Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

I co marudy, tyle się na gadaliście, a w 3 dni znalazł się kupiec na OLX. Pasuje mu wysyłka 4090 jak kupię 5090. Wpłacił zadatek. Jak nie uda się kupić nowej karty to kasa do niego wróci. Każdy zadowolony :)

PS. W rozmowie wyszło, że kolega jest też na forum z nami :)

W sumie spoko jak wam pasuje, aczkolwiek ja mam twarde podejście do biznesu, jadę, targuje, kupuje ;)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Prawda jest taka, że 6k to cena idealna w tej chwili. Jak ktoś nie lubi ryzyka to sobie rezerwuje i ma święty spokój. 1 lutego te karty nie będą za 6k na 1000%.

Będą albo za 5k i mniej albo za 7k i więcej. 

Albo po 11 i nikt nie kupi :hihot: takie dzisiaj czasy że msrp czyli reklama rekomendacja producenta to jak promocja :hihot: mniejsza czego oni tam w tych "lepszych" modelach nie wyczarują nie sądzę że dla naszych nowobogackich to coś warte. Czekam na chłodzenie jak z prototypu fe 4090 w słuchawkach :E

7 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Na jaką wersję 5090 polować pod blok wodny? Która może mieć najcichsze cewki? Myślałem o FE, ale NV zaszalała z koncepcją PCB.

Zaczekaj aż zobaczysz ceny tych już z blokiem. Jak nasi czarnowidzi będą mieli rację to będą okazyjne. Potem czekasz na co jest blok na rynku i szukasz karty. Taka ułomność?

Asus mimo że się może nie czepiać za plomby to tam każdy model inne PCB więc będzie problem. Inno ma już swój blok i nie ma plomb. Pytanie czy Gigabyte się ich nie dorobił. Cała reszta restrykcyjna co do rozbierania.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
4 minuty temu, Marcusfff napisał(a):

Myślałem o FE, ale NV zaszalała z koncepcją PCB.

4090 mam w oparciu o INNO3D (blok sam zakładałem) tam jest płytka referencyjna Nvidii. Kiedyś jeszcze na labie latała tabelka i piszczącymi - Inno było jednym z najmniej piszczących. 

TYLKO przy premierze 4090 wodniaki pokazały sie około 2 miesiące po premierze. 

Opublikowano
4 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

TYLKO przy premierze 4090 wodniaki pokazały sie około 2 miesiące po premierze. 

Alphacool i Watercool ponoć startują od razu, pokazali już swoje bloczki.

Ktoś podrzuci tabelkę? W tym wątku była nawet rozpiska jakie cewki będą na jakich kartach, ale nie mogę znaleźć.

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Najgorsze chlodzenia, najwiecej problemow, najbardziej zabudowane plastikiem karty. Omijac ;)

Nie zgodzę się, w moich testach gorzej wypadało Inno3D, Palit czy PNY. Ale mówię tylko o serii 4080, nie mam niestety żadnego doświadczenia z serią 30 u ZOTAC czy innymi kartami z serii 40. 

Opublikowano

zawsze bykski  i barrow mieli największe pokrycie , po  jakiś offrunach

może bykski  się schyli  po FE

ja mam teraz na Gigabyte gaming oc 4090 i złego  słowa nie powiem

Opublikowano
7 minut temu, Gasparo napisał(a):

Nie zgodzę się, w moich testach gorzej wypadało Inno3D, Palit czy PNY. Ale mówię tylko o serii 4080, nie mam niestety żadnego doświadczenia z serią 30 u ZOTAC czy innymi kartami z serii 40. 

A czy ja gdzies napisalem, ze inni producenci nie maja kiepskich chlodzen i tylko zotac jest kiepski?? ;) W obrebie jednej marki masz tez lepsze i gorsze chlodzenia.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Marcusfff napisał(a):

Alphacool i Watercool ponoć startują od razu, pokazali już swoje bloczki.

Ktoś podrzuci tabelkę? W tym wątku była nawet rozpiska jakie cewki będą na jakich kartach, ale nie mogę znaleźć.

HCI - MSI Suprim, MSI Vanguard, MSI Gaming(tylko 5090,5080)

SAQ 2 - Asus ROG Strix, Asus ROG Astral

R15 2306 - Gigabyte * 

R15 - MSI *, Asus *,

LR22 - Nvidia *, Zotac *,

Noname - Galax *, KFA 2 *, Palit *,

credit @P.Wiśnia

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czemu ma to służyć ogólnie? Nie lepiej jak by dać termopady żeby odbierały ciepło przez backplate? 

Chłodzeniu a czemu, termpoady to się daje na duże powierzchnie, a nie jakiś mikropierdoły skondensowane w jednym miejscu.

Zasłonięcie tego miejsca skróci żywotność tych komponentów i może nawet doprowadzić do awarii samej karty.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

@Kadajo czemu powinno być odsłonięte skoro są producenci, którzy to zasłaniają?

Bo ładniej wygląda zasłonięte, ale komplikuje konstrukcję karty. 

19 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mały update
GhPdCUpW4AAUtrA.thumb.png.d4e895c52b092df710d76535dbe92d1a.png

Fajnie, będzie można na spokojnie ocenić czy warto i na co polować na premierę :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dawidoxx napisał(a):

Ludzi pogrzało ostro.. Znajomy wczoraj kupił używanego 2 miesięcznego 4090 na gwarancji za 5600.. Fakt że jakieś Inno3D, ale kurde jaka cena przecież niedawno 4080s w takiej latały :E

Gratulacje dla nabywcy i współczucia dla sprzedającego, choć jak go było stać na 4090 to może mu powiewać strata.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja nie rozumiem w ogóle idei sprzedaży sprzętu przed zakupem nowego. Nie czułbym się komfortowo w takiej sytuacji 😀

Bo kiedyś to był rewelacyjny pomysł. 20 lat temu tym krokiem można było naprawdę sporo zaoszczędzić, a jak się dobrze pokombinowało to się kupowało jakiś low-mid end za grosze, nawet mniej niż 100zł. Na tym i tak dało radę grać w 60fps na low.
W ostatnich latach to jednak chyba pomysł tylko dla lubiących ryzyko.

Godzinę temu, wkamil73 napisał(a):

Miałem Rubina a nie pamiętam tego, było to w każdym modelu? Bo chyba było kilka.

Spoiler

Nie wiem, ale chyba był potrzebny tylko tam, gdzie "prunt" nie spełniał jakichś norm.

Wyglądało to tak, tylko ja pamiętam, że był biały:

image.png.cee39dbbcc5430b7c870bdaf5ef98e5d.png

edit: o, mam, tak dokładnie wyglądał normalnie:

image.png.b000ba685d2dce2595da0516596739c8.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tak jak napisał @some1 możesz to zasłonić, ale trzeba to jakoś kompensować, co podnosi koszty karty.

Niektóre GPU mają pamięci z dwóch stron PCB, inne nie, ten backplate z tylu karty to nie powinien być tylko dla uśmiechu, on powinien spełniać role odprowadzacza ciepła.
Jak widzę plastikowy backplate to już się zapala czerwona lampka, szczególnie przy dzisiejszych TDP.

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

I co marudy, tyle się na gadaliście, a w 3 dni znalazł się kupiec na OLX. Pasuje mu wysyłka 4090 jak kupię 5090. Wpłacił zadatek. Jak nie uda się kupić nowej karty to kasa do niego wróci. Każdy zadowolony :)

PS. W rozmowie wyszło, że kolega jest też na forum z nami :)

Skoro to wam pasuje to ok ale prawda jest taka, że trafiłeś na osobę, dla której 1k to jak splunąć, nie ma to nic wspólnego ani z normalnością ani z wartością tej karty.

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie no, chyba już wszyscy dają Alu. 

Dziś dają jutro przestają. To trzeba sprawdzać na bieżąco.

Poza tym samo GPU pewnie grzeje się jeszcze mocniej gdy z drugiej strony nad głową ma zamontowany ładny aluminiowy dach :D

Może to wszytko nie takie straszne jak by się zrobiło gruby research, wreszcie jakiś inżynier postawił przy tym stemple "approved".
Z drugiej strony tak samo postawiono znaczek przy nowym złączu zasilania GPU i wiemy jak się to skończyło.

Logika jednak nakazuje, aby ułatwiać chłodzenie gorących komponentów, a nie utrudniać kosztem ładnego wyglądu.

Karty dziś wydzielają ogromne ilości ciepła. Warto o tym pamiętać.