Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy podkręcają ram na żyletki dla numerków w benchmarkach, niektórzy wymieniają 9800X3D na 9850X3D, niektórzy bez sensu przerzucają "sąsiednie" GPU albo wręcz takie samo (pozdro od mojego nowego 5070ti) ale wśród tego całego szaleństwa jest jeszcze taki "Top Tier" nagradzany rangą "Choroszcz" na forum ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Niektórzy podkręcają ram na żyletki dla numerków w benchmarkach, niektórzy wymieniają 9800X3D na 9850X3D, niektórzy bez sensu przerzucają "sąsiednie" GPU albo wręcz takie samo (pozdro od mojego nowego 5070ti) ale wśród tego całego szaleństwa jest jeszcze taki "Top Tier" nagradzany rangą "Choroszcz" na forum ;) 

Od zawsze powtarzam, ze ram zawsze warto krecic, procka niekoniecznie ;)  Ale tez nie warto na zyletki bo zyski to juz sa pozniej tylko w aida. 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Od zawsze powtarzam, ze ram zawsze warto krecic, procka niekoniecznie ;)  Ale tez nie warto na zyletki bo zyski to juz sa pozniej tylko w aida. 

Zależy co masz na myśli. Jeżeli mówimy o CPU vs RAM, a jako OC traktujemy też wczytanie EXPO np. na 6000CL30 aby nie chodziły na domyślnym JEDEC, to tak.
Natomiast moim zdaniem OC, które zamiata przyrostami powyższe, to OC GPU ;) 

A co do kręcenia na żyletki - dla mnie to forma masochizmu. 
Znowu jak ktoś lubi, to nikt mu nie zabroni ;) 

Opublikowano

Mam na mysli manualne krecenie ramu ;) 

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

, które zamiata przyrostami powyższe, to OC GPU

Procesoy bez kaszy sporo zyskuja na OC manualnym ramu w odpowienich warunkach oczywiscie. Co dla mnie jest wazniejsze niz oc gpu b o gram w gry gdzie ram ma kluczowe znaczenie. 

Ale wszystko rozchodzi sie jak zwykle o wlasne preferencje i wybor gier ;) 

7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

które zamiata przyrostami powyższe, to OC GPU

Wszystko zalezy od scenariusza ;) W twoim moze tak, w moim nie bardzo. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli taki nobowy kanał potrafi pokazać 10% wzrostu dzięki włączniu xmp 8400 vs xmp 7200 to pomyśl sobie jakie wzrosty mają tacy wymiatacze jak ja co lecą na 8400 ciaśniutkich?

obraz.thumb.png.6c19ccdfe3940d1eef468c721dbd650c.png

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano
10 godzin temu, wallec napisał(a):

AMD mogłoby zaprezentować w końcu coś nowego pod względem architektury bo od zen 3 (a nawet zen2) jedziemy na podobnym schemacie.

Jakby udało im się wyeliminować infiniti fabric to może kupiłbym ich procesora.

Intel mógłby zaprezentować w końcu coś nowego pod względem architektury bo od 12 gen jedziemy na podobnym schemacie.

Jakby udało im się wyeliminować bieda rdzenie, do tego pokonać w końcu w grach AMD to może kupiłbym ich procesor.

:hihot:

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Wyjmij mózg z pudełka ;)

Piękne błędy pomiarowe :lol2:

Nie da się zrobić błedu pomiarowego naciskając przycisk B "URUCHOM TEST WYDAJNOŚCI" w Cyberpunk.
A tu poniżej co daje finetune platformy.
Ustawienia grafiki takie jak u nich, rozdzielczość 720p zamiast 1080p

Jestem na poziomie 9800x3d i 50% powyżej ich "testu" 285k gdzie chyba specjalnie usunęli ram 8200 xd
obraz.thumb.png.3a995867505015f871dfdb892c620b7e.png

obraz.thumb.png.aa3d4eb0d23cadf5137fe417ebf8b9c4.png

obraz.thumb.png.8da9150ce78123f23276bb6c67106430.png

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Zaraz, zaraz. Czy to nie Ty i Phoenix pisaliście coś o podkręcaniu dla samego podkręcania, gdy pisałem o bezsensie oc/wymiany 9800x3d/9850x3d ? 

Zasadnicza różnica jest taka, że nie udaję, że to coś daje poza benchmarkami. Przynajmniej jesli mowa o X3D.

Opublikowano
25 minut temu, wallec napisał(a):

Jeżeli taki nobowy kanał potrafi pokazać 10% wzrostu dzięki włączniu xmp 8400 vs xmp 7200 to pomyśl sobie jakie wzrosty mają tacy wymiatacze jak ja co lecą na 8400 ciaśniutkich?

Mniejsze Vallc, bo jak zacieśniasz timingi, to zdycha skalowanie z zegarem. Oczywiście mowa o porównaniu np. 7200 z optymalizacją vs 8400 z optymalizacją. Zobaczysz 10% jak świnia niebo :lol2:

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Mniejsze Vallc, bo jak zacieśniasz timingi, to zdycha skalowanie z zegarem. Oczywiście mowa o porównaniu np. 7200 z optymalizacją vs 8400 z optymalizacją. Zobaczysz 10% jak świnia niebo :lol2:

Ja to wiem, że jak docisnę 7200 cl 32-42-42-54 i ciasny drugi trzeci rząd to w grach będzie podobnie (wciąż wolniej) względem 8000 cl36-46-46-58 i też ciasny i drugi rząd ale 8000 to większa liczba niż 7200 i tak ma być, że liczba jest większa i wyjebongo nawet jeżeli gainsy są małe to ma być wyższa i nie będę ustawiał niższej.

Ciśniemy pod kurek i tyle.

Tak samo kupię sobie refresh arrow tylko po to, żeby mi intel dał natywnie wyższe ndu/d2d i będę miał niższą latencję w aida xD

I jeszcze jedno - jak masz największą możliwą liczbę na danym systemie, to wiesz, że ani jedna recenzja/test nie ma zastosowanie do Twojego konfigu i musisz sobie sam porównać ;)

• Haha 1
Opublikowano

Wiadomo, w ogóle tego nie czaję po co na AM5 szlifujecie timingi pod 6000MT CL28-30 i tracicie na to czas zamiast od razu szlifować pod 6400 1:1 lub 8200.
Jak już poświęca się czas to lepiej iść pod kurek niż udawać głupa i robić jakieś bzdety 6000/6200 ;)

Opublikowano (edytowane)

Co niektórzy to się chyba nudzą jak przychodzi weekend :E napij sie piwa albo whisky @wallec prawdziwy facet musi gdzieś znaleźć ujście, napięcie trzeba rozbijać regularnie raz w tygodniu bo inaczej takie są efekty że człowiek chodzi napięty jak struna i szuka zaczepki na siłę :hahaha:

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1