Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

@tomcug wczoraj wrzucałem ten link dla przypomnienia i tak w sumie jestem ciekawy czy temat jest nadal aktualny? np czy przy wersjach w11 24h2/25h2 coś się nie zmieniło i nadal pasuje stawiać czysty system lub robić tą podmiankę w rejestrze? test był robiony w czerwcu 2024 ;)

Opublikowano

Ten import klucza rejestru z poradnika można pominąć spokojnie, wystarczy po prostu przed wymianą CPU na nowy odinstalować sterowniki chipsetu (w tym jest plan zasilania) i po montażu nowego CPU zainstalować je ponownie.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby to było takie proste to raczej nie było by tego poradnika, tomcug pisał swego czasy że samo odinstalowanie sterów i instalacja na świeżo po zmianie procka nie ogarnia tematu ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

W tym rzecz że ten test tyczy się też przesiadki z amd na amd, wszystko jest tam opisane ;) i wynika z tego że sama deinstalacja sterów chipsetu i instalacja świeżych już na nowej platformie amd nie zapewnia maksymalnej wydajności :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Ja tam jak ostatnio zmieniałem kilka razy  cpu to nic nie ruszałem. Wczoraj dałem te nowe stery tylko bo po prostu się pojawiły nowe to  wgrałem i wszystko działało jak trzeba

A w ciągu tygodnia 3 różne cpu siedziały.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bo tego zapewne nikt gołym okien nie zauważy i sam bym tego nie zauważył, gdybym rok temu nie wpadł na ten artykuł , a że test robił tomcug to jemu akurat wierze że coś może być na rzeczy ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.12.2025 o 00:59, Pentium D napisał(a):

Ja nie wiem czemu są te błędy jak okolice 50*C  to nie są jakieś wysokie temperatury, ale to samo miałem na DDR4 przy 4x8GB, okolice 50 - 55 stopni i dzialy się dziwne rzeczy. Niby radiatory na pamięci są, ale to klocki bez żeberkowania. 

EDIT:

Tego się nie spodziewałem, serio. Wyłączyłem całą zakładkę z PBO/CO i efekt taki. Te wszytkie błędy były od procka??? Na czas tego testu ram był na expo z podniesionym vddio na 1,3V i vddp na 1,2V. Temperatura RAM 56*C i bez błędu, ale proca ładnie wytyrało :E Specjalnie front obudowy chusteczkami zakryłem aby się RAM spocił.

testramcompl.thumb.jpg.de23d032fc580a216557451b290a80a5.jpg

Ja myślałem, że ustawienie PBO na Disabled ustawia Curve na 0 a się okazuje, że nie :E

bios-7.jpg

Coś mi nie pasowało w napięciu na moim screenie z testem w TM5 bo średnie napięcie wyszło w okolicy 1,09V a pierwsze testy na stock w Cinebenchu po włożeniu proca były w okolicy 1,16V. Teraz po instalacji nowych sterowników wlazłem do Biosu i sprawdziłem co płyta podaje na cpu i było to 1040 mV przy samym wyłączeniu zakładki PBO. Po wyłączeniu CO i następnie wyłączeniu zakładki PBO na procka szło już 1100 mV. Pozostaje pytanie jakim sposobem wczoraj komp wytrzymał blisko 100 minut testowania w TM5 gdy wcześniej się potykał po około 15 - 20 minutach. Może samo wyłączenie PBO pozmieniało jakieś ukryte parametry i dlatego wytrzymał 100 minut bez błędu.

To jest jedna z tych spraw.

image.png.cc353de214c00515749c3fc61f4b9262.png

@lukadd @MarcoSimone sprawdź to u siebie jeśli chcesz.

Tyle teraz jest w OCCT, zegar niższy o około 250 MHz

image.thumb.png.7dcf0ebe00cc56ef99d0f057c8caadc3.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie...

W tej sprawie to byś przystopował , ten człowiek już nie żyje a ty dalej jaja sobie robisz chłopie ?.:boink:

Teraz, AudRob napisał(a):

Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie...

Jak ktoś z twojej rodziny walnie w palnik - też takie będziesz jaja robił?

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Bo tego zapewne nikt gołym okien nie zauważy i sam bym tego nie zauważył, gdybym rok temu nie wpadł na ten artykuł , a że test robił tomcug to jemu akurat wierze że coś może być na rzeczy ;) 

Proponujesz formata zebym zrobi? :D 

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

@tomcug wczoraj wrzucałem ten link dla przypomnienia i tak w sumie jestem ciekawy czy temat jest nadal aktualny? np czy przy wersjach w11 24h2/25h2 coś się nie zmieniło i nadal pasuje stawiać czysty system lub robić tą podmiankę w rejestrze? test był robiony w czerwcu 2024 ;)

"Ale w praktyce nawet w tym przypadku tak nie jest i na dowód mogę pokazać wyniki Ryzena 7 7800X3D uzyskane na systemie Windows 11, zainstalowanym pierwotnie na maszynie z Core i9-14900K:"

AT mnie ma mowy o przesiadcze z amd na amd tylko z intela na AMD.

Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Proponujesz formata zebym zrobi? :D 

"Ale w praktyce nawet w tym przypadku tak nie jest i na dowód mogę pokazać wyniki Ryzena 7 7800X3D uzyskane na systemie Windows 11, zainstalowanym pierwotnie na maszynie z Core i9-14900K:"

AT mnie ma mowy o przesiadcze z amd na amd tylko z intela na AMD.

Sam nie wiem do końca dlatego oznaczyłem tomcuga ale on jest ostatnio rzadko na forum wiec profilaktycznie jednak to zrobiłem xD:E właśnie kończę podmiankę z sprzętu z b550 + 5700x na b650 + 7900x i stary system miał zostać nietknięty wedle życzenia ;)

Ten artykuł tyczy się przesiadki z intela na amd i z amd na amd np nowszej generacji, nawet nie trzeba być mistrzem w czytaniu ze zrozumieniem tak jak np ja :hihot:

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

wczoraj wrzucałem ten link dla przypomnienia i tak w sumie jestem ciekawy czy temat jest nadal aktualny? np czy przy wersjach w11 24h2/25h2 coś się nie zmieniło i nadal pasuje stawiać czysty system lub robić tą podmiankę w rejestrze? test był robiony w czerwcu 2024 ;)

Nic się nie zmieniło.

3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Ten import klucza rejestru z poradnika można pominąć spokojnie, wystarczy po prostu przed wymianą CPU na nowy odinstalować sterowniki chipsetu (w tym jest plan zasilania) i po montażu nowego CPU zainstalować je ponownie.

Tak było za czasów wczesnych buildów W10. Obecnie plany zasilania zoptymalizowane pod konkretne rodziny CPU są zaszyte bezpośrednio w Windowsie, a sterowniki chipsetu jedynie dorzucają parkowanie rdzeni dla niektórych modeli.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
45 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja myślałem, że ustawienie PBO na Disabled ustawia Curve na 0 a się okazuje, że nie :E

No faktycznie tak jest, zastanawiałem się przez chwilę dla czego tak mała różnica w napięciu w OCCT, ale na szybko robiłem testa i stwierdziłem, że być może proc tak sam reaguje w tej wypalarce :E 

A to faktycznie samo całkowite wyłączenie PBO nie wyłącza nastawu na curve, trzeba najpierw wyłączyć curve i dopiero PBO off :E aby zatrybiło.

Opublikowano
17 minut temu, GeForce napisał(a):

Ktoś ogarnia temat aby stwierdzić, czy pamięć podręczna zwiększona o 1/3 coś da spektakularnego? 

Ani w grach, ani w programach nie będzie istotnych benefitów (o ile taki CPU istnieje). A jak dalej AMD będzie stawiać na parkowanie rdzeni, to w ogóle będzie zero różnicy.

18 minut temu, GeForce napisał(a):

W przypadku 9850X3D robotę robi 400MHz więcej.

+400 MHz, zakładając idealne skalowanie, to ledwie 7% więcej. A w praktyce i tak nawet tyle nie będzie, więc to grosze, a nie żadne "robienie roboty".

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli jednak stare przecieki były wiarygodne i będą nowe procki od AMD. A tak niektorzy tu z pewnością zaprzeczali jakby byli "inside" AMD:hihot:

O ile 9850x3d to można mieć wyobrażenie, że za wiele nie wniesie, to 9950X3D2 rysuje się bardzo ciekawie i pewną zagadką jest jak to sie będzie skalować jego wydajność w różnych scenariuszach

Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

9950X3D2 rysuje się bardzo ciekawie i pewną zagadką jest jak to sie będzie skalować jego wydajność w różnych scenariuszach

Niby w jakich? W grach pewnie będzie parkowanie rdzeni, a w programach dodatkowa cache nic nie daje.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Niby w jakich? W grach pewnie będzie parkowanie rdzeni, a w programach dodatkowa cache nic nie daje.

No właśnie w jakich? Skoro ma być to coś zyskuje i dlatego jest ciekawy bo to nie są oczywiste sprawy. Niebawem się przekonamy;)