Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety, ciezko uzasadnić kupno karty droższej o załóżmy 2000zł, która nic nie wnosi. 

Monitory 240Hz 4k OLED bardzo czesto maja funkcje 1080p 480hz, do gier typu CS2. 

MFG to niewątpliwie super opcja, no ale to co najbardziej cieszy to połączenie nowinek i czystej wydajnosci, szczególnie jak sie wydaje 3000-11000 zł na sprzet.

Opublikowano

Dla właścicieli 4090 - wymiana na 5090 to już tylko chęć przetestowania czegoś nowego, nawet 5080 będzie mniej wydajna. 

Dla właścicieli serii40 - nowy ficzer to tylko MFG, inne ficzery i tak dostaliśmy. 

Nowe karty będą kupować i tak ci co chca coś kupić, bo tylko one będą dostępny. 

Plus dla NV za udostępnienie nowych ficzerów. (gdzie FSR 4.0 ma być tylko dla 2 kart aktualnie)

Jak dla mnie
5080 - to właściwie 4080 TI 
5090 - to właściwie 4090 SUPER TI 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja wczoraj na redicie widziałem temat typ się pyta, dlaczego Nvidia dała większość DLSS 4 dla starszych kart, ze to bezsensu i nie powinni tak robić, bo teraz mniej sprzedadzą kart :smiech:

Po prostu niektórzy nie są zbyt błyskotliwi i nie ma sensu im tłumaczyć, dlaczego, bo i tak nie załapią :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, VRman napisał(a):

Bez MFG czeka nas era gier z PT/RT/UE5.x. 

Czyli 30-60fps.

Monitory 480Hz się nie spopularyzują, jeśli w niczym się tego nie da wykorzystać.

MFG może być tym dla nich czym wsteczna kompatybilność w pierwszym miesiącu życia PS5.

Tymczasem dla fabryki, zrobienie monitora OLED 480Hz zamiast 120Hz to nie jest duża różnica. Najprawdopodobniej może wręcz być bardzo mała, jeśli powiększy się wolumen, gdzie stosunek kosztów R&D, opracowania firmware'u i kalibracji do ceny jednostkowej, się mocno poprawi.

Nawet osoby, które jeszcze nie wiedzą, że 480Hz potrafi dać coś konkretnego ponad 240 skorzytają, jeśli "gamingową modą" staną się monitory 480-1000Hz. Wtedy te osoby kupujące OLEDa 240Hz zapłacą mniej, bo już nie będzie "premium" za "gamingowość". 

Spójrz na LCD TN 540Hz. 1080p. Zrobienie tego monitora to przy większym wolumenie pewnie ze 50-100$, a kosztuje $1000+.

To po prostu może być korzystna dla wszystkich technologia, pod warunkiem, że jakość spełni pewne minimum

O czym Ty piszesz. Jakieś kompletne marzenia oderwane od rzeczywistości w takim stopniu, że może za 10 lat będą choć częściowo prawdziwe.

Nie ma znaczenia ile dla producenta monitorów kosztuje zrobienie takowego OLEDA 480Hz, bo zwyczajnie nie ma na to popytu. Gracze nie mają nawet nigdzie w pobliżu GPU obecnie, który by pociągnął 480 fps. Adopcja nowych GPU na rynku graczy jest ekstremalnie powolna i to się nie zmieni(ceny).

Dziś najpopularniejsze GPU na Steam pośród graczy to RTX 3060, a zaraz za nim 4060...i GTX 1650. :D 

Patrzysz przez pryzmat kompletnych entuzjastów, na forum tutaj, którzy nie reprezentują nawet 0,1% graczy. Żadna większa adopcja takich OLEDów, o których piszesz nie nastąpi w najbliższych latach, to są tylko Twoje marzenia.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja wczoraj na redicie widziałem temat typ się pyta, dlaczego Nvidia dała większość DLSS 4 dla starszych kart, ze to bezsensu i nie powinni tak robić, bo teraz mniej sprzedadzą kart :smiech:

Będąc szczerym, ze sprzedażowego punktu widzenia, to jednak dziwny ruch. Akurat w momencie kiedy AMD limituje FSR4 do nowej generacji, Nvidia swojego najlepszego asa w rękawie (czyli DLSS4, bo z pewnością nie jest nim ten udawacz MFG) rozdaje wszystkim za darmo. I czy nagle jest potrzeba zakupu nowych kart? No już nie tak bardzo jak wcześniej , w końcu DLSS 4 wszystkim nam tutaj (albo przynajmniej znacznej większości) pięknie działa, czyż nie? ;) 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
1 minutę temu, Kiper09 napisał(a):

Do zmiany plików dlss polecacie bardziej 

dlss updater, dlss swapper czy jeszcze inaczej? Bo jestem w tym zielony jak karty NVidii?

Nie ma większego znaczenia, każdy z tych programów robi to samo. Ale niektóre podmieniają tylko plik DLSS i ręcznie musisz wrzucić jeszcze RR i FG.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma większego znaczenia, każdy z tych programów robi to samo. Ale niektóre podmieniają tylko plik DLSS i ręcznie musisz wrzucić jeszcze RR i FG.

Mam rtx 3070 ti, FG będzie mi działać?

Opublikowano
39 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Dla właścicieli 4090 - wymiana na 5090 to już tylko chęć przetestowania czegoś nowego, nawet 5080 będzie mniej wydajna. 

Dla właścicieli serii40 - nowy ficzer to tylko MFG, inne ficzery i tak dostaliśmy. 

Nowe karty będą kupować i tak ci co chca coś kupić, bo tylko one będą dostępny. 

Plus dla NV za udostępnienie nowych ficzerów. (gdzie FSR 4.0 ma być tylko dla 2 kart aktualnie)

Jak dla mnie
5080 - to właściwie 4080 TI 
5090 - to właściwie 4090 SUPER TI 

Wiesz no nie wiem, Jak weźmiesz jakas wersje powiedzmy za 11k supereme czy cos takiego jednak w niektorych gierkach lub momentach przyrost jest dużo wyższy niz te 30%..

12121212.png.52bc56a69f9329465b64364f06575f02.png

zaorkąglajac 115:74=155% wydajnosci 4090.