Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem ciekaw testów, jak mój Ryzen 5600x czy nie zabije wydajności do tego stopnia, że będzie karta się dusiła i nie da mi lepszego fpsa niż obecna- coś ala intelowska karta. Do tego pcie 3. Na pewno nie zamierzam zmieniać w najbliższym czasie na AM5, nie dam rady, awykonalne.

Opublikowano
8 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Przewiercę, brelok zrobię i na ancuchu, jak czarny będę nosił.
A za 3500 nie sprzedam! 

image.png.cc127730e515e24a9d10c6eef83f5618.png

masz rację nie sprzedaż w czas za 3500 to później za 2500zł albo jeszcze mniej, chyba że padnie i nie sprzedaż wcale ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja jestem ciekaw testów, jak mój Ryzen 5600x czy nie zabije wydajności do tego stopnia, że będzie karta się dusiła i nie da mi lepszego fpsa niż obecna- coś ala intelowska karta. Do tego pcie 3. Na pewno nie zamierzam zmieniać w najbliższym czasie na AM5, nie dam rady, awykonalne.

Dla mnie to ostatni upgrade na platformie AM4. Kolejny upgrade to najwcześniej 2027, bo wtedy to już będzie wymiana całej platformy mobo/cpu/ram/obudowa/psu. 

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

jeżeli przymniemy wydajność 5070ti trochę lepiej jak 4080S to może być już spory bottleneck na CPU

Opublikowano
1 minutę temu, Spychcio napisał(a):

Tego jeszcze nie grali...żebym wstrzymał się ze składniem nowego PC nie przez drogie GPU nvidii tylko przez drogie CPU od AMD:lol2: (9800X3D):E

nie chwal dnia przed zachodem słońca, jeszcze w sklepach nie ma a już wiesz ile będzie kosztować? pamiętasz co się z seria 3xxx wydarzyło, zresztą podobnie jak 9800x3d, MRSP to jedno a w sklepie może być zupełnie inaczej 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Spychcio napisał(a):

Tego jeszcze nie grali...żebym wstrzymał się ze składniem nowego PC nie przez drogie GPU nvidii tylko przez drogie CPU od AMD:lol2: (9800X3D):E

Raj dla PCMR. Cudne czasy. Można wszystkim teraz przyszpanić!
Cep za 3K? - proszę bardzo, mobas za 3K? - proszę bardzo, gpu za 12K? - proszę bardzo.
Cudo! :D

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Currys jest dobry jak długo wszystko działa, miałem z nimi do czynienia lata temu jak miałem od nich laptopa - człowieku, 3 razy naprawiali to samo, odsyłali mi niedziałającego laptopa, w końcu się wkur... poszedłem do sklepu, zrobiłem awanturę, zawołali manago, zwrot gotówki. I nic więcej u nich nie kupiłem. 

mnie bardziej chodziło o to, że OCUK, SCAN dla mnie nie dały rady a sklep nastawiony na RTV AGD miał kartę na stanie :D

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Pierwszy raz widzę w UK 4070TS poniżej £700.

Jak tak to strasznie drogo macie w tym UK po brexicie. 700 funtów to prawie 3600pln. Ciężko mi uwierzyć, że w UK nie było lepszych promo.

Zobacz kilka pierwszych linków z polskiego peppera z ostatnich miesięcy. A w Polsce nawet VAT wyższy o 3% niż w UK.

https://www.pepper.pl/promocje/gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-oc-932269

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4070-ti-super-16gb-verto-overclocked-triple-fan-933292

https://www.pepper.pl/promocje/pny-geforce-rtx-4070-ti-super-16gb-xlr8-gaming-verto-epic-x-rgb-overclocked-triple-fan-dlss-3-932304

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4070-ti-super-961394

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, samsung70 napisał(a):

mnie bardziej chodziło o to, że OCUK, SCAN dla mnie nie dały rady a sklep nastawiony na RTV AGD miał kartę na stanie :D

Nie chodzi o to że nie dali rady - oni nie mieli kart dlatego, że wszyscy uderzyli do nich w pierwszej kolejności, bo to najlepsze sklepy z hardware w UK. Znam sporo osób, które w Currys nie kupiłyby niczego związanego z PC hardware.

Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Nie chodzi o to że nie dali rady - oni nie mieli kart dlatego, że wszyscy uderzyli do nich w pierwszej kolejności, bo to najlepsze sklepy z hardware w UK. Znam sporo osób, które w Currys nie kupiłyby niczego związanego z PC hardware.

ja sam nie dowierzałem, ale udało się. 

na OCUK byłem w KOLEJCE. 

w miedzyczasie chyba wyrwałem 3070, która odsprzedałem za tyle ile kupiłem. bo oczekując na odbiór 3080 cały czas sprawdzalem stronki i wtedy przeszedl zakup na ebuyer uk 

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A 5800X3D da sobie radę z 5070Ti ? 

zależy od gier i klatkarzu, ale już dzisiaj możesz zobaczyć gdzie w hierarchii plasuje się ten procesor na tle np 9800X3d

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tornado3 napisał(a):

jeżeli przymniemy wydajność 5070ti trochę lepiej jak 4080S to może być już spory bottleneck na CPU

Cóż, w 1440p byle mieć te 60fps+ i grało się lepiej niż na rtx 3060ti, nie powinno być takiej padaki, tam gdzie cpu nie da rady to trudno, ale tam gdzie będzie leciało po gpu to ważne żeby było lepiej niż obecnie, w razie problemu to kupię rtx 5060Ti, ewentualnie RX, zawsze jest jakieś wyjście.

Zresztą ja celuję w coś ok 9600x3d(7600x3d) lub coś typu 9700/7700 itp

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
38 minut temu, ptys napisał(a):

ale to nic dziwnego bo jako były posiadacz 3090 też w pewnym momencie stałem się posiadaczem karty słabszej od 4070ti i do tego cholernie gorącą

Mało tego u ciebie 3090 równał się z 4070ti w czystej wydajności,  a tu kurteczka wychował sobie klientów,  bo ten 5070 z 4 generowanymi klatkami i rozmydlaczami obrazu zrówna się może z 4090, a w czystej wydajności wyjdzie słabiej od 4080

Problem taki że na tym 4090 ktoś się przełamie i wrzuci też rozmydlacze i generator fejkow i znów ma odjazd, ale slajdy się dobrze sprzedają, kurteczka to lubi :sex:

Opublikowano
Teraz, skypan napisał(a):

Ciekawe czy znajdzie się jakiś nawiedzeniec co odpali DLSS 4 na RTX 4000 ? Coś mi mówi, że tak będzie. Może nie będzie działać na 100% tak jak na 5000 ale będzie.

byc moze tak jak frame gen, mialo byc tylko dla seri 40 a chodzilo na serii 30, sam nie testowalem, ale podobno dzialalo 

... i ja teraz mam bardzo poważne pytanie, jako że Wiedzmina 3 ogrywam juz na każdej gen, a 3080 w next gen update daje max 2560x1440, jaka grafika obecnej gen- 40xx daje 60@4k? bo szczerze mówiąc to dla mnie to osobisty wyznacznik.. 

Opublikowano

w sumie z dzisiaj i tak najbardziej ciekawe to czy DLSS CNN vs transformer  da tak dużą poprawę w upscalingu  i RT/PT 

skoro  starsze karty dostaną nowe DLSS to  ciekaw jestem porównania 

4090 nowe dlss + fg x2 vs  5090 dlsss 4 + fg x2

skoro nie gramy  już w rastera a mamy mieć hiper mega  upscalery/generatory to jeśli w takim porównaniu  będzie >50% FPS to  kto wie