Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

spoko temperatury w Bf2042. Ta giera na szturmie 64/128ppl to porządna wypalarka

Mam lock na 140 fps może dlatego

4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Możesz jeszcze powiedzieć jak oceniasz płynność rozgrywki? Pojawiają się jakieś dropy czy mikrostutter

Gra jest mega płynna, żadnych z w/w przykładów nie doświadczam. Jestem bardzo zadowolony.

• Thanks 1

1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Sprawdziłem i w obecnym najnowszym oficjalnym biosie F32 (2024.08.14) AGESA jest w wersji 1.2.0.0a.

Jest to wersja (biosu), w której pierwszy raz wprowadzono obsługę Ryzenów 9000, potem są tylko cztery bety. 

Najnowsza Beta ma już 1.2.0.2.a, ale to beta więc czekam na Full. Możliwe, że tutaj tkwi problem 🤔

Ta beta jest b.dobra najlepszy z wydanych biosow od gigabyte mozesz smialo instalowac.

Ja osobiście w ogóle nie oglądam (tzn nie traktuję powaznie, obejrzę czasem dla śmiechu) testów i benchmark'ów z tego Hardware Unboxed. Z tego co pamiętam to u nich update Windowsa dawał 30% boosta do fps 🤣🤣

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 2

Godzinę temu, Giga198 napisał(a):

A może serio jest to real world scenario. Może mało kto gra w prawdziwym 4K. To już by trzeba jakieś statystyki sprawdzić, o ile jest ktoś to w ogóle bada.

Tylko to nie jest test 4K wtedy... Nawet na labie/tutaj będą się wykłócać że 4K z DLSS to nie jest prawdziwy obraz blablabla. 

Sprawa wygląda następująco: 

SP 113

Puściłem procek na stock z RAM 6000 30363668 104 1.35V reszta timingów w auto.

W CB R23.200 wypluł 23485 punktów przy Vcore 1.3V w temperaturze 83C (wentyle na chłodnicach 500RPM i pompa 2000RPM) temp. w pokoju 24C

Spoczynek pulpit + forum ITH :)

image.png.6770bc353f4e59f62531fde694f06e9c.png

Temperatura również 24c w pokoju. 2 razy podchodziłem do zmiany pasty i wraz jednak coś jest nie tak. Skoro macie takie temperatury vs moje w spoczynku. 

Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

@Pitt_34 Za mocno się spinasz. Co za różnica czy masz 41 czy 45? :)

Problem w tym , że 41/45 to ja widziałem dzisiaj rano po odpaleniu kompa, a tak to niestety 47. 

U mnie w spoczynku różnica między Hotspot CPU a procesorem to jednak ponad 10st różnicy.

Jednak gdy odpalę R32 to nagle ta różnica niemal zanika i obecnie przy PBO -25, mam okolice 70st na wszystkich pomiarach. (Pulpit 45st)

DvXbrAg.png

Drążę temat dalej

Skoro
CPU (Tctl/Tdie) - jest to odczyt z najgorętszego miejsca w CPU, tzw. Hot Spot. Ten odczyt jest w biosie płyt głównych i na jego podstawie działa sterowanie prędkością wentylatorów. Również ten odczyt znajdziemy w CoreTemp.

to u mnie chwilę po restarcie, bios pokazuje ~37st 

DFCFwjll.jpg

CPU CCD1 (Tdie) - odczyt z czujnika modułu CCD procesora (ewentualnie CPU CCD2 jak jest drugi moduł).

To zgadzało by się z tym co pokazuje BIOS

Wychodzi na to, że albo BIOS nie pokazuje Hotspota, albo programy kompletnie źle odczytują te wartości

Edytowane przez PaVLo