NoviAMG 432 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 4 minuty temu, DżonyBi napisał(a): Ja nie bronie 4090, a 5090 sobie kupie jak mi sie zachce. Nie zabraknie dla mnie. Staram sie po prostu na to obiektywnie patrzec. Tyle i az tyle. Natomiast jak zwykle najwiecej cisna po 4090 wlasciciele paździerzy. Bo liczą że pazdzierz, zmienią na 4090 za 3500 :E. Nie będąc złośliwym, fajnie by było jakby tak pykło. Ale szansę raczej słabe na to.
maxmaster027 875 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Też nie bronie 5080, stwierdzam fakty. 30Gbps vs 28Gbps(różnica 7% na korzysc 5080) , 360W vs 287W (różnica 25% na korzyść 5080). Zatem to nie jest tak, że 5080 jest połową 5090.... 5090 bedzie miał tzw limit max 600W dalej nie wzbije (czyli 4% wiecej) 5080 Pewnie będą szły 400W moze i wiecej (450W). Zatem będzie miał o wiele wyzsze taktowania, szczególnie przy pełnym obciążeniu. Natomiast jakby nV rzeczywiscie wypuściła 5080 z TDP np 285W to raczej mrane szanse na przeskoczenie 4090...
DżonyBi 1 966 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) @areczek1987 Ale kto sie przejmuje? Mam siedziec cicho i nie wypowiadac sie na forum? Zaraz wylacze sygnature i nikt mi takich glupot nie bedzie pisal. Traktuje to jako zabawe i jak sie okaze, ze 5080 bedzie szybszy to zawalu nie dostane, a jak bedzie jednak troche wolniejszy to bedzie oznaczalo tylko, ze dobrze to przeliczylem. Z 5090 nie ma takiej zabawy, bo jest bezdyskusyjnie najszybszy. Jestem bardzo ciekaw jak sobie poradzi z chlodzeniem 5090FE. Edytowane 11 Stycznia przez DżonyBi
areczek1987 898 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Też nie bronie 5080, stwierdzam fakty. 30Gbps vs 28Gbps(różnica 7% na korzysc 5080) , 360W vs 287W (różnica 25% na korzyść 5080). Zatem to nie jest tak, że 5080 jest połową 5090.... 5090 bedzie miał tzw limit max 600W dalej nie wzbije (czyli 4% wiecej) 5080 Pewnie będą szły 400W moze i wiecej (450W). Zatem będzie miał o wiele wyzsze taktowania, szczególnie przy pełnym obciążeniu. Natomiast jakby nV rzeczywiscie wypuściła 5080 z TDP np 285W to raczej mrane szanse na przeskoczenie 4090... Pcie zgodnie ze specyfikacją dokarmi 75W a można za nią wyjść. Pytanie czy warto 9 minut temu, DżonyBi napisał(a): @areczek1987 Ale kto sie przejmuje? Mam siedziec cicho i nie wypowiadac sie na forum? Zaraz wylacze sygnature i nikt mi takich glupot nie bedzie pisal. Podaj suche liczby wedle siebie jak będzie się kształtować wydajność tej 5080 na tle 4090. Mój wpis od którego się zaczęło był za stawianiem kogoś innego. Nie oceniaj tylko podaj swoje. Taka zabawa by nie było nudno. Edytowane 11 Stycznia przez areczek1987
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Ja chciałbym tylko dodać, że śmieszy mnie stawianie Polski przez USA jako tier 2, robią sobie z nas swojego psa i nawet dobrej karmy nie rzucą, hamburgery przebrzydłe
ODIN85 3 500 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 31 minut temu, DżonyBi napisał(a): Ja nie bronie 4090, a 5090 sobie kupie jak mi sie zachce. Nie zabraknie dla mnie. Staram sie po prostu na to obiektywnie patrzec opierajac sie na tym co wiemy. Tyle i az tyle. Natomiast jak zwykle najwiecej cisna po 4090 wlasciciele paździerzy. Krótki staż masz i nie wiesz że tu głównie cisną Ci co nigdy tego nie kupią albo nie grają w daną grę 2
skypan 1 752 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Zastanawia mnie dlaczego sprzętowo RTXy serii 4000 potrafią wygenerować jedną klatkę więcej ale 2 lub 3 już nie ? Nie potrafią bo czym wtedy było by się chwalić w RTX 5000.
SmogSmok 279 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Bo to jest zblokowanie programowo by seria 5000 lepiej wyglądała na slajdach. Edytowane 11 Stycznia przez SmogSmok 2
wkamil73 285 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 3 godziny temu, Send1N napisał(a): ogarnąć 450W w okolicy 45c pod obciążeniem, temperatury niczym na zwodowanym gpu Nie no, tyle to nie 😅
Zachy 586 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Musieli cos zrobic, zeby zachęcić mocniej do kupna nowego... Wydajnosc 4000 nie powinna tu byc problemem.
ODIN85 3 500 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Te nowe cewki w Msi to jest premiera czy już są gdzieś i to faktycznie działa?
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 4 minuty temu, skypan napisał(a): Zastanawia mnie dlaczego sprzętowo RTXy serii 4000 potrafią wygenerować jedną klatkę więcej ale 2 lub 3 już nie ? Nie potrafią bo czym wtedy było by się chwalić w RTX 5000. @sideband o tym pisał i nie jest to programowa sztuczka. 3 minuty temu, SmogSmok napisał(a): Bo to jest zblokowanie programowy by seria 5000 lepiej wyglądała na slajdach. Bzdura
Zachy 586 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Kurde Suprim X czy Astral? Oto jest pytanie 1
ket_rab 227 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) @Zachy Astral zapowiada się na najciekawsze GPU ale jej cena może być naprawdę wysoka. Posiadam 3090 EVGA i sam już nie wiem... Albo 5080 FE albo Astral Edytowane 11 Stycznia przez ket_rab
DżonyBi 1 966 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Znamy wage Astrala 5090? Suprim waży 2.6kg. Edytowane 11 Stycznia przez DżonyBi
Voodoo2 958 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Co Wy w tym astralu widzicie? Desingiem nie grzeszy, a znając Asusa to będzie ćwierkac jak ptaszki latem 1 1
Fenrir_14 825 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia @Zachy Bierzesz wersję powietrzna czy AiO ?
ket_rab 227 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia @PiPoLiNiO w nocy był jakiś live linusa
Godlike 880 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 5 minut temu, Voodoo2 napisał(a): Co Wy w tym astralu widzicie? Desingiem nie grzeszy, a znając Asusa to będzie ćwierkac jak ptaszki latem Moze Asus wyciągnął wnioski i w tej generacji bedzie lepiej
ODIN85 3 500 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 7 minut temu, Voodoo2 napisał(a): Co Wy w tym astralu widzicie? Desingiem nie grzeszy, a znając Asusa to będzie ćwierkac jak ptaszki latem No najładniejszy jest i najbardziej przemyślany ze wszystkich co do tej pory pokazali.
skypan 1 752 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 20 minut temu, Phoenix. napisał(a): o tym pisał i nie jest to programowa sztuczka. Wspomniał o "że nowa generacja ma dodatkowo w krzemie sprzętowy framepacing. Bez odpowiedniej wydajności bez FG i stabilnego frametime FG to wielkie G. Pomijając artefakty przy x4 to NV pokazuje FG przy DLSS P by przyzwoicie działało" Tu nie chodzi o jakąś kłótnię tylko wyjaśnienie. Może jakiejś odpowiedzi nie zobaczyłem więc jak by co proszę o uzupełnienie. Przy pierwszym FG siłą rzeczy musiał pojawić się framepacing. Przy jednej generowanej klatce na pewno będzie mniejszy niż przy trzech. OK Jak podeszli do tego przy serii 4000 ? Co odpowiada za prawidłowe wyświetlanie klatek (framepacing) w RTX 4000 ? Sprzętowe rozwiązanie czy programowe ? A może to zlali i nic z tym nie robią w RTX 4000 bo nie można ? Serie poniżej RTX 4000 nie posiadają sprzętowego wsparcia do FG i tam to rozumie dlaczego nie ma FG a tym bardziej MFG. Może seria 4000 dała by radę z 2 wygenerowanymi klatkami ?
Voodoo2 958 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 6 minut temu, ODIN85 napisał(a): No najładniejszy jest i najbardziej przemyślany ze wszystkich co do tej pory pokazali. Kwestia gustu, wiadomo, mi nie przypadła. Do boleści ceglasta bryła, pasek rgb rodem tych chińskich podpórek i ten wentylator na backplate, który nie wiadomo czy coś wniesie. Ale suprim za to bardziej w moim guście za to. Mój target to WATERFORCE WB, ale pewnie za 5080 beda krzyczeć 7,5k - także srednio
SebastianFM 344 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Ja też uważam, że ten sprzętowy frame pacing to ściema. To tylko kolejne głupie tłumaczenie NVIDIA takie samo jak to, że RTX 3090 jest za słaby do FG. 1 1
tomcug 2 440 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Bez względu na to, czy to ściema, czy nie, czas solidnych zysków z generacji na generację minął i Jensen to wie, dlatego teraz każda kolejna generacja będzie miała jakiś "booster" na wyłączność. 1
Gasparo 26 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Myślicie, że za jakiś czas, nawet za sprawą sterowników, możliwe będzie dodanie MFG np. x3 dla kart z serii 40? Jak boom i szał na RTX 50 trochę opadnie?
Rekomendowane odpowiedzi