Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

5070Ti kusi. Poczekam do premiery i zobaczymy finalne ceny i testy.

Do niedzielnego grania w H3 będzie jak znalazł %-)

Są juz jakieś ciekawe testy nowych układów ? Bo na jutubach  nje wiadomo co oglądać 🙂

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Kris194 napisał(a):

W normalnym związku partner/partnerka nie wywala od ręki 2000$ na fanaberie.

O właśnie, niektórzy nie mogą zrozumieć, że żyją w zwyczajnej bańce. To nawet nie zakup jakiegoś drogiego aparatu foto, który można wykorzystać na wakacjach i do robienia zdjęć dzieciom przy jakichś różnych okazjach. Z perspektywy przeciętnej osoby to się nijak nie broni jeśli się bezpośrednio na tym nie zarabia.

Bez wycieczek personalnych ale wydanie 2k dolarów w dzisiejszych czasach przy obecnych zarobkach to raczej nie fortuna. Hobby jest równie ważne jak zakup Twojego wakacyjnego aparatu. Mam nadzieję, że Twój komentarz to była wasza wspólna decyzja 😅

Edytowane przez zoomehsak
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

@zoomehsak czemu nie dołożyłeś kilku groszy jak normalny hobbysta do 4090 tylko kupiłeś kastrata?

2 minuty temu, srekal34 napisał(a):

Bzdura. Kazde FE wodowalem, nawet wymienialem przez cewki i zero problemow.

ile reklamowałeś? 0. 

Wymieniałeś i przyjął sklep, nie gwarant, więc co to ma do tego? I swoją drogą, zwodowałeś, a później ogarnąłeś że cewki piszczą? Orzeł :D 

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Czekałem na to aż pojawią się tego typu argumenty

No ale skoro ktoś nie słyszy piszczenia cewek, to mu to nie robi różnicy czy piszczą czy nie :E owszem, obiektywnie model gdzie piszczy jest gorszy pod względem walorów użytkowych od tego który nie piszczy - tutaj się nie będę kłócić. 

Opublikowano

Patrząc na zdjęcia autorskich konstrukcji RTX 50, to jeśli chodzi o wykorzystywany typ złącza 12VHPWR/12V-2x6 to w przypadku poprzedniej serii było tak, że:

Typ A: Wszyscy oprócz Asusa
Typ B: Tylko Asus

Tak w serii RTX 50, jest tak według zdjęć:

Typ A: MSI, Palit, Gainward, Galax/KFA2, Inno3D i wszyscy pozostali

Typ B: Asus, Gigabyte, Zotac

Opublikowano

Mnie to się ten Gigagrzmocik w wersji Aorus podoba. Jedynie ten dmuchajec od tyłka strony trochę odstrasza.
Jak myślicie będą jakieś placeholdery z cenami przynajmniej na kilka godzin przed premierą?
Ktoś się orientuje jak to było w przypadku premiery poprzedniej generacji?

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Trolujesz teraz czy serio myślisz że miałeś w jakiejś totalnie bezdźwięczne cewki? :E kart nvidii też sporo miałem nie tylko w swoim pc ale i w rękach przy składaniu skrzynki dla kogoś ;) 

Najwyraźniej musisz mieć pecha, jeżeli każdy sprzęt elektroniczny ci gra. :E

Opublikowano

4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Mnie to się ten Gigagrzmocik w wersji Aorus podoba. Jedynie ten dmuchajec od tyłka strony trochę odstrasza.
Jak myślicie będą jakieś placeholdery z cenami przynajmniej na kilka godzin przed premierą?
Ktoś się orientuje jak to było w przypadku premiery poprzedniej generacji?

Ceny były znane (przynajmniej orientacyjnie) trochę wcześniej.

Przypominam za to, że przy poprzednich premierach prawie wszystkie karty były wycenione wyżej niż MSRP nVidii, a karty bez dopiska "OC" od dużych producentów były w śladowych ilościach. Więc jak ktoś chciał kupić TUFa czy MSI Trio to musiał sporo dopłacać.

https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-4090-autorskie-karty-graficzne-trafiaja-do-ofert-europejskich-sklepow-ceny-zaczynaja-sie-od-niespelna-10-000

Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

1 strona przez 3h. Zainteresowanie co raz mniejsze:E

Dobrze będzie jak 3 osoby kupią 5090 na forum:red:

Raczej długo nie wytrzymają, widząc jak bawimy się nowymi zabawkami. :hihot:

2-letnia zabawka nigdy nie będzie cieszyła tak, jak nowa zabawka. :D

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

@Umpero

12.10.2022 - start sprzedazy, a testy na techpowerup pojawily sie 11.10.2022.

Poprzednio testy FE były dzień wcześniej, ale recenzje niereferentów dopiero w dniu sprzedaży.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Któryś raz ktoś tu piszę o wodowaniu karty graficznej. Jak wygląda taki proces? Cena, wykonanie, zysk z tego itd.

Zabawa dla koneserów, o ile jest różnica w temp GPU, to koszty bloków odleciały. Cena bloku na RTX 4090/5090 to ok 1k PLN, bloki z Ali stały się niewiele tańsze. 

No ale cieszy jak przy 550W nie przekraczasz 55 C xD

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Ciekawe czy inni producenci poszli śladami Asusa i dają pada zamiast pasty :hmm:

Dowiemy się tego za pół roku, jak się pasta pod GPU wygrzeje.

• Haha 1