Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

U mnie scalar 7x, PBO +175 i - 20CO. Może tak spróbuj :) I cinebench w tryb pracy czas rzeczywisty. 

Ustawiłem w ten sposób ale z tego co widzę największą różnicę co do zegarów robi ten tryb pracy wysoki/czas rzeczywisty. 5390mhz i wynik 23.9k, bez ustawiania priorytetu zegar dalej 5275~5300
I coś mam wrażenie, że -20CO będzie niestabilne na dłuższą metę patrząc po postach ludzi :D 

17 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Sprawdz najpierw manualnie na sztywno zegar bez zabawy z PBO jakich napiec proc potrzebuje i jak ma pobor dodanego taktowania, wtedy bedziesz wiedzial czy gra warta swieczki ;)

Nie mam pojęcia jak to robić na AMD jak ktoś za rączke nie poprowadzi jakimś guide. To PBO submenu ma to do siebie, że jest praktycznie takie samo u MSI/ASUS/Asrock etc. przez co łatwo mi było znaleźć odnośnik jak ustawić to co wyżej cytuje

Nie wiem jak macie na tym procesorze 38st na pulpicie. U mnie po odpaleniu jest od razu 41, a po 20 minutach już 42-43st. Jak pogram ze 2h, to temperatura na pulpicie nie schodzi poniżej 45-47st. Może wasze płyty źle to odczytują wartość CPU (Tctl/Tdie) 🤔

Zastanawiam się coraz bardziej nad wymianą AIO na Arctic Liquid Freezer III ARGB 360, tylko poczekam na Frajer Dej bo mkże bedą okazje poniżej 300zł 🤔

Edytowane przez PaVLo

12 minut temu, PaVLo napisał(a):

Nie wiem jak macie na tym procesorze 38st na pulpicie. U mnie po odpaleniu jest od razu 41, a po 20 minutach już 42-43st. Jak pogram ze 2h, to temperatura na pulpicie nie schodzi poniżej 45-47st. Może wasze płyty źle to odczytują wartość CPU (Tctl/Tdie) 🤔

To samo powtarzałem przy 7800X3D mając więcej st od innych, z 9800X3D w momencie pisania mam teraz ~37st. PC odpalony od pewnie 2 godzin, troche pograłem w CODa i Baldura a nawet pomęczyłem go benchmarkami na początku. W pokoju 22st.
Na pewno dużo tej temperaturze pomaga to, że curve wentyli na AIO mam ustawione na ~1600RPM ciągle i w idle i w grach + radiator mam na froncie także dostaje cały czas świeże powietrze.

Może trafiła Ci się cieplejsza sztuka tak jak mi 7800X3D, śledząc temat od półtorej roku widzę, że to bardzo możliwy scenariusz.
Może Navis słabszy od reszty 360 AIO, może Twoja buda nie ma wystarczającego przewiewu, a być może to Twoje mobo zawyża a nie innych zaniża.
Wiele możliwości niestety :D 

• Upvote 1

48 minut temu, Mizu napisał(a):

No właśnie, u mnie wentyle na chłodnicy ustawione są krzywą w biosie i chyba na okolo 1000obr/min w IDLE (sprawdzę po pracy). Lubię ciszę jak tylko przeglądam neta, ale jak wejdę do biosu, to temperature CPU pokazuje już poniżej 40st, chwile po graniu 🤔

Ty masz chyba custom LC nie AIO?

Na 7800X3D, na pulpicie miałem podobne temperatury. W grach już więcej.

Zastanawiam się czy nie nałożyłem za dużo pasty, chociaż zawsze rozprowadzam sam po IHS, bo jest dość gęsta. Jednego dnia nagle temperatury (7800X3D) skoczyły około 10st, wtedy przykręciłem bardziej śrubki na bloku i pomogło. Obecnie mam podobnie. Obawiam się, że po ponad roku coś dzieje się z AIO, może zapowietrzone lub trzeba dolać płynu 🤔

25 minut temu, ju-rek napisał(a):

tempppp.PNG

Temperatura u mnie w pokoju dzisiaj rano 21st, a mimo to CPU 41-43st. Tylko jak wyżej wspomniałem, wentyle na chłodnicy mam skręcone w spoczynku, na okolice 1000obr/min (sprawdzę dokładnie po pracy)

Edytowane przez PaVLo

2 godziny temu, Mizu napisał(a):

coś mam wrażenie, że -20CO będzie niestabilne na dłuższą metę patrząc po postach ludzi :D 

Po jakich postach? Jak tu każdy ma - 25 do - 30.

22 minuty temu, PaVLo napisał(a):

mam skręcone wentyle w spoczynku, na okolice 1000obr/m

Skręcone? To jakie są moje skoro wszystkie 7 jest na 500 rpm? :p

U mnie pasta też Kryonaut, a chłodzenie dobrze dokręcone, tego źle się nie da, nawet jak lekko skręcisz śrubki, to sprężynki już wystarczająco dociskają blokopompkę 🙄 

Wcześniej wrzucałem zdjęcia z testów na fabrycznych ustawieniach i temperatura dobijała do 85st w R32, dopiero PBO -20 (obecnie -25), zbiło ją do 72st. Możliwe, że to kwestia biosu, bo używam ostniego oficjalnego, a są już trzy inne, ale beta, które wprowadzają kolejne usprawnienia dla 9xxx 🤔

Edytowane przez PaVLo

1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Ty masz chyba custom LC nie AIO?

Niee AIO mam - Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Po jakich postach? Jak tu każdy ma - 25 do - 30.

A na poprzednich stronach gdzieś mi mignęło, że ktoś zmniejszał z -20 bo jakieś problemy + na reddicie. Może się mylę, czytałem bardzo pobieżnie przygody z OC/UV. Jeśli tak faktycznie jest to byłoby super, w grach trzyma dobrze mi ten zegar 5390Mhz przy tych Twoich ustawieniach (PBO +175, scalar x7 i -20 CO), pojedyncze rdzenie nie spuszczają zegarów jak na 7800X3D mi to robiły

25 minut temu, PaVLo napisał(a):

Wcześniej wrzucałem zdjęcia z testów na fabrycznych ustawieniach i temperatura dobijała do 85st w R32

Mi tak samo na fabrycznych ustawieniach ~84st, około 3st więcej niż na 7800X3D.
Aż muszę sprawdzić ile teraz przy PBO +175, x7 i -20 CO i 5390Mhz bo bardziej byłem przejęty zegarami niż temp :E 

Ciekawi mnie czy komuś na łatwości wjeżdza 5.4Ghz na CB23 bez zabawy w zmianę priorytetu

Edytowane przez Mizu

40-48st w idle to normalne tempy dla tych cpu, nie ma co swirowac bo tez jest duzo zmiennych jak temp otoeczenia, konkretny mobas i jego bios, chlodzenie itp. Wystarczy ruszyc myszka na pulpicie i juz robi sie skok napiecia i boost na 1 rdzeniu ;) Takie cuda to juz za od poczatku generacji Zen.

• Thanks 2

Sprawdziłem i w obecnym najnowszym oficjalnym biosie F32 (2024.08.14) AGESA jest w wersji 1.2.0.0a.

Jest to wersja (biosu), w której pierwszy raz wprowadzono obsługę Ryzenów 9000, potem są tylko cztery bety. 

Najnowsza Beta ma już 1.2.0.2.a, ale to beta więc czekam na Full. Możliwe, że tutaj tkwi problem 🤔

Edytowane przez PaVLo