu :D właśnie myślałem że idealna cena jest do 700, a 600 to super.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Co prawda na 5700xd ale to 300mhz roznicy. generalnie im lepiej gra korzysta z IPC tym wyniki lepsze.

obraz.thumb.png.4943a650142703663082bcf65017782a.png

Srednie osiagi:

obraz.thumb.png.c277b09bfd0e26a94d95a68d84684205.png

W takim spiderman gdzie wlaczasz RT to taki 9600X robi siedczke ze starego 3D.

obraz.thumb.png.4811d538bdaf71d9009ce41a1cbf3078.png

Pewnie sobie zakodowałem wyniki z Pure i TechPowerUp a tym były wyniki odwrotne :E

relative-performance-games-1920-1080.png

baldurs-gate-3-1920-1080.png

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9700x/18.html

Tutaj już w ogóle odlot.

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-7-9700x-vs-intel-core-i5-14600k-premiera-architektury-amd-zen-5-ewolucja-czy-rewolucja?page=0,47

1 godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja wchodzę z założenia że ja jestem ok i liczę na to że kupujący też będzie. Jak wiem że coś jest zrypane z moim sprzętem to tego nie ukrywam. Możesz przed wysłaniem zrobić filmik na którym ładnie wszystkie piny widać i nagrać jak wkładasz do pudełka - ile to potrwa ... a potem masz swoje argumenty jakby coś było nie tak. 

Najbardziej mnie boli jak widzę że ludzie wystawiają na sprzedaż i piszą że przesiadają się na AM5 :ehh: Wręcz błagają kupującego aby sprawdził czy na AM5 można taniej złożyć zestaw. :sad: Dlaczego podpowiadają kupującemu co powinien zrobić i dają przy tym zaporowe ceny za swój gruz? :D:D

Ja się chyba za dużo takich wątków naczytałem typu "Żulernia z OLX" i mam chyba uraz. Zresztą jak widzę jakie gagatki nie raz przyjeżdżały do mnie do domu odebrać sprzęt i niby sprawdzić na miejscu to też nie zachęca. Raz przyjechał gość bez baterii na MOBO i mówi, że procek nie wstaje. Raz GPU wsadzał nie w ten slot co trzeba :E 

44 minuty temu, Keller napisał(a):

Skąd ten wzrost cen? Ja zwróciłem za 750zł kiedyś 5700xd bo na rX6600 nie widziałem różnicy za dużo - max 10 fps. Więc olałem. Ale wtedy ceny były chyba prawie 2x niższe.

A i dodam że być może te ceny procków były z winy aliexpress bo tam właśnie 700-800zł. Może to promocje? Nie wiem, ale OEM.

Pamiętam jak Ci doradzałem, żebyś do Cyberpunka kupił dysk SSD, bo siedziałeś na talerzowym HDD i też mówiłeś, że nie widzisz różnicy. Te 10 fps między Twoim Ryzen 5500 a 5700X3D też olałeś , bo niby 10fps różnicy, więc dziwnie to u Ciebie bywa.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Keller napisał(a):

Czyli spóźniłem się na kupno a była najlepsza cena. I co, teraz będą same za 900-1200?

Teraz mając chęć zmiany procka to sprzedaje się AM4 i kupuje AM5 nawet z tanim 7500F. Zobacz sobie w testach jak dobrze sobie radzi. Aktualne zagrożenie to rosnące ceny RAM w szybkim tempie, więc decyzja powinna być natychmiastowa a jeśli nie to po prostu zostań na Ryzenie 5 AM4. X3D AM4 nie mają totalnie żadnego argumentu przy aktualnej wygórowanej cenie, wzrost wydajności jest zbyt niski. Nie bez powodu wróciłem do 5700X kupionego za 330 zł na ali w sierpniu.

Życie, ja się spóźniłem na 14600K, który 2 miesiące temu był za 600 zł w komplecie z BF6 w X-komie. Kto gierkę i tak miał zamiar kupić ten zrobił dobry interes.

Edytowane przez dlogi
Opublikowano
1 minutę temu, skunRace napisał(a):

Pamiętam jak Ci doradzałem, żebyś do Cyberpunka kupił dysk SSD, bo siedziałeś na talerzowym HDD i też mówiłeś, że nie widzisz różnicy, więc różnie to u Ciebie bywa.

No ale nie ma wielkich :) HDD miałem szybki i cyber akurat gładko chodzi na obu dyskach w trybie HDD bo on taki ma - np przycinek praktycznie zero. Co mi przyspieszyło to tempo ładowania. Znacznie szybciej windows się włącza i tak dalej, ale sama gra naprawdę nie doznała szoku.

Co innego procek. 5700x3d zmieniłem z 5500 i wzrost był do 10 fps a często nawet mniej. Więc po co wydawać 3x więcej? Nie widzę sensu. Jedyne co mnie motywuje to to że będą te ceny teraz 1000+ ale to chyba już lepiej na AM5 przejść. Dziś na 100% to wina tego że słabą kartę miałem i tyle. Przy lepszej wiadomo że wzrosty są większe. Jak dasz 750Ti i 9800X3D to co to da, nic :D 

Opublikowano

Sorry bo delikatnie edytowałem post zanim odpisałeś, przynajmniej miałem w edycji. Sens przejścia na AM4 X3D już minął. Temat przycinek i minimalnego fps już wałkowaliśmy bardzo długo. Ja się nie zgadzam, że między HDD a SSD nie ma różnicy, tak samo, że 5700X3D nie wiele pomaga w stosunku do 5500, który bardziej wydajnościowo 3600 przypomina. Wszystko na ten temat napisaliśmy w innym wątku dawno temu i nie dogadamy się w tej kwestii :D

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, skunRace napisał(a):

Sorry bo delikatnie edytowałem post zanim odpisałeś, przynajmniej miałem w edycji. Sens przejścia na AM4 X3D już minął. Temat przycinek i minimalnego fps już wałkowaliśmy bardzo długo. Ja się nie zgadzam, że między HDD a SSD nie ma różnicy, tak samo, że 5700X3D nie wiele pomaga w stosunku do 5500, który bardziej wydajnościowo 3600 przypomina. Wszystko na ten temat napisaliśmy w innym wątku dawno temu i nie dogadamy się w tej kwestii :D

No nie dogadamy się i by Ci oczy zbielały jakbyś pograł na moim HDD w tą samą grę i SSD. Niestety ale nie ma różnicy fps. Różnice są w szybkości ładowania i czasem w przycinkach, ale ja ich na HDD nie miałem za wiele (uwaga, cyber jest dobrze zoptymalizowany) więc zostawiam to tym którzy mają dwa dyski i sobie sami test zrobią. Ja nie będę nic udowadniał, choć jakby ktoś mi dał kasę za test to bym zrobił i by łyso było :D  Można z SSD zrobić boga fpsów, ale to nie jest prawda bo od fps są procek, karta, ram w 90%.

Jak nie ma sensu na X3D w Am4 przechodzić to spoko, przejdzie się na AM6 :D  

"tak samo, że 5700X3D nie wiele pomaga w stosunku do 5500"

No nie pomaga jak masz słabą grafę, zrozum to, że lepsze procki dają kopa przy dobrej karcie, a nie masz niskie użycie i to niewiele daje. RX 6600 którego wtedy miałem nie wymaga dobrego procka. Tobie się naprawdę wydaje że dasz 750Ti i na 9800X3D dostaniesz 30 fps w stosunku do Ryzena 5500? lol pięć. Grafa się liczy tu znacznie bardziej.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Ale Twój temat zaczął się dużych spadków minimalnego FPS i właśnie przycinkach. Dlatego wszyscy Ci doradzali wymienić dysk na SSD i procesor. Ty stwierdziłeś, że nie ma różnicy między talerzowym HDD a SSD, a różnice między 5500 a 5700X3D są znikome. 
Więc jak dobrze pamiętam trochę śmiechu było, bo przecież pisało z Toba wiele osób. To tak jak byś powiedział, że nie ma różnicy między graniem w Cyberpunka na PS4 a 5700X3D i SSD :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, skunRace napisał(a):

Ale Twój temat zaczął się dużych spadków minimalnego FPS i właśnie przycinkach. Dlatego wszyscy Ci doradzali wymienić dysk na SSD i procesor. Ty stwierdziłeś, że nie ma różnicy między talerzowym HDD a SSD, a różnice między 5500 a 5700X3D są znikome. 
Więc jak dobrze pamiętam trochę śmiechu było, bo przecież pisało z Toba wiele osób. To tak jak byś powiedział, że nie ma różnicy między graniem w Cyberpunka na PS4 a 5700X3D i SSD :E

Za radami poszedłem wymienić proca i go zwróciłem, bo te rady nie były trafione - powtórzę, różnica była max 10 fps, a często mniej. Dziś wiemy że na karcie low end jakim jest RX6600 naprawdę nie ma co oczekiwać cudów. Największe spadki miałem z powodu stu letniego Win 10 okazało się i pewnie z błędami, bo po reinstallu tego nie było i FSR zaczął działać, a nie działał wcześniej i fpsy były identyko po włączeniu go. Po reinstalacji systemu nagle FSR dodał mi 20-25 fps. SSD powtórzę dał kopa do ładowania, nie fps.

No spoko, możesz się śmiać i możesz iść mi udowodnić że na 750Ti jest różnica 30 fps pomiędzy Ryzen 5500 a 9800 XD. Jak uważasz, że procesor mimo słabej karty aż tyle fps dodaje to spoko, błądź dalej i się śmiej. Śmiech to zdrowie. Gorzej że brak wiedzy, ale to się pominie. Możesz mieć kółeczko własnej adoracji z  podobnymi sobie. Oczywiście żadnych testów na potwierdzenie swojego poglądu nie masz. I nikt nie napisał że nie ma różnic między ryzenem 5500 a 5700X3D - tylko nie ma wielkich różnic fps gdy masz słabą kartę.

Zasada jest prosta - sprzęt ma być dobrany. Jak masz hiper proc, a gównokartę, to różnica fps będzie znikoma niezależnie na jaki ten proc wymienisz. To samo, możesz mieć hiper kartę jak RTXa 5090 a procesor dwurdzeniowy typu Athlon X2 i różnicy nie odczujesz zmieniając na Phenomka X4, bo ta karta nie będzie wykorzystywana, procesor jej nie napędzi. I jeśli tego nie wiesz, a to podstawy to naprawdę przestań udawać eksperta próbując ze mnie debila robić. To są podstawy.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Mnie się nic nie wydaje, po prostu wiem jak działa Cyberpunk z otwartym światem na talerzowym dysku i wiem jak działa na słabym 5500 w stosunku do 5700X3D. Temat został już wyczerpany w Twoim temacie na wiele stron i nikt nie potrafił przemówić Ci do rozumu, więc nie ma sensu tego ciągnąć, bo chyba pamiętasz, że wiele osób z Tobą pisało i się śmiało. Nie porównuj jakiś skrajnych przypadków i nie rób z nas idiotów w przykładach typu 750Ti, bo miałeś 6700 a podobno minimalny fps po zmianie sprzętu prawie się nie zmienił.

Wejdź sobie w swój fantastyczny wątek i poczytaj jakie pierdoły i idiotyzmy wypisywałeś i kto się z kogo śmiał. Zmiana dysku z HDD na SSD do współczesnych gier nie ma sensu, zmiana 5500 na 5700X3D prawie nic nie daje. Ten temat powinien być przypięty, żeby ktoś nie tracił czasu na pomaganie Ci w kojenych Twoim wspaniałych tematach. Nawet mówiłeś, że skoro Twój 5500 nie ma 100% użycia w Cyberpunku to  procesor nie ma żadnego znaczenia :boink:Koniec offtopu żyj sobie dalej w swoim undervoltingowym świecie :salut: Zacząłem tylko posta, bo jak Ci ludzie doradzali wymień na 5700X3D, bo był w dobrej cenie to oddałeś bo mała różnica. Teraz piszesz, żeby Ci znowu dać znać jak będzie dobra cena :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Bądź ignorantem ile chcesz gościu. Zapytaj chata gpt czy masz rację i pośmiejemy się dopiero.

". Zmiana dysku z HDD na SSD do współczesnych gier nie ma sensu, zmiana 5500 na 5700X3D prawie nic nie daje."

Kto tak napisał? Twoja głowa co najwyżej, to nie jest cytat ze mnie. ZACZNIJ MNIE CYTOWAĆ TO POGRĄŻYSZ SIĘ, a specjalnie unikasz tego.

To co ja pisałem: zmiana HDD na SSD głównie daje szybkość ładowania, czasem mniej zacinek w grach, o fps nie ma co walczyć ani średni, ani maksymalny. Rzadko minimalny tak, bo chodzi o te zacinki. Ale jeśli ich nie ma na HDD to niewiele to zmieni.

Drugie - zmiana 5500 na 5700X3D prawie nic nie daje w grach GDY masz słabą kartę. Dopisz to i będziesz szczery, a nie manipulujesz moimi wypowiedziami.

Szkoda prądu na ciebie, ignoruję bo jesteś żałosnym gimbazjalistą z ego pod sufit. Wroć na elektrodę, tam popiszesz się butą, bo nie wiedzą. 

12 godzin temu, skunRace napisał(a):

wiem jak działa Cyberpunk z otwartym światem na talerzowym dysku

Gdybyś nie był gimnazjalistą to bym się założył z tobą o 5000zl, że na moim HDD super cyber działał w trybie HDD i byś mamusię musial prosić o oddanie mi.

12 godzin temu, skunRace napisał(a):

Teraz piszesz, żeby Ci znowu dać znać jak będzie dobra cena :E

Biedaku nie rozumiesz że ktoś może chcieć lepszego proca od tego co mam w dobrej cenie. Za ciężko dla inteligencji 65. Blondynki z tiktoka myślę są dobrym rezonowaniem do tego co piszesz. Z pierogiem, zalecam ci ignora też mnie bo nie trawię niskiej inteligencji i myślenia że zjadło się rozumy.

Zrzut ekranu.jpg

A4F947E4-0396-4A6D-B1DC-FEB9D5A9B9B6.png.2987e3b5941f354f629263671ab39e40.png

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Przecież Ty już w lutym mówiłeś, że lecę do ignorów :hihot: Temat zostawiam dla potomnych, żeby sobie poczytali z kim mają do czynienia i kto popisuje się butą i niewiedzą. Ty miałeś RX 6700 a nie 750Ti, ale różnic i tak prawie nie widziałeś ani w minimalnym ani w przycinkach. Faktycznie szkoda klawiatury, śmieszy tylko to, że się tak uruchomiłeś po tylko jednym poście i tak długim czasie. Ale jakbym zakładał takie tematy jak ty i pisał w nim tak idiotyczne posty i przytaczał elektrodę na koniec to też by mi było głupio, że ktoś mi to wypomina :E

@Edit

Faktycznie grubo z tobą jest coś nie tak, skoro po raz drugi piszesz, że jestem na czarnej liście, a chwilę póżniej edytujesz swoje wcześniejsze posty i reagujesz na mój. Widzę, że nic się u ciebie nie zmieniło, poziom ten sam, czyli gadanie o gimnazjalistach, inteligencji, biedkach i blondynkach. Grałem kiedyś w Cyberpunka na PS4 Pro z HDD i SSD więc  przeczytaj sobie swoje wypociny w tamtym wątku jeszcze raz. Temat ma 15 stron pisało wiele osób, ale to ja zjadłem wszystkie rozumy :E Ignorowanych zostaw dla siebie, bo ja nie ma tak słabej psychy, że muszę kogoś na forum internetowym do ignorowanych dawać nie mając argumentów. Patrząc ile wątków i na jakie tematy założyłeś  na forum, kwestię inteligencji przemilczę.

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Co prawda na 5700xd ale to 300mhz roznicy. generalnie im lepiej gra korzysta z IPC tym wyniki lepsze.

Srednie osiagi:

W takim spiderman gdzie wlaczasz RT to taki 9600X robi siedczke ze starego 3D.

Panie, nawet nie pisz takich "herezji" bo wypunktowujesz narrację niektórych jak to nie ma sensu przesiadać się z 5700x3D/5800x3D na nic innego jak 9800x3D (choć sami wcześniej pisali, że sprzętu nie zamierzają zmieniać, a obecny starczy im jeszcze na dłuuuugo...). Wyniki w testach na bank zostały sfałszowane, trzeba zarządzić reasumpcję testów, bo zapewne wszystko z AM5 było testowane z minumum 64giga ramu:)

Dobrze, że wstawiłeś te wyniki, choć niektórzy i tak nie przejrzą na oczy i dalej będą się upierać że nie ma sensu nic innego jak 9800x3D, a każda inna zmiana to strata kasy.

Edytowane przez lechoo84
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, skunRace napisał(a):

Mnie się nic nie wydaje, po prostu wiem jak działa Cyberpunk z otwartym światem na talerzowym dysku i wiem jak działa na słabym 5500 w stosunku do 5700X3D. Temat został już wyczerpany w Twoim temacie na wiele stron i nikt nie potrafił przemówić Ci do rozumu, więc nie ma sensu tego ciągnąć, bo chyba pamiętasz, że wiele osób z Tobą pisało i się śmiało. Nie porównuj jakiś skrajnych przypadków i nie rób z nas idiotów w przykładach typu 750Ti, bo miałeś 6700 a podobno minimalny fps po zmianie sprzętu prawie się nie zmienił.

Wejdź sobie w swój fantastyczny wątek i poczytaj jakie pierdoły i idiotyzmy wypisywałeś i kto się z kogo śmiał. Zmiana dysku z HDD na SSD do współczesnych gier nie ma sensu, zmiana 5500 na 5700X3D prawie nic nie daje. Ten temat powinien być przypięty, żeby ktoś nie tracił czasu na pomaganie Ci w kojenych Twoim wspaniałych tematach. Nawet mówiłeś, że skoro Twój 5500 nie ma 100% użycia w Cyberpunku to  procesor nie ma żadnego znaczenia :boink:Koniec offtopu żyj sobie dalej w swoim undervoltingowym świecie :salut: Zacząłem tylko posta, bo jak Ci ludzie doradzali wymień na 5700X3D, bo był w dobrej cenie to oddałeś bo mała różnica. Teraz piszesz, żeby Ci znowu dać znać jak będzie dobra cena :E

Fajny ten wątek , skomentuję to tak. Mów do słupa, słupa jak dupa 😆 DF wszystko git 😆 A ps4 też gra działało ponoć dobrze ☺️

6 godzin temu, skunRace napisał(a):

Pewnie sobie zakodowałem wyniki z Pure i TechPowerUp a tym były wyniki odwrotne :E

To by się musiał odnieść @tomcug bo premierowe testy potrafiły się różnić od tych dziś nowszych.  Ale to też pewnie ma znaczenie dobrana miejscówka. W każdym bądź razie niech zen3 odchodzi do lamusa. 

Świetna to była generacja wtedy 😌

• Like 1
Opublikowano

Nie da się do tego jednoznacznie odnieść. Inne ustawienia RAM, inne miejsca testowe, inne systemy operacyjne, zapewne inne ustawienia systemów (kilka rzeczy w Windowsie ma istotny wpływ na wydajność), itd. Każdy niech wierzy, komu chce i tyle w temacie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, skunRace napisał(a):

relative-performance-games-1920-1080.png

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9700x/18.html

Tutaj już w ogóle odlot.

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-7-9700x-vs-intel-core-i5-14600k-premiera-architektury-amd-zen-5-ewolucja-czy-rewolucja?page=0,47

Ja się chyba za dużo takich wątków naczytałem typu "Żulernia z OLX" i mam chyba uraz. Zresztą jak widzę jakie gagatki nie raz przyjeżdżały do mnie do domu odebrać sprzęt i niby sprawdzić na miejscu to też nie zachęca. Raz przyjechał gość bez baterii na MOBO i mówi, że procek nie wstaje. Raz GPU wsadzał nie w ten slot co trzeba :E 

Pamiętam jak Ci doradzałem, żebyś do Cyberpunka kupił dysk SSD, bo siedziałeś na talerzowym HDD i też mówiłeś, że nie widzisz różnicy. Te 10 fps między Twoim Ryzen 5500 a 5700X3D też olałeś , bo niby 10fps różnicy, więc dziwnie to u Ciebie bywa.

Zen5 ma przewagę IPC nad Zen3 +29%(średnia) do nawet +74%(szczytowo) w typowych zastosowaniach. Jeśli chodzi o HPC(w tym AVX512) to jest przepaść i do kilku razy wyższy IPC. 

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.10.2025 o 23:52, dlogi napisał(a):

W dniu 28.10.2025 o 23:52, dlogi napisał(a):

Ponadto część ludzi myśli, że 5700X3D jest znacząco różniący się od 5800X3D, był gość który próbował mnie pouczać, że to inny procek w budowie a nie tylko samo taktowanie.

Ci ludzie nie mają pojęcia o budowie procesorów :D Kiedyś powiedziałem, że większość modeli procesorów, takich jak np opartych o Skylake-S (fizycznie maks. 4 rdzenie/8 wątków), to fizycznie ten sam układ, ale w zależności od defektów/jakości układu lub zapotrzebowania, takie jest binowanie - czyli rdzenie, pamięć podręczna i HT są dezaktywowane, a taktowanie jest obniżane, spojrzeli na mnie z szeroko otwartymi oczami i powiedzieli, że jestem idiotą, bo to różne procesory, więc konstrukcja fizycznie musi być różna :boink: :E

Edytowane przez AMDK11
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

5800x3d względem 5700x3d różni się taktowaniem 400mhz (4050mhz vs 4450mhz) w grach ale nie tylko na rdzeniach ale też na L3, te proce potrafią działać w ten sposób że jak da się więcej ujemnego offsetu niż gotowe opcje na to pozwalają czyli -30 przez CO czy kombo strike to przy dobrej sztuce zegar rdzeni trzyma max taktowanie ale L3 jest już np o 100-200mhz niższe i już można zauważyć spadek wydajności oczywiście z lupą w ręku że tak powiem :E Gdyby ktoś był ciekawy to przez BCLK nie ustawi 5700x3d tak samo jak 5800x3d bo tylko zegar rdzeni pójdzie w górę a L3 zostanie nadal na 4050mhz ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

To by się musiał odnieść @tomcug bo premierowe testy potrafiły się różnić od tych dziś nowszych.  Ale to też pewnie ma znaczenie dobrana miejscówka. W każdym bądź razie niech zen3 odchodzi do lamusa. 

Świetna to była generacja wtedy 😌

13 godzin temu, tomcug napisał(a):

Nie da się do tego jednoznacznie odnieść. Inne ustawienia RAM, inne miejsca testowe, inne systemy operacyjne, zapewne inne ustawienia systemów (kilka rzeczy w Windowsie ma istotny wpływ na wydajność), itd. Każdy niech wierzy, komu chce i tyle w temacie.

Dokładnie dobrana miejscówka nie mówiąc o reszcie, którą@tomcug wymienił. Po prostu utkwiło mi w pamięci z tych premiowych testów, że 5800X3D potrafił wypadać lepiej od 9700X głównie w W3 NG, Baldurs Gate 3 i Microsoft Fly Simulator. Na pewno się nie upieram i nie neguje, że przejście dzisiaj małym kosztem na AM5 to dobry pomysł. Ale w moim przypadku do 1440p/2160p DLSSQ nic lepszego na dzień dzisiejszy niż 9700X nie ma żadnego sensu, mowa o samych grach i muszę się jakoś zmotywować bardziej. Dopiero kiedyś jakiegoś następce 9800X3D pewnie bym wsadził. U Jezusa też widzę się przewija BG3 i też 5800X3d lepiej wypada od 9700X. Szkoda, że nie ma tam W3 i MFS z ciekawości. Tak, czy inaczej fajna dyskusja się rozwinęła i każdy niech się zastanowi, czy wymieniamy już biorąc pod uwagę w co i jak gramy. Na pewno ostatecznie jak ktoś nie jest leniem, lepiej mieć nowe bebechy na AM5 podobne wydajnościowo do martwego AM4 ;)

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 3
Opublikowano

Od strony sprzętowej na pewno w tym konkretnym przypadku kluczowe są ustawienia RAM. Na każdej platformie największy zysk dają nie MHz i CL, tylko timingi dalszych rzędów i ja je optymalizuję na każdej platformie, ale większość testerów tego nie robi, co automatycznie premiuje procesory X3D, które przez dużą cache L3 są mniej wrażliwe na gówniane nastawy RAM. A ignorując optymalizację dokłada się jeszcze wpływ płyty głównej na wyniki, gdzie szczególnie na platformie Intela różne modele potrafią istotnie inaczej dobrać opóźnienia dalszych rzędów :)

• Upvote 5
Opublikowano

Testy w ogólności są oderwane od rzeczywistości, nic z tym nie zrobisz. Nikt nie testuje CPU/GPU w całej grze, tylko w mocno wyselekcjonowanych miejscach, systemy też są skrojone nie jak u użytkownika, tylko żeby dało się testować przy jak najmniejszych błędach pomiarowych (stąd brak procesów w tle, brak antywirusa, itd.). Ty nie optymalizujesz timingów, więc bierzesz losowo, co tam producent RAM wrzucił do profilu, oraz co dobierze płyta główna i nie ma w tym nic złego. Ale jak wcześniej, testy mają być przede wszystkim dobrze zrobione, a nie 100% symulować rzeczywistość, bo to jest po prostu niemożliwe. A przynajmniej przy ręcznej optymalizacji test jest dobrze zrobiony, a nie polega na losowości, co płyta dobierze :)

• Upvote 4