Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Sprawdzałeś ile u Ciebie płyta podaje na VDDG CCD i IOD przy próbie wbicia na przykład FCLK 2200 czy tam trochę mniej w zależności od sztuki?

Nie, w ogóle się nie bawiłem w podnoszenie FCLK.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Sprawdzałeś ile u Ciebie płyta podaje na VDDG CCD i IOD przy próbie wbicia na przykład FCLK 2200 czy tam trochę mniej w zależności od sztuki? Z moich obserwacji wynika, że ASRock daje mniej niż pozostałe płyty. Na kilku płytach od nich bywało zazwyczaj w okolicach 0,95 maks, gdzie inne ustawiają 1,050. Ja do ustabilizowania 2200 musiałem podnieść te dwa napięcia (chyba 1,010 z zapasem, bo nie lubię na żyletki). Vsoc na pierwszych biosach był 1,25, a teraz 1,2V maks w auto. 

Mój TUF daje 1.049v. Trzymam IF2200 Mhz i LatencyMon nie wykazuje anomali.

• Upvote 1
Opublikowano

To nic nie zmienia. Na 7800X3D dalej będzie gorąco. Zwłaszcza w PC SFF z jakimś coolerem 47mm wysokości. Normą będzie 75C+.

Miałem tego proca na AIO 360 w normalnej budzie i w CP2077, przy starcie gry przebijało 70C a dopiero w samej grze było średnio 65C.

W zasadzie można dla 7800X3D ustawić predyfiniowany w biosie preset z limitem np. 75C i curve -20. Wtedy jak proc zbliży się do limitu, zbije zegarki z 5050Mhz w dół.

To na tyle mocny proc, że raczej nieodczujesz. Chyba, że grasz na b. wysokim FPS w strzelanki.

Opublikowano

Będzie (planowany) custom loop w dan a4 h2o :D, a że wchodzi  jedna 240 to CPU  ma przydział 50-60W, a GPU 150-160W.

Więc nawet ważniejsze jest ile wat przez blok może oddać CPU niż tempy  rdzenii

Opublikowano (edytowane)

Jak planujecie custom loopa z h2o, to polecam taką przejściówkę:

145458-ca267078de577dcf0d3c292e730ee648.

Jak ktoś dużo strumieniuje gameplay ponoć się sprawdza.

Dobrze jest też pod ręką mieć dodatkową przelotkę. 20-30zł ale nieraz się przydaje.
il_fullxfull.6641887582_kzaj.jpg

W ten sposób obraz jest zawsze płynny.

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 3
  • Upvote 1