Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

33% więcej jednostek to jest. Więc masz 30 kilka % wydajności. Raczej się spina.

Większość na forum dawała minimum 50%. 20 w plecy to raczej bida.

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Zużywa pamięć karty graficznej. Możesz sobie zobaczyć na OSD, że jak zaaplikujesz skalowanie rozdzielczości i generator klatek to alokacja VRAM zauważalnie wzrośnie. 

Natomiast wszystkie karty RTX dostaną ulepszone algorytmy DLSS. W teorii mają dać lepszy obraz i zużywać mniej VRAM. 

FG to wiem, że VRAM zużywa, ale DLSS też?

@sideband

Orientujesz się czy taki DLSS 4.0 może wymagać ogólnie mocniejszej karty?

Ciekawi mnie sytuacja i porównanie wydajności 4090 z DLSS 3.0 vs 4090 z DLSS 4.0....

Opublikowano
15 minut temu, Smalec napisał(a):

W lato z topką to zawsze wyzwanie, nie ważne czy powietrze, czy woda.

Chyba najlepiej przenieść się z graniem do kuchni :lol2:

Cupace20241101225611918.png.67326adf9da46a380928e7a580436feb.png

dużo płynu - duża pojemność cieplna ładnie rozklada ten problem w czasie

wieje 30-35C przez 2-3h zamiast 60C

a klimy  jakoś nie lubię

już wolałbym zejść do piwnicy jako prawilnu piwniczak

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ale tutaj już to kwestia twoich preferencji.

Ale technicznie lepiej by było, aby te GPU nie były takie wielkie i takie ciężkie, nie zgodzisz się z tym ? :)

Hmm nie ? :E  No dobra byle z ciężarem nie przesadzali

Moje ulubione GPU z tych co miałem to był  GTX 260 z fabrycznym chłodzeniem od Arctica

No co poradzisz kryzys wieku średniego zabawki muszą być duże :E

Opublikowano
3 minuty temu, Smalec napisał(a):

Większość na forum dawała minimum 50%. 20 w plecy to raczej bida.

Też liczyłem na 40-50%. Przecież sama przepustowość pamięci sporo wzrosła z 1 TB/s na 1,75 TB/s czyli o 75% więc wyniki powinny być lepsze. Poczekajmy na testy.

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Jeśli teraz mam 3080Ti, a docelowo wleci 5090 to o ile wzrosną rachunki za prąd?
Ktoś sobie robił takie wyliczenia? :lol2:

RTX 5090 jest dla tych, którzy nie liczą się z ceną, ceną za prąd, ani stratą na wartości.

Lecz patrząc na to co oferuje RTX 5090, to RTX 6090 nie zostawi na nim suchej nitki.

• Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

RTX 5090 jest dla tych, którzy nie liczą się z ceną, ceną za prąd, ani stratą na wartości.

Lecz patrząc na to co oferuje RTX 5090, to RTX 6090 nie zostawi na nim suchej nitki.

Tu chodzi bardziej o to czy muszę się nastawiać na tłumaczenie kobiecie gdy zobaczy rachunki %-)
Zawsze później krzywo patrzy na moje zakupy.

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Jeśli teraz mam 3080Ti, a docelowo wleci 5090 to o ile wzrosną rachunki za prąd?
Ktoś sobie robił takie wyliczenia? :lol2:

Wyliczyłem. Wychodzi coś pomiędzy pisiont groszy a dajpanspokój. Dwa do trzech razy więcej jak przy graniu jesz chipsy. 

BTW. Widzieliście porównanie specyfikacji 5070 do 4070super? 5070tka może wypaść wyraźnie gorzej tam gdzie przepustowość pamięci nie pomoże :wariat:
I jeszcze sobie odpowiem na pytanie o encodery: 5070ti podwójny, poniżej pojedynczy. 5090 potrójny.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ok 150W różnicy to żadne koszta ;) 

Tu nie chodzi o to czy mnie stać czy nie.
Pozostają jeszcze kwestie psychologiczne jeśli chodzi o drugie połówki :hmm:
Będziesz zarabiał i pierdyliard brylantów miesięcznie to jak kobieta opłaca rachunki to później jak widzi, że coś odbiega od normy to drąży temat :lol2:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, VRman napisał(a):

BTW. Widzieliście porównanie specyfikacji 5070 do 4070super? 5070tka może wypaść wyraźnie gorzej tam gdzie przepustowość pamięci nie pomoże 

Nie ma to znaczenia , 5070 ma za niską spec żeby to miało realne znaczenie. Ma taką przepustowość jak 4070Ti Super. 

1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Będziesz zarabiał i pierdyliard brylantów miesięcznie to jak kobieta opłaca rachunki to później jak widzi, że coś odbiega od normy to drąży temat :lol2:

Spokojnie nie zauważy , to są koszta rzędu tak jak kolega napisał paczki chipsów. 

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-50-series-adds-support-for-422-color-format-video-decoding-and-encoding

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Dlatego ja mam fotowoltaikę

4a5001b7beea096457f480c8808572428b-09-roll-safe.2x.rsquare.w400.webp

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Ludzie żonaci dzielą się na trzy grupy:

1. ci którzy nie mają problemu

2. ci którym żona ciągle suszy głowę o zużycie prądu przez "te durne gierki"

3. ci, którzy już kupili sobie porządny miernik prądu z zapisem historii i wpięli go do gniazdka z którego idzie prąd do kompa, dzięki czemu mogą żonie pokazać co miesiąc ile dokładnie zjadło prądu granie.

A jak punkt 3 nie skutkuje to kupujesz drugi i wtykasz w gniazdko gdzie żona podpina suszarkę do włosów. :)

Opublikowano

Kusi 5090, właśnie zamówiłem zasilacz Corsair HX1200i pod tą kartę bo uznałem że obecny 1000W może chodzić na zbyt "wysokich obrotach" przy rtx 5090. Jednak mam mieszane uczucia jeśli chodzi o tą grafikę. Celuję w 5090 od MSI z przyzwyczajenia do tej marki, ale mam wątpliwości. Za taką cenę nie chciałbym wycia cewek ani wentylatorów.

W ogóle do jakich sklepów internetowych warto zaglądać w oczekiwaniu na dostępność a może przedsprzedaż?

Opublikowano
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Tu chodzi bardziej o to czy muszę się nastawiać na tłumaczenie kobiecie gdy zobaczy rachunki %-)
Zawsze później krzywo patrzy na moje zakupy.

Zawsze możesz powiedzieć, że to pewnie jej suszarka, prostownica, lokówka itp. a twoja karta to ogólnie eko jest i pokaż jej wtedy zielone logo nvidii :E

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Ludzie żonaci dzielą się na trzy grupy:

1. ci którzy nie mają problemu

2. ci którym żona ciągle suszy głowę o zużycie prądu przez "te durne gierki"

3. ci, którzy już kupili sobie porządny miernik prądu z zapisem historii i wpięli go do gniazdka z którego idzie prąd do kompa, dzięki czemu mogą żonie pokazać co miesiąc ile dokładnie zjadło prądu granie.

A jak punkt 3 nie skutkuje to kupujesz drugi i wtykasz w gniazdko gdzie żona podpina suszarkę do włosów. :)

Kurde. Mam taki miernik elektroniczny z zapisem historii. Kupiłem go z rok temu i leży ciągle w szufladzie.
Chyba trzeba na premierę nowej serii wyciągnąć i podłączyć :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Opiszę wam ciekawą sytuacje.

Oglądając wczoraj materiał od MSI Gaming zauważyłem że na jednej z kart widnieje nalepka:

image.png.4071352f1ee39447e6aff06ce5b1a98b.png

Okazało się że można ją zarejestrować na stronie MSI:

image.png.104ea6f36471fd8a43fafbc4a1869954.png

W ten sposób uzyskałem dostęp do wszystkich promocji i byłem je w stanie odbierać.

Łącznie z np. kodem 40$ na steam.

image.png.bf61c623d87782516c2fe0c7ec464d17.png

A najlepsze jest to że kod można było rejestrować na nielimitowanej ilości kont.

Sprawę zgłosiłem do MSI, obecnie ten kod jest już zablokowany.

Od razu odpowiem że nic nie otrzymałem od MSI za zgłoszenie błędu.

Edytowane przez P.Wiśnia
  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 4