Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie techniczne: Czy na tydzień przed premierą serii 4XXX też było tak gorąco w dedykowany temacie na pclab?

Wczoraj 365 postów tutajwpadlo szybko licząc. Ktoś czyta wszystko jak leci? ;) 

Opublikowano
13 minut temu, skypan napisał(a):

Ciekawe jak długo Nvidia będzie wspierała Windowsa przy obecnym nacisku na AI ?  Z tego co widzę większość rozwiązań siedzi na linux-e. Może M$ mocno skręci w kierunki Linuxa ? A może Nvidia wyda swój system oparty na Linux-e dla graczy itp. ? Wiadomo, że nie zdarzy się  to tu i teraz. Tylko ciekawe co przyniesie nam przyszłość. Nvidia z własnym systemem ? Było by "ciekawie".

Gry też by musiały wspierać linuxa :D

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, RTX4090 napisał(a):

image.thumb.png.95618838fd8b2803be30c88f37e8ce56.png

Ciekawe czy przebije 13 tys zł 

Na lajcie, nawet pod 14k. One zawsze były drogie, ale to pewny gotowiec. Bardziej zaawansowani kupują najtańszą wersję i sami zakładają blok wodny. 

W serii 4000 inno3d miało najfajniejszą wersję, z blokiem alphacoola. 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Send1N napisał(a):

@IceMan Pytanie tylko czy tester nie siedział w czapce i kurtce zimowej w tym pomieszczeniu :E 

Może później zrobie test na swojej karcie jaka różnica w temp. między 1900 rpm a powiedzmy 1300 rpm przy 450W.

Jeśli faktycznie napięcie def jest 1100mV to niezłe pole do popisu do UV.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

image.thumb.png.072f2b9bac7fe9912cc6c7e28fe95f2f.png

4070Ti super vs. 5070Ti, więcej jednostek dla rastera i.. niższy zegar. A przeliczmy to razem. 

Dokładnie 99,9% wydajności teoretycznej tych jednostek w 4070Ti Super osiąga 5070Ti.  (Nie, nie odwrotnie)

Jak jakaś gra miałaby mieć zerowe skalowanie z przepustowością pamięci (co chyba jest nierealne) to dopiero będzie śmiesznie :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
24 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

100% = 1900rpm. Pewnie o to chodzi. Powinna działać na 40% z 800 rpm bez ruszania powerlimitu.

a te wenty  to  nie do 3,3k rpm? z tego co  pamiętam 4090  chyba takie miała

wtedy 1900 to  jakieś 60%

btw ja to ten obrazek  czytam tak, że ta karta to  na 60% obciążenia właśnie jedzie i stąd 59C

zegar nisko

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To są Ci niezadowoleni z cen MSRP :hihot:.  5080 200-300zl mozna dolozyc do lepszego chlodzenia, ale takie ceny .... duza przesada

5 minut temu, VRman napisał(a):

4070Ti super vs. 5070Ti, więcej jednostek dla rastera i.. niższy zegar. A przeliczmy to razem. 

Dokładnie 99,9% wydajności 4070Ti Super osiąga 5070Ti.  (Nie, nie odwrotnie)

Jak jakaś gra miałaby mieć zerowe skalowanie z przepustowością pamięci (co chyba jest nierealne) to by dopiero będzie śmiesznie :E

Realnie masz OC, power limit, bedzie duzo szybciej. tylko że 4070Ti Super była w cenie 3460zł i to fajna wersja z 3 wentylatorami + dodatkowo gierka StarWars Outlaws za 250zl. Wiec tutaj biorąc pod uwage ten kontekst kazda cena 5070Ti ponad 4k to jest nieporozumienie

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Realnie masz OC, power limit, bedzie duzo szybciej. tylko że 4070Ti Super była w cenie 3460zł i to fajna wersja z 3 wentylatorami + dodatkowo gierka StarWars Outlaws za 250zl. Wiec tutaj biorąc pod uwage ten kontekst kazda cena 5070Ti ponad 4k to jest nieporozumienie

Właśnie o to chodzi. Że co by nie było, to w perf/$ będzie regres (godny soczystych memów, na które się już nie mogę doczekać :). Celowałem w 5070ti w przyszłości, więc to nie tak, że mnie to cieszy, ale co nam zostało? Płakać? Przynajmniej się człowiek pośmieje, zdrowszy będzie)

Te karty zaczną mieć jakikolwiek sens dopiero z kostkami 3GB, ale wtedy cena może znowu polecieć do góry, choć nawet bez tego byłoby za drogo. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Kadajo napisał(a):

Gry też by musiały wspierać linuxa :D

Kadjo ale wspomniałem, że nie zdarzy się to tu i teraz. To takie rozkminy na przyszłość. Może sam Windows mocno skręci w kierunku Linux-a. Może Nvidia zmiecie CPU pod dywan :) Ciekawe czasy mogą nadejść. Pomyśleć, że zaczynałem z

Zrzut-ekranu-2025-01-19-134305.png *

* Dla osób niewtajemniczonych. To nie jest chiński kalkulator.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

celowałem w 5070ti

Ja też, ale jak patrzę to się odechciewa. 15-20% w porywach więcej niż 4070Ti... Jak nie było 16GB VRAM i MFG to mogę sobie zrobić OC z wyższym power limit i akurat tyle zyskam, bo mam UV na 0.950V xD 

Jedyny znaczący skok to obliczenia AI, ale jak ktoś zarabia na AI to i tak weźmie 5090, bo 5080 ma za mało pamięci, ehhhh.

Chyba wydam tę kasę na lepsze wakacje i tyle.

Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

Właśnie o to chodzi. Że co by nie było, to w perf/$ będzie regres (godny soczystych memów, na które się już nie mogę doczekać :). Celowałem w 5070ti w przyszłości, więc to nie tak, że mnie to cieszy, ale co nam zostało? Płakać? Przynajmniej się człowiek pośmieje, zdrowszy będzie)

Te karty zaczną mieć jakikolwiek sens dopiero z kostkami 3GB, ale wtedy cena może znowu polecieć do góry, choć nawet bez tego byłoby za drogo. 

Podobnie myślałem właśnie, na poczatku 5080 jako najelpsza karta. Ale jak widze karty poand 5500 zl gdzie MSRP 5300 to ...mniejsza o to...5070Ti wydaje sie dobra opcja z tym, że w PL cena musi byc atrakcyjna, a czekac miesac dwa ok, ale potem to rzeczywiscie moze sie okazac, że szmaragd czy rubin wejdzie i pozamiata.

Opublikowano
28 minut temu, Totek napisał(a):

Na lajcie, nawet pod 14k. One zawsze były drogie, ale to pewny gotowiec. Bardziej zaawansowani kupują najtańszą wersję i sami zakładają blok wodny. 

W serii 4000 inno3d miało najfajniejszą wersję, z blokiem alphacoola. 

Nawet jakbym musial czekac 2 miesiace na blok, to w zyciu bym bloku z akrylu nie kupil :D peka to w cholera wiecznie.