Gość Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Zatrzymałem się w rozwoju PC już lata temu, ale czasem z ciekawości zaglądnę co się dzieje w rozwoju nowych GPU. No i patrzę na cenę 5090. Ponad 10k złotych. Gdzie te czasy początku lat 2000., gdzie high-end kosztował maksymalnie 2000 złotych.
Pentium D 1 162 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, ernorator napisał(a): A Ty myślisz, że EVGA sobie poszło bo wszystko było przejrzystej i współpraca była łatwa.... Gdyby tylko o trudną współpracę chodziło i mały zarobek to by poszli do AMD a nie całkiem się wypisali. Inni jakoś potrafią wyżyć i robią dla obu obozów, lub trzech jak Asrock Acer. Biostar na trzy baty leci https://www.biostar.com.tw/app/en/vga/index.php Zotac i ich karty rtx 5000 https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/all?field_filter_g_series_tid[]=2975&field_filter_g_series_tid[]=2971&field_filter_g_series_tid[]=2972 Gigabyte https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/All-Series?fid=3118 Edytowane 8 Stycznia przez Pentium D
Phoenix. 4 728 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Upadek evga to nie wina nvidia, tam cała firma źle prosperowała po prostu od dawna. Ale łatwo zrzucić na nvidia bo wygodnie a tam każdy ich dział leżał.
ODIN85 3 502 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 19 minut temu, Winter napisał(a): Zatrzymałem się w rozwoju PC już lata temu, ale czasem z ciekawości zaglądnę co się dzieje w rozwoju nowych GPU. No i patrzę na cenę 5090. Ponad 10k złotych. Gdzie te czasy początku lat 2000., gdzie high-end kosztował maksymalnie 2000 złotych. A ile wtedy zarabiałeś?
Gość Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): A ile wtedy zarabiałeś? Chodziłem jeszcze do szkoły, ale dorywczo z tysiaka.
ODIN85 3 502 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No to widzisz że nic się nie zmieniło przez 20 lat. Wtedy i teraz Cię nie stać 2
Gość Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Nie no teraz mnie stać, ale szkoda mi tyle hajsu na same GPU. Przecież gdyby kobieta się dowiedziała to miałbym torby wystawione przed domem.
ODIN85 3 502 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No to gadaj jak ja że tysiaka kosztowała. No i jak sobie kupujesz to jej kup smartwatcha czy tam torebkę to nie będzie dymu. 2
areczek1987 908 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 55 minut temu, Pentium D napisał(a): Gdyby tylko o trudną współpracę chodziło i mały zarobek to by poszli do AMD a nie całkiem się wypisali. Inni jakoś potrafią wyżyć i robią dla obu obozów, lub trzech jak Asrock. ASRock nie siedzi jeszcze w GeForce jak dobrze kojarzę. Evga nawet nie licząc ich kongpin nie miała widocznie czego szukać u AMD. Zamknęli więcej niż tylko dział kart graficznych... Edytowane 8 Stycznia przez areczek1987
Spychcio 802 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Upadek evga to nie wina nvidia, tam cała firma źle prosperowała po prostu od dawna. Ale łatwo zrzucić na nvidia bo wygodnie a tam każdy ich dział leżał. Można upaść jeszcze niżej, wyciekł Switch2 w całej okazałośći a Nintendo jeszcze nie zrobiło prezentacji Nvidia nie zrobiła takiej wtopy i 3mała chociaż wszystko w tajemnicy. Edytowane 8 Stycznia przez Spychcio 1
Pentium D 1 162 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 34 minuty temu, areczek1987 napisał(a): ASRock nie siedzi jeszcze w GeForce jak dobrze kojarzę. Faktycznie, pomyliłem z Acerem. Choć oni też z nvidii mieli chyba tylko RTX 3060/Ti do swoich kompów-składaków a nie do osobnej sprzedaży.
Dziarson 311 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 godzinę temu, Winter napisał(a): Chodziłem jeszcze do szkoły, ale dorywczo z tysiaka. To nieźle bo ja chodziłem do pracy i zarabiałem 700 Godzinę temu, Winter napisał(a): Nie no teraz mnie stać, ale szkoda mi tyle hajsu na same GPU. Przecież gdyby kobieta się dowiedziała to miałbym torby wystawione przed domem. Moja mi kupiła 4070 ti super pod choinke 2x24gb 8000cl40 na rocznice slubu.A wczorej syn poskarzył sie ze HDV nie ma rgb, za godzine w Alzaboxie beadzie X870E hero .Chyba coś robisz źle
senac 43 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Jak by ktoś się zastanawiał nad kupnem referenta 5090 to oni tam używają ciekłego metalu. Myślę, że ważna informacja. https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidias-blackwell-flagship-gpu-uses-liquid-metal-instead-of-thermal-paste-to-reign-in-the-575w-tgp Edytowane 8 Stycznia przez senac
Gość Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 8 minut temu, Dziarson napisał(a): To nieźle bo ja chodziłem do pracy i zarabiałem 700 Moja mi kupiła 4070 ti super pod choinke 2x24gb 8000cl40 na rocznice slubu.A wczorej syn poskarzył sie ze HDV nie ma rgb, za godzine w Alzaboxie beadzie X870E hero .Chyba coś robisz źle Czasem miałem więcej, gdy sąsiad zadzwonił, żeby wgrać nowe kody do szarika (szare karty Cyfry+), bo jego żona chciała Trwam oglądać. 50 złotych jednorazowo, a zdarzało się, że 3 razy w tygodniu zmieniali kody. Piękne czasy
Kris194 4 720 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Winter napisał(a): Zatrzymałem się w rozwoju PC już lata temu, ale czasem z ciekawości zaglądnę co się dzieje w rozwoju nowych GPU. No i patrzę na cenę 5090. Ponad 10k złotych. Gdzie te czasy początku lat 2000., gdzie high-end kosztował maksymalnie 2000 złotych. Nie trzeba się cofać do początku lat 2000. W 2008 r. latem krótko po premierze kupiłem GTX 260 za 300$, GTX 470 potrafił u nas latać za ~800zł. Wtedy moim zdaniem zabawa w PC miała jakikolwiek sens a nie teraz gdzie cena samego topowego/prawie topowego GPU to cena kilku konsol Edytowane 8 Stycznia przez Kris194 2
zoomehsak 49 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Winter napisał(a): Nie no teraz mnie stać, ale szkoda mi tyle hajsu na same GPU. Przecież gdyby kobieta się dowiedziała to miałbym torby wystawione przed domem. Masz bardzo „specyficzną” relacje z żoną skoro będąc dorosłym człowiekiem musisz się tłumaczyć z zakupu. W normalnym związku idziesz do sklepu i kupujesz. Działa to w obie strony. Edytowane 8 Stycznia przez zoomehsak
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Z tego filmiku wyżej (5090) Smuci trochę że przyrost normalnej wydajności jest tak względnie mały. Cały boost tej generacji opiera się na MFG
Gość Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 minutę temu, zoomehsak napisał(a): Masz bardzo „specyficzną” relacje z żoną skoro będąc dorosłym człowiekiem musisz się tłumaczyć z zakupu. W normalnym związku idziesz do sklepu i kupujesz. Działa to w obie strony. Bo to drogie hobby. To nie sklejanie modeli samolotów, a kupowanie sprzętu za spore sumy, które możnaby przeznaczyć na ważniejsze kwestie. Z PC wyleczyłem się gdzieś około 2008 roku. Kupiłem PS3 i zaczęło mi to wystarczać. Choć mnie stać na kupno mocnego PC to jednak uważam, że bardziej kalkuluje się wykupienie GeForce Now w najwyżej opcji
Gret 557 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Przypomina mi ta premiera trochę premierę Turinga. Sama wydajność kiepska ale nadrabia czymś innym. W tamtym przypadku było to jeszcze mało dopracowane RT a tutaj dodatkowe klatki.
DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 27 minut temu, senac napisał(a): Jak by ktoś się zastanawiał nad kupnem referenta 5090 to oni tam używają ciekłego metalu. Lipton o tym mowil w ostatniej relacji z Las Vegas.
Lameismyname 2 341 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Pytanie za 2zł bo nie doczytałem. Tych fajkowych klatek w MFG jest więcej jak prawdziwych? 😱
Gret 557 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No jeśli z 20 robi 140 to jak to ma wyglądać
Gasparo 26 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Teraz, Lameismyname napisał(a): Pytanie za 2zł bo nie doczytałem. Tych fajkowych klatek w MFG jest więcej jak prawdziwych? 😱 Dużo więcej - generalnie wzrosty są imponujące na papierze, ale bardzo czekam na testy praktyczne, bo tutaj już może być różnie. Zarówno jeśli chodzi o artefakty, jak i opóźnienia.
senac 43 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, Gasparo napisał(a): Dużo więcej - generalnie wzrosty są imponujące na papierze, ale bardzo czekam na testy praktyczne, bo tutaj już może być różnie. Zarówno jeśli chodzi o artefakty, jak i opóźnienia. Jeżeli chodzi o opóźnienia to według digital foundry nie ma większej różnicy pomiędzy jedną a kolejnymi dodatkowymi klatkami. Trzeba czekać na recenzje
Rekomendowane odpowiedzi