Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro karty już w rękach recenzentów to można się spodziewać wkrótce jakiegoś przecieku ;)

Opublikowano
5 godzin temu, IceMan napisał(a):

Czy ma być to zdjęcie w aucie na fotelu

Takie wrzucałem z 3080 SuprimX 23.12.2020 :E

5 godzin temu, IceMan napisał(a):

A może zdjęcie na tle jakiejś charakterystycznej budowli w swoim rodzinnym mieście ?

Tak, pod salonem X-kom w Częstochowie :rotfl2:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ryzyk fizyk, nie wiadomo jak rynek zareaguje na fejkową wydajność. 

Najlepszy czas na zakup już dawno przespaleś, trzeba było brać na początku nakręcania banki AI. Teraz już tak świetnych wzrostów nie będzie jak wcześniej, a im dłużej tym większe ryzyko dużego spadku wartości. Dodatkowo Trampek będzie mieszał i też ciężko stwierdzić jakie decyzje zapadną w kontekście Chin. 

W dalszej przyszłości obstawiam, że NV może nie mieć wyboru i przyszłe generacje będzie klepać już w USA, tym bardziej, że TSMC dokona transferu technologii, a wtedy Chiny nie zobaczą złamanego chipa. Raczej zapowiada się sinusoida na giełdzie i osobiście już bym w akcje NV nie szedł. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

zawsze te same problemy, brak komunikacji, jakies swieta, konce roku, poczatki, wybuchy, zablokowaqne statki, mam tylko nadzieje, ze nie kazdy bedzie tak ochoczo lecial jak na serie 30xx i uda sie szarpnac cos kolo MSRP 

Opublikowano (edytowane)

Tam jeszcze nie było zagadki czy te fake frames ludziom przypasują. Byłby to dobry ruch nv jak jest pewna swego przy jak to mówią braku tak raptownej skalowalności chipów dać jakąś namiastkę w starszych seriach. Rozumiem że nie wszędzie i na wszystkim ale nawet jakiś starszy tytuł. W większości ten zły PR to przez to że przedstawili to jako wydajność a nie sztuczkę. 15-20% czystego rasteru raczej powinno wstrzymywać od jakiegokolwiek skoku a widzę coraz więcej osób wystawia nawet z tego forum... Najzabawniejsze że znajdują się chętni na te karty. Jensen powiedział o szerokiej dostępności więc może 70ti będzie zbierać przed wejściem AMD i tam chipy ogarniają.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
6 minut temu, samsung70 napisał(a):

zawsze te same problemy, brak komunikacji, jakies swieta, konce roku, poczatki, wybuchy, zablokowaqne statki, mam tylko nadzieje, ze nie kazdy bedzie tak ochoczo lecial jak na serie 30xx i uda sie szarpnac cos kolo MSRP 

Kazdy pretekst zeby wydoic ludzi jest dobry. Z roku na rok, co generacja to podnoszenie ceny, ludzie sie pruja a koniec koncow kupuja asusy czy inne ultra turbo wersje msi w zawyzonych cenach. 

Sam sprzedaje swoja grafike, dokladam jak najmniejsza kase(chce upolowac referenta) i tyle, dokladanie do super ultra pro turbo wersji, ktora ma 2 stopnie mniej jest srednim wyborem :E 

Opublikowano
20 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Kazdy pretekst zeby wydoic ludzi jest dobry. Z roku na rok, co generacja to podnoszenie ceny, ludzie sie pruja a koniec koncow kupuja asusy czy inne ultra turbo wersje msi w zawyzonych cenach. 

Sam sprzedaje swoja grafike, dokladam jak najmniejsza kase(chce upolowac referenta) i tyle, dokladanie do super ultra pro turbo wersji, ktora ma 2 stopnie mniej jest srednim wyborem :E 

mam podobne podejscie, ja tez poluje na zwykla ventusa czy cos, mam MSI  z albo x trio bo tylko to bylo do klikniecia 4 lata tamu :D ale ani razu nie mialem z karta problemow, temp chyba tez byly okej, chyba ostatnimi czasy podchodzi cos pod 80c , dla mnie moza ona nawet nie wygladac, wazne aby byla dosc cicha. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

No o niczym, bo sam widzisz, oburzają się ze nie ma konkretów.

Maja darmowy dostęp do forum, wiedzy jego użytkowników i jeszcze mają czelność mówić co mamy pisać.

Nie podoba się to nie czytać i nie wchodzić, zmienić forum.

Nikt tutaj nikogo nie trzyma na siłę.

@Kadajo z całym szacunkiem, jak forum było by płatne to nikt by w nim nie pisał i w ogóle nie wchodził. Zaginęłoby w odmętach internetu lol 

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

No i wiemy za co płacimy, 3kg RTX 5090. :E

Na szczęście na moich blankach jest wielu rycerzy i nie zamierzam wchodzić w 5xxx ale gdybym jednak się wkręcił na maxa, to i tak w budzie stoi riser, a jemu jest wszystko jedno czy dostanie 3 kg straponem czy dildosem.

Opublikowano (edytowane)

Akurat wg mnie to nie ma sensu czekać na superki bo jak ma być teraz mały wzrost w rasterze to przy superkach będzie jeszcze mniejszy bo już wyciskają z tej architektury ile się da i te +4GB wiele nie zmienią. 

Dlatego mój plan zrobić upgrade teraz a potem na premierę GTA VI na PC pewnie gdzieś za 3 lata wziąć 6xxx super :)

Edytowane przez muszka
Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

W połowie drogi do rtx 6090. 🤣 RTX 5xxx to karty na przeczekanie do RTX 6xxx. 😏

Nie wiem, według mnie z nowymi sterownikami, szczególnie za 1-2msc, 5090 odjedzie mocno od 4090 szczególnie w takim StarWars:Outlaws, gdzie ta gra jest naszpicowana ray tracingiem.

• Haha 5