Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo chodzi Ci o to, żeby wskazania pomiarowe dajmy na to dla GPU były w linii ? I tak samo dla CPU itd ?

Jeżeli tak to odhaczasz wszystkie interesujące Cię do monitorowania pluginy dla danego urządzenia (GPU dajmy na to - temp, clock, usage, power) i  przy każdym pluginie zaznaczasz opcję "zastąp nazwę grupy" po czym podajesz opis dla tej grupy np. GPU czy tam RTX 4090Ti ;)

Opublikowano

Na forach/grupach to raczej tak nie ma wiwatów. Na redcicie to i tak wszyscy, co się odważą narzekać na cokolwiek są banowani aby nie przyszły im do głowy myślozbrodnie. No dobra r/AMD to tak a mała grupa wsparcia emocjonalnego.

Opublikowano

Czyli jeśli chodzi o 5070Ti podobnie jak z 5080 dostaniemy recenzje w dniu sprzedaży, będzie trzeba brać w ciemno :P

Screenshot_20250128_163936_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Zastanawia mnie jedno.
Czy na innych forach, grupach, redditach ludzie też tak narzekają, że ta generacja, wycena i dostępność to jakiś burdel na kółkach?

Wszędzie narzekają. Od tego są w końcu fora:red:

Opublikowano
1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

Na benchmark.pl też narzekają. Czemu by nie mieli jak jest drożej, więcej poboru, słaba dostępnosc i tak mimo cen. To bardziej jak refresh wygląda nie jak nowa generacja

Benchmark to martwe forum. Bardziej mnie interesuje oddźwięk za granicą.
Bo jeśli tam dla nich to jest cena w normie to o dupę potłuc te nasze stękanie, że jest drogo bo cholerny ciuang nic sobie z tego nie zrobi.

Opublikowano
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

Nvidia robi po prostu wszystko żeby nie dopuścić do możliwości spadku ceny.

Myślę, że to głównie przez układy pod AI które im się bardziej opłaca klepać. A przecież TSMC nie ma nieograniczonych mocy przerobowych.

Aczkolwiek przy takiej słabej wydajności jak na nową generację, to w zasadzie nvidii jest na rękę, aby limitować premierowo układy dla graczy i tworzyć braki, ekskluzywność produktu.

Gracze i ten cały PCMR to ogólnie idioci.
Masa napalona na premierowe gierki, preordery niedopracowanych i zabugowanych produktów są na porządku dziennym. Podobnie z hardware, napaleńcy będą brać po zawyżonych cenach, będą składać preordery itd.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Gracze i ten cały PCMR to ogólnie idioci.
Masa napalona na premierowe gierki, preordery niedopracowanych i zabugowanych produktów są na porządku dziennym. Podobnie z hardware, napaleńcy będą brać po zawyżonych cenach, będą składać preordery itd.

Generalnie to nie jestem PCMR, ale bardzo chcę mieć sprzęt do komfortowego grania w gry w rozdzielczości 4K.
Do tej pory nie ma karty, która by to umożliwiała. Jeśli za generację czy dwie taka karta pokroju x070 będzie na to pozwalała to mam w pompce top.
Mam wrażenie, że taki impas jeśli chodzi o granie w 4K to ciągle trwa.
Przełamanie co do komfortowego grania nastąpiło w 2020 roku.
5 lat później dalej jest problem z tym aby osiągać te 100 fps i więcej na karcie średniego segmentu w 4K.

Opublikowano

Pytanie ile PL sklepy bedą miały kart w MSRP. Reszta sie nie liczy, to bardziej tak jak : VOLKSWAGENY, OPLE, KIA = MSRP, FERRARI PORSHE non MSRP. Z tym, że te ople rozwijaja 97% predkosci Ferrari. 

5080 za 5200zl obstawiam 5min i nie bedzie zadnej dostepnej, + napewno czesc pracownikow sklepow sobie zarezerwuje to moze nawet nie byc 5min

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Z perspektywy posiadacza 4090 to się zapewne łatwo mówi, bo ty sobie możesz tą generację pominąć, ale ludzie co siedzą na słabych 40X0 albo 30X0 czy nawet niżej, są w nieco innej sytuacji. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Co macie z tym Gigabyte?
Ja sobie chwalę od nich kartę.
Miałem wcześniej PNY to Gigabyte przy niej to klasa.

ps. polska wersja proshopa wycofała z oferty wszystkie 5080 i 5090

Edytowane przez Umpero
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, dhyde00 napisał(a):

No i git bo akurat poluje na Aorus 5090 i 5080 Windforce SFF :wariat:

Masz 4080S więc na nic nie polujesz :czapeczka:
Wszyscy co siedzą na kartach 4080 i 4090 powinni mieć zablokowaną możliwość zakupu na premierę %-)

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Umpero napisał(a):

Benchmark to martwe forum. Bardziej mnie interesuje oddźwięk za granicą.

Nie wiem jak gdzie indziej ale pod testami na TPU/HU/GN też zachwytów nie było.

Ale nie było jeszcze testów tańszych kart. 5090 się sprzedadzą niezależnie od narzekan graczy do AI.

Kwestia tego ile ludzi i tak kupi mimo narzekań. Gaming dla zielonych to coraz mniejsza część kasy więc wyciskają z tego ile się da kasy.

Wg mnie istotniejszy będzie odzew pod 5080 która jest rączkę pod gry już skrojona.

Opublikowano
11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

I to jest dobra informacja, ponieważ ktoś tutaj straszył, że Gigabyte nie będzie wcale na premierę. 

Jak do tej pory nie ma żadnego testu Giugusia 5090 :E Co normalnie nie spotykanego przed premierą sklepową.

Jest to bardzo podejrzane.