Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, ibizpl napisał(a):

5080 to jest karta za 5-5,5K

Jezeli okaze sie, ze ta karta jest wydajniejsza w 4K RT/PT niz 4090 i ma cos wiecej do zaoferowania niz MFG, to jak nie zdazysz kupic na starcie to zobaczysz 5-5.5k jak swinia niebo. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
30 minut temu, ibizpl napisał(a):

Nie sądzę, mam na myśli obecne pułapy z olx czyli 5,5-6 K. Weź pod uwagę że 5080 chociaż będzie słabszy w czystym rastrze to pewnie niewiele no i będzie miał te wszystkie bajery kurteczki a to jest karta za 5-5,5K.

Za 7K i wyżej 4090 będzie nieopłacalny kompletnie, przynajmniej dla graczy, do profi może być inaczej, ale to nisza.

W VR wcale nie tak rzadko 4090 wyprzedza 4080 o ok 50%, czasem 30, ale czasem i ponad 55%.
Nawet w grach 2D potrafi dobijać do 50%.

Zakładając, że 5080 będzie szybsza o np. 15%, to będziemy mieli np. 100fps 4080, 115fps 5080 i 150fps 4090. 
Chcę się mylić, w końcu ten RAM GDDR7 powinien sporo dać, ale.. no niestety, wszystkie sygnały na niebie i ziemi sugerują, że w rasterze jest :dupa:w serii 5xxx.

A, Indiana Jones ma raytracing pociachany (po tonie wypowiedzi developerów w wywiadzie na DF widać, że nie chcą dać opcji włączenia go wszędzie bo nie chcą wkurzać ludzi tym jak mało klatek by wtedy uzyskiwali w grze nawet na 4090), a i tak karty 16GB zaczynają ocierać się o krawędź. Jednak 24GB na 4090tce to istotny plus.  No chyba, że ktoś kupuje karty za 6K do pogrania rok i potem zmienia. 

Jak ktoś ma 4090 to moim zdaniem nierozsądne jest sprzedawać teraz. Jak ktoś nie ma, a by chciał, to lepiej niech poczeka aż wszystko już będzie wiadomo o prawdziwej wydajności 5xxx.

Opublikowano

Myślę że 5080 będzie szybszy o więcej niż 15% od 4080/4080S i trochę wolniejszy od 90 ( czysty raster ). 

16GB spokojnie jeszcze starcza do grania w 4K szczegŏlnie że mają ograniczyć użycie vramu.

Nie panikowałbym z dostępnością 5080 bo to karta stricte dla graczy, z 90 może być gorzej.

Jak się to podsumuje to do grania w gry nie będzie większego sensu w kupowaniu używki 4090 powyżej 5,5-6K jak za te same złotówy będą 5080 w sklepach, może trochę wolniejsze w rastrze za to nówki i z bajerami kurteczki i 5 letnią gwarą.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Myślę że 5080 będzie szybszy o więcej niż 15% od 4080/4080S i trochę wolniejszy od 90 ( czysty raster ). 

16GB spokojnie jeszcze starcza do grania w 4K szczegŏlnie że mają ograniczyć użycie vramu.

Nie panikowałbym z dostępnością 5080 bo to karta stricte dla graczy, z 90 może być gorzej.

Jak się to podsumuje to do grania w gry nie będzie większego sensu w kupowaniu używki 4090 powyżej 5,5-6K jak za te same złotówy będą 5080 w sklepach, może trochę wolniejsze w rastrze za to nówki i z bajerami kurteczki i 5 letnią gwarą.

Bez fg 5080 będzie szybszy lekko powyżej 5% od 4090.

Edytowane przez areczek1987
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Bez fg będzie szybszy lekko powyżej 10%.

Moim zdaniem nie będzie ( 5080 vs 4090), chyba że bierzesz pod uwagę dlss 4. Różnica wvilości rdzeni jest kosmiczna.

Opublikowano (edytowane)

128ROP, 336TMU w 5080

176ROP, 512TMU w 4090.

72MB cache vs 64MB

To jest w zasadie wszystko co się liczy dla rasteryzacji i we wszystkim tym 5080 wypada blado na tle 4090.

Jest architektura będąca w rasterze pewnie bez istotnych zmian + podobna efektywna przepustowość pamięci. Proces technologiczny tej samej generacji, a w przypadku 4090 był przeskok z kupiastego 8nm, który był pudrowanym 10nm i to w gorszej, Samsungowej wersji, od razu na wtedy najnowocześniejszy proces TSMC. To jest skok o w zasadzie niemal dwie generacje na raz vs. skok o pół generacji teraz. TDP 5080 też jest niżej 4090. 

Musiałby być cud, żeby 5080 się znalazła w połowie pomiędzy 4080s a 4090, o przegonieniu nie mówiąc.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Standardowa rasteryzacja praktycznie na równi

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze jednak nie, ale dobrze Wam idzie. Zaraz polowa rdzenia 5090 przebije samego krola 5090, a 4090 bedzie w cenie 5070.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Wydajniej w tej samej cenie, poza RTX 5090, do którego dopłata po sprzedaży RTX 4090 wyniesie 2x więcej niż wydajności. :E

Gracze z RTX 5070Ti/5080 powinni być zadowoleni.

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Polska jest uwzględniana w drugiej czy w trzeciej kolejności?

Jest tier 1 (przykładowo Niemcy, Francja), tier 2 (pl, Portugalia) i tier 3 (Rosja, Chiny itd)

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Glos rozsądku. 4090 może bedzie dalej lepszy w VR, gdzie czesto potrzebne jest podwujne renderowanie i sporo VRAM, oraz brak mozliwosci uzywanie FG. Ale w sytuacjach do 16GB vram. 5080 powinien byc lepszy o 5-10%. 30Gbps vs 21Gbps. Pewnie dopiero wersja super(jak bedzie) z 3gb koscmi, da 24Gb vram wiec 5080Super bedzie juz wtedy całkowicie lepsza kartą od 4090. No i też jest ten as w rękawie, majac 50FPS z DLSS quality w 4k, płynność skoczy na 200FPS, przy 40-50ms co jest bardzo fajna opcja. Osobiscie w kazdej grze, która była uzywałem FG, w niektorych np. Diablo 4 nie włączałem DLSS tylko samo FG. I to też jest spoko opcja, że można sobie włączyc samo FG bez upscalera.

• Haha 1
Opublikowano

🤣🤣🤣

Jeśli mówisz o wydajności w rt z dlss(bez frame gen) to będzie lepiej niż 10%. Standardowa rasteryzacja praktycznie na równi. Multi frame gen będzie robił 60%. Moja szklana kula.

Gruba odklejka… 

Godzinę temu, Spychcio napisał(a):

Testy RTXów 5000 w rasteryzacji to będzie Hit:hihot:

Kabaret 🤣 

15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale w sytuacjach do 16GB vram. 5080 powinien byc lepszy o 5-10%. 30Gbps vs 21Gbps.

🤣🤣🤣

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No i też jest ten as w rękawie, majac 50FPS z DLSS quality w 4k, płynność skoczy na 200FPS

Z tych 50FPS to tak średnio wychodzi, odczucia nie są jakieś super, moim zdaniem totalne minimum to tak 70FPS i wtedy można sobie dobić do odświeżania monitora.

To jest coś czego się obawiam przy 5080, że będziemy robić 200FPS ze śmieciowej bazy. 

Kolejna sprawa to 16GB, jeszcze wczoraj wmawiałem sobie, że to powinno wystarczyć, ale przespałem się z tym. Jako, że używam dwóch monitorów, jakieś animowane tapety, rozdzielczość w grach 3440x1440 a optymalizacja gierek leży, to mi te 16GB skiśnie jeszcze w tym roku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Spychcio napisał(a):

Testy RTXów 5000 w rasteryzacji to będzie Hit:hihot:

Pewnie będzie zakaz bo jak się wyłamiesz to koniec z kartami na premierę:E

33 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Glos rozsądku. 4090 może bedzie dalej lepszy w VR, gdzie czesto potrzebne jest podwujne renderowanie i sporo VRAM, oraz brak mozliwosci uzywanie FG. Ale w sytuacjach do 16GB vram. 5080 powinien byc lepszy o 5-10%. 30Gbps vs 21Gbps. Pewnie dopiero wersja super(jak bedzie) z 3gb koscmi, da 24Gb vram wiec 5080Super bedzie juz wtedy całkowicie lepsza kartą od 4090. No i też jest ten as w rękawie, majac 50FPS z DLSS quality w 4k, płynność skoczy na 200FPS, przy 40-50ms co jest bardzo fajna opcja. Osobiscie w kazdej grze, która była uzywałem FG, w niektorych np. Diablo 4 nie włączałem DLSS tylko samo FG. I to też jest spoko opcja, że można sobie włączyc samo FG bez upscalera.

Czym się różni vr na pc od Ps5 za 1800zł na którym wszystko śmiga w zadawalających detalach?

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

🤣🤣🤣

Gruba odklejka… 

Kabaret 🤣 

🤣🤣🤣

Nie śmiej się, rozważam tę kartę. :wariat:

Dostaniemy lepszą sztuczną inteligencję i więcej sztucznych klatek za prawdziwą kasę. ;D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

🤣🤣🤣

Gruba odklejka… 

Może palnełem za kolegą a może nie... Nie załapałeś wyzwania to dziel ten powerlimit i wyższe zegarki do tych usprawnień w tensor cores & rt i ile mówisz że wyjdzie w 1440p? Podaj ile te ROP w cholera wie czy w jakkolwiek sposób poprawione nie dadzą rady w 4k z praktycznie tą samą przepustowością pamięci. No już wykaż się! Ogłoszenie wyników za 10 dni i 7h. Ale ból pewniej partii ciała tych co stoją przed sprzedażą bądź kupnem past gen bezcenny :D

Zdradź jak jeszcze będą działały te fejkowe klatki(w sensie FPS) i czy będziesz z nimi grał.

Screenshot_2025-01-11-07-43-29-100-edit_com.google.android.youtube.jpg

Edytowane przez areczek1987